Usia belum pun cecah 40an tetapi sudah kelihatan garis-garis halus di dahi dan bahagian tepi mata.

Malah wajah juga kelihatan kusam dan lebih tua berbanding usia sebenar.

Apa faktor sebenarnya terjadinya masalah ini. Semuanya adalah berkaitan dengan faktor pemakanan dan kurang menjaga kesihatan diri.

Jika ada antaranya yang menjadi amalan anda, tinggalkan tabiat ini agar wajah anda kembali segar, bermaya dan nampak muda.

1. Terdedah Cahaya Matahari Berlebihan

Terlalu terdedah kepada cahaya matahari boleh merosakkan kulit sekali gus menyebabkan berlakunya penuaan kulit melalui tekanan oksidatif. Sentiasalah memakai krim pelindung wajah atau sebaiknya kurangkan aktiviti anda di luar rumah.

2. Perubahan Dalam Badan

Perubahan dalam badan yang disebabkan oleh molekul reaktif tinggi yang dikenali sebagai radikal bebas boleh merosakkan sel-sel kulit.

IKLAN

3. Gangguan Tekanan

Tekanan yang berlebihan boleh mempercepatkan penuaan otak sekali gus meningkatkan tekanan darah dan mengganggu tabiat tidur yang akhirnya merangsang proses penuaan badan secara keseluruhan.

4. Posisi Tidur Salah

Tidur menelungkupkan muka pada posisi yang sama di bantal setiap hari jjuga boleh mempercepatkan penuaan dan menimbulkan kedutan atau garis-garis tidur.

5. Tidak Cukup Tidur

Pastikan anda tidur secukupnya setiap malam. Apabila anda tidak cukup tidur atau mempunyai tidur yang tidak berkualiti, ia akan memberi banyak kesan pada kesihatan antaranya meningkatkan berat badan, menjadikan kulit pucat dan wajah nampak tua, menjejaskan sistem imun dan daya ingatan serta mengurangkan tumpuan.

IKLAN

6. Terdedah Pada Pecemaran

Kulit yang terdedah pada pencemaran seperti asap, habuk, kekotoran dan bahan kimia juga boleh menjadi antara punca berlakunya penuaan kulit kerana ia boleh merangsang pelepasan radikal bebas yang merosakkan kulit.

7. Merokok & Menghidu Asap Rokok

Seorang perokok tegar memiliki wajah yang kelihatan lebih tua berbanding umur sebenarnya. Merokok dan menghidu asap rokok boleh menghasilkan banyak radikal bebas yang mempercepatkan penuaan kulit. Tabiat tidak sihat ini juga boleh meningkatkan risiko pelbagai penyakit antaranya penyakit jantung, kemandulan, tekanan darah tinggi dan pelbagai jenis kanser khususnya kanser paru-paru.

IKLAN

8. Berat Badan Berlebihan

Kebanyakan masalah kesihatan seperti penyakit jantung, diabetes, kanser dan arthritis berkait rapat dengan berat badan berlebihan. Ia mungkin disebabkan oleh sel-sel lemak yang menggalakkan proses penuaan.

Artikel Berkaitan:

Berat Bertambah 18KG Sepanjang Hamil, Neeofa Selamat Lahirkan Bayi Lelaki Nama Muhammad Bilal

Tolak Terus ‘Fast Food’ Jadi Punca Berat Badan Naik. Gadis Berjaya Lenyapkan 21 KG Dalam Masa 8 Bulan!

‘Minuman Potong Kaki’ Penyebab Utama Penyakit Kencing Manis. KKM Dedah Minuman Elak Diambil!