Tidak dinafikan Erra Fazira adalah antara selebriti yang sentiasa tampil cantik dan aktif walaupun usia sudah mencecah lewat 40an.

Ibu kepada seorang anak ini kelihatan begitu enjoy melakukan pelbagai aktiviti sukan lasak yang dilakukan setiap kali ada kelapangan.

Sememangnya bagi mereka yang mengamalkan gaya hidup sihat, sedar bahawa melakukan aktiviti sukan bukan sahaja dapat mengeluarkan peluh malah dapat menjamin kesihatan diri dan mengurangkan stres.

Bukan satu tetapi hampir 9 aktiviti suka lasak yang telah dilakukan oleh Miss Malaysia World 1992 melalui perkongsian di laman media sosial milik peribadinya.

Ternyata pelakon wanita Filem popular Sembila dan Maria Mariana ini enjoy dengan setiap aktiviti dilakukan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Erra Fazira (@errafazira)

Artikel Lain: Akui Kulit Lebih Sensitif & Pernah Ada Masalah Jerawat, Erra Fazira Pastikan Kulit Sentiasa Lembap!

Sebelum ini dari selebriti yang berasal dari Rawang Selangor ini kerap berkongsi aktiviti berbasikalnya.

Terbaharu, dia yang kini bergelar DJ di Sinar FM kembali melakukan aktiviti menyelam setelah sekian lama tidak terjun ke dasar lautan.

IKLAN

Selain menyelam, rupanya ini antara aktiviti sukan lasak lain yang turut dilakukan selebriti cantik ini. Setiap satu darinya mempunya banyak kelebihan dari segi menambah stamina dan energi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Erra Fazira (@errafazira)

1. Menyelam

Usah tak tahu, salah satu daripada manfaat menyelam ke dasar lautan adalah dapat memperlambatkan penuaan. Patutlah Erra Fazira sentiasa kelihatan awet muda walaupun usianya sudah menghampiri 50 tahun. Bukan senang juga nak menyelam ke dasar lautan kerana memerlukan dapatkan lesen menyelam yang diiktiraf oleh badan antarabangsa tertentu seperti Professional Association of Diving Instructors (PADI).

Selain itu:  Guna Masker Putih Telur, Rahsia Kulit Nabila Razali Lebih Anjal & Awet Muda Di Usia 30 Tahun

2. Badminton

Sukan badminton dikatakan dapat membantu memperkuatkan otot-otot jantung serta meningkatkan kadar denyut jantung yang teratur. Selain baik untuk kesihatan Erra Fazira juga mempunyai group badminton yang tersendiri. Sambil keluar peluh boleh juga jumpa kawan-kawan kan.

3. Basikal

Aktiviti sukan basikal jadi trending sekarang. Ramai yang sedar tentang kebaikan bersukan dan memilih berbasikal sebagai salah satu riadah mereka. Erra Fazira kerap berbasikal di sekitar kawasan Putrajaya dan sekali-sekala, anak kesayangannya turut berbasikal bersamanya.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Erra Fazira (@errafazira)

4. Yoga

Primadona Erra Fazira juga pernah cuba membuat yoga. “Nampak senang, tapi gagal dengan jayanya. Semua pose ke laut dalam. But for first timer, kira we did okey laaa!” tulis penyanyi lagu Yang Terindah Hanyalah Sementara ini.

Artikel Lain: Hasil Setahun Tak Makan Manis, Akhirnya Dapat Berat Ideal. Kisahnya Beri Inspirasi!

5. Battle Rope Exercise

Ini lagi satu sukan yang nampak senang sahaja nak buat tetapi kalau stamina biasa-biasa sahaja boleh kecundang di tengah jalan. Terdapat empat gerakan yang dapat dilakukan daripada senaman ini iaitu whipping, slamming, dragging dan drumming. Bila dilakukan dengan teratur dapat membakar lemak di tubuh.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Erra Fazira (@errafazira)

IKLAN

6. Rock Climbing

Ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi. Kejelitaan Engku Aleesya Engku Emran mewarisi kejelitaan ibunya. Nampaknya puteri tunggal Erra Fazira juga aktif bersukan seperti ibunya. Nampak tak bagaimana Engku Aleesya buat rock climbing seperti ibunya.

7. Ice Skating

Bukan mudah sebenarnya nak mengimbangi badan ketika melakukan aktiviti ice skating ini. Kalau baru mula berjina-jinak nak meluncur di atas ais ini kalau tak jatuh memang tak sah. Tapi bila dah mahir memang macam boleh terbang lagaknya. Antara manfaat ice skating adalah meningkatkan fokus dan menguatkan otot kaki.

Selain itu:  Bahaya Sakit Kepala Menyerang Sebelah Kiri Berterusan, Ini Petanda Migrain

8. Motorsikal Berkuasa Tinggi

Menunggang motorsikal berkuasa tinggi memang aktiviti Erra Fazira sejak dahulu. Ramai juga selebriti wanita yang aktif menunggang motorsikal berkuasa tinggi seperti Siti Elizad, Datuk Dira Abu Zahar dan Fauziah Latiff.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Erra Fazira (@errafazira)

 9. Slingshot

Aktiviti Slingshot ini juga digelar Reverse Bungee. Erra Fazira juga pernah cuba aktiviti ini. Tengok, berani kan?

Kredit Foto: Instagram Erra Fazira

Artikel Lain: “Cantik Macam Puteri Raja” – Erra Fazira Dedah Rahsia Kecantikan Engku Aleesya Hingga Dipuji Netizen