Raya yang akan menjelma tidak lama lagi pastinya memberi makna tersendiri. Kemeriahan menjadi berganda disebabkan sudah dua tahun tidak berpeluang balik kampung beraya bersama keluarga.

Justeru kita pastinya mahu terampil cantik dengan wajah yang flawless tanpa kehadiran jerawat.

Agak sukar untuk atasi masalah ini lebih-lebih lagi jika nafsu makan tidak dapat dikawal terutama apabila menghadapi jemputan rumah terbuka nanti.

Artikel Lain: Muntah, Tak Boleh Bernafas & Mulut Berbuih. Lelaki Rebah Gara-Gara Guna Campuran Peluntur Cucian!

Jadi kenal pasti beberapa makanan yang perlu dielak untuk kurangkan masalah nombor satu kaum wanita ini.

Perkongsian Pakar Kulit Dr Syazween memberitahu makanan yang perlu dielak daripada timbulnya cela jerawat.

Dua makanan yang terbukti boleh menerukkan jerawat adalah :

IKLAN

1)High Glycaemic Load (GL) Diet

GL bermaksud kandungan karbohidrat dalam makanan/minuman. GL ada kiraan dia = ∑ (GI for food item x its carbohydrate content in g/100). Ia terbahagi kepada low, moderate dan high.

Senang cerita, lagi tinggi GI, lagi tinggi kandungan gula dlm badan lepas makan (post-prandial blood glucose response).

Artike Lain: Hilang Keyakinan Diri Sebab Masalah Jerawat. Aina Abdul Tak Sangka Kini Wajah Terpampang Di Billboard!

Secara amnya, refined & processed carbs yang tiada serat selalunya tinggi GI. So macamana nak tahu which food/drink yang high GI? Takpe, tak perlu buang tabiat buka kalkulator dan kira GI lontong/kuah kacang/sambal ikan bilis raya nanti, tengok saja table ni.

IKLAN

2) Susu dan seangkatan

Kajian ada menunjukkan susu whole milk, low fat & skimmed milk boleh menerukkan jerawat. Ya ada, tapi perkaitan dengan jerawat itu tidaklah sekuat high GL with acne. Ada kajian mengatakan cheese and yogurt ok lagi. So, ketupat cheese, anyone? Lol.

Saya letakkan ini bukan sebab nak suruh avoid pula semua makanan minuman ni. Satgi hari raya yang patutnya happy, tak pasai-pasai monyok je sorang-sorang. My usual advice to my patients, makan boleh, minum boleh, tapi biarlah sederhana k?

IKLAN

Alang-alang tu, nak cakap merokok pun boleh terukkan jerawat tau x?

Ref :

1)2012 CPG Management of Acne

2)Diet and acne: A systematic review. JAAD. (2022)

Yang benar,

Dr Syazween XX, Pakar Kulit

Artikel Lain: Wanita Gembira Dapat Berat Ideal Tanpa Guna Produk. Kongsi Menu Diet Sihat Diamalkan!