Antara senaman paling mudah dilakukan tanpa guna alatan atau bajet adalah dengan berjalan kaki. Lakukan secara konsisten dan anda akan dapat melihat hasilnya sebulan selepas itu.

Namun begitu, berjalan kaki ini perlu dilakukan dengan mendapat 10 ribu langkah sehari dan sangat memberi manfaat untuk kesihatan seseorang.

Salah satunya adalah dapat meningkatkan kesdihatan jantung untuk menerima oksigen dalam darah dengan lebih banyak.

Semak beberapa lagi manfaat berjalan kaki 10 ribu langkah sehari ini menurut perkongsian Mohamad Faizal Saedon

Artikel Lain: Rupanya Selain Bantu Turunkan Berat Badan, Lobak Putih Juga Cantikkan Kulit

Tak Rugi Jalan Kaki 10 Ribu Langkah Sehari, Bantu Jadi Lebih Muda & Gembira

Manfaat 10 Ribu Langkah Sehari

8 kebaikan yang kalian akan dapat dengan melakukan secara konsisten 10,000 langkah sehari.

1. Meningkatkan kesihatan jantung. Aktiviti berjalan 10,000 langkah akan menolong jantung kalian menerima oksigen dalam darah dengan lebih banyak.

IKLAN

2. Menguatkan paru paru. Otot otot yang terlibat dalam sesi penafasan yang berlaku semasa aktiviti berjalan 10,000 langkah akan menjadi kuat.

3. Meningkatkan Kadar tumpuan. Aktiviti berjalan 10,000 langkah akan mengeluarkan hormon hormon yang baik seperti endorfin yang membuatkan kita menjadi gembira. Ini akan membantu kita fokus. Mana tidaknya, kita akan kurang stress dan dapat mengurus stress dengan baik.

Tak Rugi Jalan Kaki 10 Ribu Langkah Sehari, Bantu Jadi Lebih Muda & Gembira

4. Menguatkan tulang. Bergerak dengan lebih banyak dapat membantu menghindarkan esteoporosis.

IKLAN

5. Membina otot dalam badan. Bilamana kita berjalan secara konsisten 10,000 langkah sehari otot akan terbina. Otot yang banyak didalam tubuh berbanding lemak akan membantu kalian membakar dengan lebih cepat lemak didalam tubuh.

6. Menstabilkan kadar gula dalam darah. Bila kita aktif dan otot sudah terbina, Otot akan menggunakan glukos dalam darah secara lebih efisen.

Selain itu:  "Cara Pakai Kena Betul & Bukan Produk Tiruan" - Dr. Izzar Kongsi Cara Pilih Face Mask Yang Sesuai

7. Mengawal dan menurunkan tekanan darah tinggi. Aktiviti berjalan 10,000 langkah mampu membuat darah kita mengalir dengan baik dan ini akan membantu mereka yang ada masalah tekanan darah tinggi.

IKLAN

Artikel Lain: Jangan Buang Kulit Pisang. Diy Masker, Bajet Murah Kulit Gerenti Cantik!

8. Meningkatkan tenaga seharian. Membina tabiat ini juga akan membuat kita menjadi semakin muda, hehe, tenaga akan semakin bertambah dan kita akan lebih bersemangat.
Kebaikan kebaikan diatas berlaku bila kita secara konsisten membina tabiat 10,000 langkah setiap hari. Ianya satu kebaikan yang banyak dengan satu aktiviti yang mudah.

Jadi saya sarankan bagi mereka yang baru nak bermula dalam perjalanan kalian nak turunkan berat badan, amalkan tips ini dulu. Pastikan kalian melangkah sebanyak minima 10,000 langkah sehari. Tak perlu buat dalam satu sesi, campur semua langkah kalian dari bangun pagi hingga ke malam.

Tak Rugi Jalan Kaki 10 Ribu Langkah Sehari, Bantu Jadi Lebih Muda & Gembira

Banyakkan berjalan di tempat kerja, pilihlah parking jauh sedikit dari lokasi yang ingin dituju. Dan yang paling baik buatlah jadual setiap petang berjalan selama 60 minit sekurang kurangnya.

Artikel Berkaitan: Pakai Bedak Sejuk & Minum Jus Kunyit. Cara Tradisional Asmidar Jaga Kecantikan Luar & Dalam!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI