Salah satu faktor mereka yang melakukan senaman adalah untuk mengeluarkan peluh jika dilakukan secara agresif.

Kebiasaannya selepas bersenam pasti kita akan berehat seketika sebelum mandi atau melakukan aktiviti lain.

Namun tahukah kita bahawa bakteria dan fungus boleh datang bila-bila masa sahaja dan kedua-dua musuh kulit ini sangatlah gemar kepada kawasan lembab.

Begitu juga dengan bahagian pada badan anda! Salah satu ancaman buat kulit di kawasan badan dan juga wajah ialah masalah panau.

Risiko Panau Di Badan Sebab Berpeluh. Ini Tip Elakkannya Lepas Bersenam!

Dari segi definisi perubatan panau merupakan jangkitan berlaku pada lapisan luaran kulit disebabkan oleh kulat jenis dikenali sebagai ‘Malassezia’.

Ia biasanya ditemui pada bahagian kulit di mana terdapat banyak penghasilan sebum (minyak) seperti bahagian dada, belakang badan, muka dan kulit kepala. Kulat jenis Malassezia furfur ini adalah sebahagian daripada flora kulit yang normal dan hanya menyebabkan jangkitan dalam keadaan-keadaan yang tertentu.

IKLAN

Jadi amat penting apabila mengeluarkan berpelub berlebihan selepas bersenam untuk anda jaga kebersihan diri sebaiknya.

Ayuh, ikuti beberapa tip jaga kebersihan kulit selepas melakukan senaman.

Produk Kulit Sesuai

Tahukah anda bahawa produk kulit yang anda guna setiap hari mempunyai dua fungsi utama? Pertama membantu untuk membersihkan kotoran dan kedua memberikan perlindungan. Begitu juga produk yang anda gunakan untuk bersihkan diri selepas bersenam di gym. Gunakan produk yang sesuai dengan jenis kulit anda. Kalau tersilap produk ia boleh menyebabkan berlakunya alahan dan juga masalah jerawat lebih teruk.

Mandi Selepas Bersenam

Ada sebab mengapa kebanyakan gym menyediakan ruang mandi di dalam bilik air. Mandi selepas bersenam bukan sahaja boleh mengembalikan kesegaran badan malah boleh membuang segala kotoran, minyak, kulit mati dan menyingkirkan pelbagai bakteria dari badan.

Selain itu:  Yoga, Senaman Ringkas Tapi Banyak Manfaat. Ini 7 Sebabnya Patut Kita Buat Setiap Hari!

Risiko Panau Di Badan Sebab Berpeluh. Ini Tip Elakkannya Lepas Bersenam!

IKLAN

Guna Body Wipes

Jika anda tak selesa untuk mandi di gym, anda boleh membersihkan wajah dan badan dengan menggunakan body wipes. Jika anda biarkan peluh kering sendiri ia boleh menyebabkan bakteria masuk kepada pori-pori lantas menyebabkan masalah kulit seperti jerawat badan, panau dan sebagainya.

Sentiasa Guna Tuala Bersih

Anda sendiri sudah tahu bahawa bakteria dan fungus amat suka kawasan lembap. Jadi bayangkan tuala anda yang basah dan dibiar begitu sahaja. Disebabkan itulah anda harus pastikan tuala yang digunakan di gym juga sentiasa bersih. Menggunakan tuala yang kerap digunakan hanya memburukkan kesihatan kulit anda.

Tuala Berbeza Untuk Fungsi Berbeza

Lain tuala lain fungsinya Sebolehnya asingkan jenis tuala turutamanya untuk wajah dan badan. Menggunakan tuala berbeza boleh membantu kulit anda bebas dari sebarang penyebaran bakteria ke bahagian kukit sensitif.

Risiko Panau Di Badan Sebab Berpeluh. Ini Tip Elakkannya Lepas Bersenam!

IKLAN

Bersihkan Peralatan Gym

Sebelum menggunakan mana-mana perlatan gym sebaiknya anda bersihkannya terlebih dahalu. Pihak gym kebiasaannya akan sentiasa memastikan kebersihan perlatan senaman namun sebagai langkah lebih selamat anda boleh bersihkan sendiri. Sebagai contoh jika anda nak guna dumbbell lebih elok bersihkan dahulu pemegangnya dengan kain atau tisu basah.

Jangan Berkaki Ayam

Kadangkala bila berada di bilik persalinan dan juga bilik air ramai yang kononnya lebih selesa berkaki ayam. Cara terbaik mengelakkan fungus melekat pada kaki daripada lantai kotor ialah dengan memakai selipar. Menyentuh kulit kepada lantai secara terus boleh meningkatkan risiko jangkitan penyakit kulit berjangkit.

Artikel Berkaitan:

Penting Ambil Tahu Jenis Ubat Krim Disapu Pada Kulit Badan. Doktor Ini Jelaskan Ubat Bersesuaian!

Bahaya Sengaja Terdedah Pada Najis Unggas & Cicak. Boleh Sebabkan Alahan Kulit!

Selain itu:  Bahaya 3 Hari Tak Tidur Malam, Petanda Insomnia Kronik. Doktor Jelaskan Apa Perlu Buat Atasinya!

Virus Herpes Kekal Dalam Badan Penghidap Seumur Hidup. Boleh Rawat Tapi Tak Boleh Sembuh!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI