Telah terbukti bahawa senaman jump rope atau skipping ini mampu untuk membantu menurunkan berat badan dengan lebih cepat.

Namun ada juga antara kita takut-takut untuk mencuba kerana membayangkan pergerakan senaman kardio yang membahayakan.

Jump rope pun sebenarnya bukanlah satu perkara baru dalam hidup kita. Rasanya sejak zaman sekolah dulu sudah diajar lakukan senaman ini waktu pendidikan jasmani.

Namun kini telah berevolusi menjadi bentuk senaman yang bukan hanya sekadar ‘lompat tali’ semata. Malah skilnya telah berkembang dengan pesat dengan kadar kesukaran berbeza-beza.

Elak Dapat Kecederaan Serius, Jangan Buat 3 Kesalahan Ini Waktu Senaman Jump Rope

Apa yang pasti senaman menggunakan tali seperti jump rope ini telah terbukti mampu membakar lemak dengan efisien, membantu meningkatkan stamina serta daya tumpuan.

Tapi ada beberapa jenis kesilapan dalam melakukan senaman jump rope yang biasa orang lakukan dan cara untuk atasinya.

1. TALI TERLALU RINGAN

Antara kesilapan yang rsmai beginner lakukan ialah memilih tali atau jump rope yang sangat ringan. Kebiasaannya jump rope yang ringan ini diperbuat daripada material PVC yang terdapat di pasaran biasa dan dijual pada harga sangat murah.

IKLAN

Menggunakan tali yang ringan menyebabkan ia sukar dikawal dan digunakan untuk belajar melakukan lompatan dengan betul. Ia juga tidak memberikan sensasi yang baik lalu menyebabkan anda tidak pasti kedudukan tali ketika melompat.

Jadi pilihlah jump rope yang mempunyai berat sesuai untuk anda. Jump rope yang lebih berat boleh memberikan sensasi serta feedback untuk lebih mudah anda pelajarinya.

Elak Dapat Kecederaan Serius, Jangan Buat 3 Kesalahan Ini Waktu Senaman Jump Rope

2. PERGERAKAN TANGAN KETERLALUAN

Pergerakan tangan dalam melakukan aktiviti jump rope adalah sangat penting. Dan salah satu kesilapan biasa yang ramai orang lakukan termasuklah yang berpengalaman ialah pergerakan tangan yang keterlaluan.

IKLAN
Selain itu:  Dah Tua Tapi Mampu Workout 5 Hari Seminggu. Rahsia Victoria Beckham Kekal Fit & Jelita!

Di kalangan beginner anda boleh saksikan bagaimana mereka lebih banyak menggunakan siku dan bahu. Ini bukan sahaja tidak efisien malah boleh menyebabkan lebih cepat rasa penat.

Untuk elak perkara ini berlaku anda boleh cuba melakukan lompagan di hadapan cemrin. Lihat bagaimana pergerakan tangan anda. Lompatan yang baik ialah menggunakan lebih banyak pergelangan tangan dan kurangkan pergerakan tangan dan bahu.

Paling penting elak daripada menggerakan siku sehingga berpusing-pusing. Ia boleh menyebabkan kecederaan yang serius!

Elak Dapat Kecederaan Serius, Jangan Buat 3 Kesalahan Ini Waktu Senaman Jump Rope

IKLAN

3. MELOMPAT LEBIH TINGGI

Kadang-kadang mungkin anda berasa teruja melakukan aktiviti jump rope. Sebab itulah anda mungkin meompat lebih tinggi. Atau mungkin juga risau melakukan kesilapan dan risau tali tersangkut di kaki, lalu anda pun melompatlah lebih tinggi.

Untuk lompatan asas cuba lakukan lompatan pada ketinggian 1 atau 2 inci dari permukaan tanah. Lutut anda juga tidak perlu dibengkokkan terlalu banyak. Cuba rapatkan dan luruskan kaki sebaik mungkin. Jika mula selesa dapatkan ritma anda tersendiri dan terus lakukannya.

Elak Dapat Kecederaan Serius, Jangan Buat 3 Kesalahan Ini Waktu Senaman Jump Rope

Artikel Berkaitan:

Diet Tak Sihat Punca Perut Buncit. Ini Senaman Disaran Buat Untuk Hasil Lebih Berkesan!

Tak Perlu Keluar Modal Besar, Lakukan 3 Senaman Mudah Ini Untuk Ketatkan Otot Faraj

Kentang, Buahan Kuning Keemasan Paling Popular. Punya Banyak Manfaat Untuk Kecantikan & Kesihatan!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI