Bagi mereka yang mengamalkan diet, pasti akan rasa seronok jika terasa kenyang lebih lama.

Ada beberapa makanan yang dikenal pasti mampu membuatkan kita terasa kenyang lebih lama.

Situasi ini akan menyebabkan kita tidka terasa untuk terus mengunyah kudapan yang tanpa disedari boleh menyebabkan kenaikan berat badan mendadak.

Doktor Saran Ambil 5 Makanan Ini Ganti Junk Food, Confirm Kenyang Sepanjang Hari

Artikel Lain: Masuk Usia 40an, Ini Perlu Dibuat Untuk Kekal Sihat. Doktor Tak Lokek Kongsi Rahsia Awet Muda!

Perkongsian Dr Rizal Abu Bakar menyeneraikan senarai makanan yang boleh mengenyangkan atau dipanggil natural appetite suppressants.

Agak agaklah kan makanan apa yang bagi kurang rasa lapar?

Bila kita makan saja rasa kenyangnya lama? Best kan kalau ada makanan macam ni.

Makananan ini dipanggil ‘natural appetite suppressants’.

Bila makan saja dah tak rasa nak mengudap atau berjajan makanan tak sihat lagi.

Bila dah jumpa, rasa senang hati.

1. PISTACHIO
Tak hairan yang ini. Nama pun kacang cerdik.

IKLAN

Hanya 43 biji saja. Kajian oleh U.S. Agricultural Research Service. Kajian kata tambah cerdik bila makan pistachio ni.

Walaupun kecil, pistachio ni kaya dengan fiber. Fiber inilah beri kesan rasa kenyang yang lama. Lebih menarik lagi pistachio kaya vitamin B6. Vitamin B6 ini stabilkan gula dalam darah.

B6 juga penting untuk hasilkan hemoglobin darah – yang kerjanya naikkan oksigen dalam sel darah merah. ( https://neuroversiti.com/kacang-pistachio-serta-khasiatnya/ )

Doktor Saran Ambil 5 Makanan Ini Ganti Junk Food, Confirm Kenyang Sepanjang Hari

2. MINYAK ZAITUN
Campur dalam makanan yang telah siap dimasak.

Kajian dari Technische Universität München (TUM) dan the University of Vienna dapati kesan rasa kenyang atau satiety berlaku. Apabila neurohormon serotonin meningkat di dalam darah.

Serotonin adalah hormon yang jaga kestabilan mood, selera, memori dan aktiviti seksual.

Menurut pengkaji, rahsianya terletak pada dua jenis bau aroma minyak zaitun iaitu Hexanal and E2-Hexanal. ( https://neuroversiti.com/jenis-minyak-zaitun/ )

IKLAN

Doktor Saran Ambil 5 Makanan Ini Ganti Junk Food, Confirm Kenyang Sepanjang Hari

3. AVOCADO
Ni lah pemenang pertama. Avocado kaya denga lemak sihat dan fiber.

Dua anugerah utama sebabkan hormon lapar ghrelin menurun dan malu untuk naik dalam jangka masa panjang.

Lebih menarik lagi, avocado sebabkan dua peptide rasa kenyang naik iaitu peptide GLP-1 dan PYY.

Dalam jurnal Nutrients (2019) pula dapati peserta kajian yang obes hanya rasa lapar selepas 6 jam ambil avocado.

Satu perkara hebat tentang avocado.

Makan avocado boleh hilang perut mengandung abam abam. Hakak hakak nak badan lentik pun boleh cuba.

IKLAN

Doktor Saran Ambil 5 Makanan Ini Ganti Junk Food, Confirm Kenyang Sepanjang Hari

Artikel Lain: Patut Masih Cantik Di Usia Cecah 50 Tahun. Sofea Jane Pilih Jadi ‘Vegetarian’ Sejak 7 Tahun Lalu!

4. CAYENNE PEPPER
Ya betul. Tambahkan kepedasan dalam makanan guna serbuk cayenne.

Bantu boost metabolisma dan bakar 10 kalori dengan sendirinya. Bantu makan lebih perlahan dan sedikit. Kurus secara natural tanpa lapar.

Doktor Saran Ambil 5 Makanan Ini Ganti Junk Food, Confirm Kenyang Sepanjang Hari

5. KELEDEK
Keledek ni superfood. Pengganti sumber karbohidrat tak sihat yang ada ‘-putih’ di belakang.

Ada sejenis kanji yang halang enzim daripada cerna keledek dengan cepat. Bantu keledek duduk lebih lama dalam perut. Jadi tahan kenyang lebih lama.

Doktor Saran Ambil 5 Makanan Ini Ganti Junk Food, Confirm Kenyang Sepanjang Hari

Boleh amal?

#DrRizal

Artikel Lain: Bertahun Diet Tak Jadi, Terus Cut Sugar & Konsisten Senaman. Hasilnya Dapat Berat Ideal Lepas 2 Tahun!