Bukan kaum lelaki saja yang mengimpikan badan tegap dan kaki lebih berotot. Kaum wanita juga tidak terkecuali lebih-lebih di bahagian kaki.

Bahagian inilah paling penting kerana digunakan untuk melakukan pelbagai gerakan dalam membuat kerja dengan lebih cepat dan tangkas.

Jadi senaman di bahagian kaki sangat penting dalam membina otot yang lebih tegap, padu dan pejal.

Ini jenis senaman yang sangat efektif boleh kita praktikkan di rumah.

1. Lunge

 Senaman ini boleh dilakukan menggunakan dumbbell, iron plate, barbell atau kettlebell. Cuba tambahkan beban secara berperingkat.

Anda juga boleh lakukan static lunge sekiranya mengalami masalah kekurangan ruang atau lakukan walking lunge sekiranya anda ada ruang yang besar.

Semasa melakukan senaman ini, buka kaki anda selebar bahu, pandang lurus ke hadapan, langkah ke hadapan dan rendahkan badan sehingga paras paha, selari dengan lantai.

Lakukan 4 Senaman Efektif Ini, Kalau Nak Bahagian Kaki Lebih Berotot & Pejal

IKLAN

2. Squat

Senaman ini agak popular dan sinonim dengan senaman di bahagian kaki. Senaman ini adalah antara senaman paling berkesan serta melibatkan pelbagai sendi dan otot. Senaman ini juga melibatkan kekuatan di bahagian kaki, abdomen serta tulang belakang anda.

Senaman ini boleh menggunakan pelbagai beban seperti barbell, dumbbell dan sebagainya. Buka kaki anda selebar bahu, berdiri dalam keadaan tegak dan hanya bengkokkan sedikit kaki anda semasa dalam posisi permulaan.

Semasa anda merendahkan badan, pastikan lutut tidak melebihi hujung kaki dan paha perlu selari dengan lantai.

Lakukan 4 Senaman Efektif Ini, Kalau Nak Bahagian Kaki Lebih Berotot & Pejal

3. Step Up

Senaman yang mudah untuk dilakukan di mana-mana sahaja sama ada di taman rekreasi ataupun di rumah.

IKLAN

Paras ketinggian bangku atau bench sepatutnya optimum apabila anda memijak dan paras paha juga perlu selari dengan paras lantai.

Selain itu:  Bukan Saja Penyedap Masakan, Limau Kasturi Juga Boleh Nyah Bau Badan. Semak 6 Lagi Khasiatnya!

Jika terlalu rendah, ia kurang berkesan dan jika terlalu tinggi, ia akan terlalu sukar. CUba ketinggian yang pelbagai secara berperingkat mengikut kemampuan anda.

Semasa anda mulakan langkah, pastikan badan tegak, pandang ke hadapan dan hembus nafas. Semasa anda langkah ke belakang, tarik nafas. Jangan lakukan terlalu laju. Pastikan permukaan bangku atau bench stabil. Cuba tambah beban secara progresif.

Lakukan 4 Senaman Efektif Ini, Kalau Nak Bahagian Kaki Lebih Berotot & Pejal

4. Sumo Dead-lift

Senaman ini pula lebih efektif untuk membina otot kerana posisi kaki yang lebih sukar untuk mengangkat beban. Anda boleh menggunakan pelbagai jenis beban seperti dumbbell ataupun barbell.

IKLAN

Pastikan posisi kaki menghadap penjuru dan tolak badan anda ke atas dengan menggunakan tumit kaki. Hembus nafas. Pastikan juga kaki dan badan tegak. Jangan melengkung.

Lakukan 4 Senaman Efektif Ini, Kalau Nak Bahagian Kaki Lebih Berotot & Pejal

 Lakukan senaman-senaman ini dengan meningkatkan dulu pengulangan dan kemudian tambah beban secara berperingkat. Cuba sebanyak 3-4 set, 20-30 pengulangan bagi anda yang ingin membakar lebihan lemak.

Artikel Berkaitan:

Ini Tip Senaman Larian Atas Treadmill, Untuk Dapat Manfaat Sama Seperti Mendaki Bukit

Buat Senaman Pilates Sejam Setiap Hari, Cara Cepat Turunkan Berat Badan

3 Tip Mudah Senaman Untuk Beginner, Tak Perlu Push Diri Lakukan Setiap Hari

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI