penyakit jantung

Baru-baru ini industri perfileman tanah air dikejutkan dengan kehilangan pelakon, Ridzuan Hashim yang baru sahaja meninggal dunia akibat penyakit jantung.

Malah baru-baru ini video sambutan Hari Raya Aidilfitri keluarga pelakon dan pengacara Didie Alias, 51, kembali mendapat perhatian netizen.

Tanda Ridzuan Hashim Nak ‘Pergi’ Jauh, Rupanya Ada Penyakit Jantung

Tanda Ridzuan Hashim Nak ‘Pergi’ Jauh, Rupanya Ada Penyakit Jantung

Apa yang lebih mengejutkan, sambutan itu turut disertai oleh Allahyarham yang diadakan di sebuah vila ditempah khas di Melaka dan turut disertai oleh anak-anak mereka selain ahli keluarga lain.

Ridzuan juga dilihat seakan-akan memberikan senyuman tawar ketika bergurau senda bersama anaknya yang seolah-olah bukan kebiasaan sifat dirinya.

Malah ketika bergambar kenangan bersama seluruh ahli keluarga, arwah dilihat memencilkan diri dengan berdiri di tepi tangga dan kelihatan tidak bersemangat ketika membuat ucapan hari raya.

Namun begitu, berita sedih diterima pada Khamis apabila, anak saudara Allahyarham iaitu pelakon Iman Zulkarnain mengesahkan Ridzuan meninggal dunia sekitar pukul 11 pagi.

Tanda Ridzuan Hashim Nak ‘Pergi’ Jauh, Rupanya Ada Penyakit Jantung

Memetik laporan Berita Harian, Didie memaklumkan arwah ada berdepan dengan penyakit jantung sejak tiga tahun lalu, namun tidak berkongsi dengan orang ramai.

“Saya tahu arwah ada penyakit jantung sebab pernah terkena serangan ketika bermain bola sepak, kemudiannya sesak nafas dan terus dihantar ke Hospital Kuala Lumpur (HKL), tiga tahun lalu.

“Tiga saluran jantung dimaklumkan tersekat dan kemudiannya, arwah dihantar ke Institut Jantung Negara (IJN).

“Dan satu saluran diubati dan hanya tinggal dua yang tersumbat. Jadi, bila begitu kami risau mahu biarkan arwah tinggal berseorangan sebab semua anak-anak tinggal dengan saya.

IKLAN

“Saya berbincang dengan anak-anak dan sejak tahun lalu, anak kami, Muhammad Dhanial tinggal bersamanya,” katanya lagi.

Tanda Ridzuan Hashim Nak ‘Pergi’ Jauh, Rupanya Ada Penyakit Jantung

Didie berkata, mereka sekeluarga sangat bersyukur diberi kesempatan untuk menjaga dan menyambut Aidilfitri bersama.

“Selepas lebih 20 tahun, kami bertemu semula dan banyak meluangkan masa sejak tahun lalu. Saya syukur Allah kurniakan peluang untuk kami berkumpul satu keluarga sebelum arwah pergi.

“Malah, arwah juga ada beraya dengan kami. Arwah ikut kami beraya di rumah ibu bapa mentua saya di Melaka.

“Syukur kami dapat meluangkan masa bersama sejak kami berbaik semula dalam tempoh dua tiga tahun ini.

“Terima kasih Allah kerana kumpulkan kami. Arwah pun tak kahwin lain, jadi kami jadi seperti satu keluarga yang gembira dan tak kisah dengan kisah lalu,” katanya.

Selain itu:  Viral Manisan Tanghulu, Jangan Terlalu Obses Kalau Takut Penyakit Singgah

Bagaimanapun, Didie berkata, anaknya, Muhammad Dhanial mungkin agak ralat kerana arwah tidak dapat menghadiri majlis pernikahannya pada 20 Mei ini.

IKLAN

“Mungkin anak saya ralat sebab satu saja, dia nak nikah pada 20 Mei ini di Tawau, Sabah. Baju semua sudah siap dibeli untuk arwah pakai. Sudahlah itulah satu-satunya anak lelaki arwah, jadi tak tahu bagaimana dia nak hadap.

“Muhammad Dhanial rapat dengan arwah. Dia juga yang terakhir bersama arwah dan sempat makan sarapan bersama, pagi tadi,” katanya.

Tanda Ridzuan Hashim Nak ‘Pergi’ Jauh, Rupanya Ada Penyakit Jantung

Tambah Didie, arwah seorang bapa yang penyayang dan rapat dengan anak-anaknya.

“Sebenarnya, arwah seorang yang penyayang dengan anak-anak. Kalau nak tahu kami panggil arwah ‘baby’ sebab sensitif orangnya,” katanya.

Sebagai rekod, Didie dan Ridzuan mendirikan rumah tangga pada 1991 dan bercerai 2002. Mereka dikurniakan lima cahaya mata.

Allahyarham Ridzuan dikebumikan di Tanah Perkuburan Dusun Tua, Hulu Langat, Selangor.

Menerusi perkongsian Dr. Ahmed Bin Kamarulzaman di laman Medical Mythbusters Malaysia, ini tanda-tanda anda mempunyai masalah jantung.

IKLAN

1. Sakit dada
Kalau anda terasa sakit dada & sangat tidak sihat, segera lah telefon 999 untuk mendapatkan bantuan kecemasan.

2. Berasa tidak sihat
Kadang seseorang pesakit jantung boleh merasa tidak sihat. Yang lebih teruk adalah apabila mempunyai sakit dada yang teruk walaupun tidak berbuat apa-apa aktiviti, ataupun ketika sedang berehat.

3. Sakit perut
Disebabkan posisi anatomi jantung dan esophagus (laluan makanan dari mulut ke perut) adalah berdekatan antara satu sama lain, seringkali juga berlaku sakit jantung dengan tanda-tanda sakit perut. Jikalau ada, adalah disarankan untuk berjumpa doktor bagi membezakan antara ‘heartburn’ dengan sakit jantung.

4. Berpeluh
Disamping sakit dada, anda juga boleh berpeluh walaupun tidak melakukan apa aktiviti berat. Segeralah dapatkan bantuan professional kesihatan bagi menangani masalah ini.

Selain itu:  Noryn Aziz Alami Anxiety, Siap Menggigil Bila Buat Persembahan

5. Sakit kaki
Jikalau anda mengalami masalah seringkali ‘cramp’ (kejang) kaki ketika berjalan, adalah amat disarankan untuk berjumpa doktor. Anda berkemungkinan mengalami masalah ‘Peripheral Vascular Disease’ (penyakit saluran darah). Ianya adalah sangat biasa dikalangan perokok & pesakit kencing manis.

6. Sakit lengan
Sakit dada beserta yang dirasakan juga boleh bergerak ke lengan. Rasanya seperti kesakitan itu merayap ke sana. Dan untuk pesakit jantung, jikalau dengan memakan ubat jantung (GTN) pun tak hilang kesakitan itu, bersegera lah berjumpa dengan professional kesihatan.

7. Sakit rahang & belakang
Terdapat kemungkinan untuk sakit dada beserta dengan sakit rahang dan belakang. Ada juga kajian yang menunjukkan wanita lebih kerap mengalami sakit jantung yang ‘tidak tipikal’ berbanding lelaki.

8. Rasa tercekik
Sakit jantung = angina pectoris. Perkataan angina itu sendiri bermaksud cekik. Jikalau anda mempunyai sakit dada (terutamanya yang baru di diagnos pesakit jantung), dan terasa seperti ditekan/dicekik, jangan tunggu lagi. Terus berjumpa doktor.

9. Kaki sembap/bengkak
Kaki yang sembap/bengkak adalah salah satu tanda kegagalan jantung. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai penyakit selain jantung yang boleh menyebabkan kaki sembap/bengkak. Jika ada, sila berjumpa dengan doktor anda.

10. Degupan jantung yang berubah-ubah
Walaupun hanya lebih kurang 3% sahaja pesakit jantung mempunyai masalah Atrial Fibrillation, namun ianya merupakan petanda yang tak boleh dibiarkan.

Namun, jika anda merasakan jantung berdebar dengan sangat laju tanpa sebab yang kukuh, segera lah berjumpa doktor.