Tidak dinafikan semakin bertambah peningkatan usia, semakin seseorang itu perlu berhati-hatu dengan pelbagai penyakit yang datang.

Oleh sebab itu kita digalakkan untuk menjaga kesihatan dengan sebaiknya jika mahu umur panjang.

Menurut Profesor Ken Fox, pensyarah di Jabatan Sains Kesihatan dan Senaman di Universiti Bristol, otot manusia mula mengecil pada usia pertengahan 40-an tahun dan kandungan lemak tubuh pula bertambah.

Keadaan ini boleh menambah risiko penyakit gaya hidup seperti obesiti, diabetes, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

Berikut beberapa senaman harian yang boleh anda lakukand dipertengahan usia 30 an menginjak ke 40 an untuk meningkatkan kecergasan jasmani anda.

Senaman Sesuai Untuk Usia Pertengahan 40-an

1. Burpees

Lakukan senaman ini satu dua kali seminggu. Mula dari posisi berdiri, sebelum menyangkung dan selanjutnya melunjurkan kaki. Kembali ke posisi berdiri dengan cara menarik kaki ke tubuh dan menyangkung semula. Antara lain, senaman ini boleh mencegah metabolisme tubuh daripada menurun.

Nak Kekal Sihat & Cantik Pada Usia 40an, Ini Senaman Harian Paling Sesuai Dilakukan

IKLAN

2. Squats (Menyangkung)

Bentuk punggung wanita akan mula berubah pada usia 40 tahun akibat saiz otot yang mengecil. Senaman ini, jika dilakukan dengan cara yang sewajarnya, seperti memastikan postur tubuh tegak dan lutut di posisi di atas kaki. Ia boleh membantu tubuh anda menjadi lebih fleksibel dan mencegah kecederaan.

3. Plank (Luruskan Badan)

Melakukan senaman ini selama 90 saat, tiga kali seminggu adalah cara baik untuk memperkuat otot tubuh utama kita. Ia menguatkan otot perut, otot dada, dan otot yang mengelilingi tulang belakang kita.

Nak Kekal Sihat & Cantik Pada Usia 40an, Ini Senaman Harian Paling Sesuai Dilakukan
Kredit: Pexel.com

4. Angkat ‘Berat’

Kesakitan sendi kronik boleh ‘menyerang’ orang dewasa dari sepelusuk usia dan satu cara mencegah penyakit ni adalah dengan melakukan latihan utuk menguatkan sendi. Anda tidak perlu mengangkat berat secara keterlaluan. Memadai dengan melalukan ‘deadlift’ dengan mengangkat besi berat 1-3 kilogram dalam setiap tangan, dua tiga kali seminggu.

Selain itu:  6 Senaman Patut Buat Kuatkan Otot Kaki & Stamina, Sebagai Persediaan Sebelum Buat Aktiviti 'Hiking'

5. Zumba

Zumba menggabungkan tarian dan koreografi. Latihan ini membuatkan lemak di paha, lengan, dan perut mengempis dan berkurangan. Usah memilih muzik zumba yang rancak. Cukup sekadar muzik yang mampu menggerakkan tubuh badan dengan tumpuan kepada otot di lengan, kaki dan perut.

IKLAN

Nak Kekal Sihat & Cantik Pada Usia 40an, Ini Senaman Harian Paling Sesuai Dilakukan

6. Pilates

Jika mengalami nyeri di seluruh badan, cubalah untuk mengikuti kelas pilates. Pilates dapat membantu memperkuatkan otot yang lemah dan mencegah kecederaan. Pilates sangat baik untuk meningkatkan kekuatan pinggul dan mengurangkan rasa sakit di bahagian bawah badan.

7. Kardio ‘Low-Impact’

Satu cara wanita berusia lebih 40 tahun boleh merangsang kesihatan jantung adalah dengan melakukan senaman ‘low impact’. Anda hanya perlu bersenam sehingga mencapai 80 peratus kadar degupan jantung, sekurang-kurangnya 30 minit sehari, antara tiga dengan empat kali seminggu.

8. Berjalan Kaki

Kegiatan ini adalah senaman terbaik yang boleh kita lakukan. Ia bukan sahaja membakar kalori, malah memperkuat otot dan mempertingkat mood kita. Berjalan juga tidak memberikan tekanan terhadap sendi kita.

IKLAN

Nak Kekal Sihat & Cantik Pada Usia 40an, Ini Senaman Harian Paling Sesuai Dilakukan

9. Yoga

Selain mempertingkat kecergasan tubuh kita, yoga juga boleh menambah kecergasan minda kita. Beberapa pihak juga berpendapat bahawa melakukan yoga boleh mengurangkan risiko mengalami kemurungan. KATA KUNCI RAPI – RAPI DEDIKASI UNTUK GAYA HIDUP SIHAT

Sumber: brightside.me

Artikel Berkaitan:

Kebaikan Senaman Naik Tangga, Bantu Bakar Lebih Banyak Kalori & Cegas Risiko Osteoporosis

“Saya Berbasikal, Selain Amalkan Diet Sihat” – Ini Rupanya Rahsia ‘Kurus’ Rina Harun Hingga Tarik Perhatian

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI