Kebanyakan wanita cukup takut kalau wajah tua dari usia sebenar, namun apa cara yang terbaik untuk kelihatan awet muda dengan cara yang selamat dan jimat?

Ini usia belum pun cecah 40an tetapi sudah ada garis-garis halus di dahi dan bahagian tepi mata. Malah wajah juga kelihatan kusam dan lebih tua berbanding usia sebenar.

Apa faktor sebenarnya terjadinya masalah ini. Semuanya adalah berkaitan dengan faktor pemakanan dan kurang menjaga kesihatan diri.

Faktor Wajah Tua Dari Usia

Jika ada faktor di bawah ini menjadi amalan anda, tinggalkan tabiat ini agar wajah anda kembali segar, bermaya dan nampak muda.

Tak Mahu Wajah Tua Dari Usia Sebenar, Ikuti 8 Tip Rahsia Awet Muda Tanpa Guna Produk!

1. Terdedah Cahaya Matahari Berlebihan

Terlalu terdedah kepada cahaya matahari boleh merosakkan kulit sekali gus menyebabkan berlakunya penuaan kulit melalui tekanan oksidatif. Sentiasalah memakai krim pelindung wajah atau sebaiknya kurangkan aktiviti anda di luar rumah.

IKLAN

2. Perubahan Dalam Badan

Perubahan dalam badan yang disebabkan oleh molekul reaktif tinggi yang dikenali sebagai radikal bebas boleh merosakkan sel-sel kulit.

3. Gangguan Tekanan

Tekanan yang berlebihan boleh mempercepatkan penuaan otak sekali gus meningkatkan tekanan darah dan mengganggu tabiat tidur yang akhirnya merangsang proses penuaan badan secara keseluruhan.

Tak Mahu Wajah Tua Dari Usia Sebenar, Ikuti 8 Tip Rahsia Awet Muda Tanpa Guna Produk!

4. Posisi Tidur Salah

Tidur menelungkupkan muka pada posisi yang sama di bantal setiap hari juga boleh mempercepatkan penuaan dan menimbulkan kedutan atau garis-garis tidur.

IKLAN

5. Tidak Cukup Tidur

Pastikan anda tidur secukupnya setiap malam, 7-9 jam ya. Kalau tidak cukup tidur atau mempunyai tidur yang tidak berkualiti, ini akan memberi banyak kesan pada kesihatan antaranya meningkatkan berat badan, menjadikan kulit pucat dan wajah nampak tua, menjejaskan sistem imun dan daya ingatan serta mengurangkan tumpuan.

Selain itu:  Petua Lembutkan Tapak Tangan Kasar, Tak Perlu Losyen Bagai

6. Terdedah Pada Pecemaran

Kulit yang terdedah pada pencemaran seperti asap, habuk, kekotoran dan bahan kimia juga boleh menjadi antara punca berlakunya penuaan kulit kerana ia boleh merangsang pelepasan radikal bebas yang merosakkan kulit.

Tak Mahu Wajah Tua Dari Usia Sebenar, Ikuti 8 Tip Rahsia Awet Muda Tanpa Guna Produk!

7. Merokok & Menghidu Asap Rokok

Seorang perokok tegar memiliki wajah yang kelihatan lebih tua berbanding umur sebenarnya. Merokok dan menghidu asap rokok boleh menghasilkan banyak radikal bebas yang mempercepatkan penuaan kulit. Tabiat tidak sihat ini juga boleh meningkatkan risiko pelbagai penyakit antaranya penyakit jantung, kemandulan, tekanan darah tinggi dan pelbagai jenis kanser khususnya kanser paru-paru.

IKLAN

8. Berat Badan Berlebihan

Kebanyakan masalah kesihatan seperti penyakit jantung, diabetes, kanser dan arthritis berkait rapat dengan berat badan berlebihan. Ini mungkin disebabkan oleh sel-sel lemak yang menggalakkan proses penuaan.

Tak Mahu Wajah Tua Dari Usia Sebenar, Ikuti 8 Tip Rahsia Awet Muda Tanpa Guna Produk!

Artikel Berkaitan:

Berat Bertambah 18KG Sepanjang Hamil, Neeofa Selamat Lahirkan Bayi Lelaki Nama Muhammad Bilal

Tolak Terus ‘Fast Food’ Jadi Punca Berat Badan Naik. Gadis Berjaya Lenyapkan 21 KG Dalam Masa 8 Bulan!

‘Minuman Potong Kaki’ Penyebab Utama Penyakit Kencing Manis. KKM Dedah Minuman Elak Diambil!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI