Jika pergi bercuti ke Pulau Pinang, pasti tidak akan pulang tanpa membeli ole-ole dan paling popular adalah buah salak atau dibuat jeruk salak.

Rasanya yang sedikit kelat-kelat manis menjadi tarikan utama buat penggemarnya. Malah ada yang makan begitu saja tanpa diletakkan bahan pengawet (seperti jeruk).

Salak atau nama saintifiknya Salacca Zalacca cukup popular di Indonesia terutamanya di Sumatera Selatan dan Jawa Barat selain terdapat pelbagai jenis seperti Salak Gula Pasir, Salak Bali dan Salak Yogyakarta.

Salak merupakan sumber nutrisi, vitamin dan mineral yang cukup baik. Pengambilan 100 gram salak mengandungi 3.9 mg zat besi, 0.2 mg vitamin B2,8.4 mg vitamin C, 12.1 g karbohidrat, 38 mg kalsium, 18 mg fostor, o.8 g protein, 0.4 g lemak dan 0.3 g serat.

Rasanya Kelat Manis, Kebaikan Buah Salak Selain Bantu Masalah Pencernaan, Juga Kuatkan Daya Ingatan

IKLAN

Buah ini juga mengandungi Beta-Karoten yang merupakan antioksidan untuk mencegah penyakit kardiovaskular, angin ahmar serta kanser.

Terdapat beberapa lagi manfaat buah salak yang mana kulit luarannya agak mengerikan kerana terbayang seperti sejenis haiwan menjalar.

Manfaat Buah Salak

1. Menjaga Kesihatan Penghadaman

Salak merupakan salah satu buah yang kaya nutrisi terdiri daripada kalsium, tanin, saponin, flavonoid dan betakaroten yang cukup baik bagi kesihatan manusia. Kandungan tanin juga bersifat anti sembelit dan menyembuhkan rasa sakit perut. Selain itu, salak juga dapat merawat gangguan pencernaan.

IKLAN

2. Menguatkan Daya Ingatan

Kandungan kalium dan pektin yang tinggi dalam buah salak membantu meningkatkan fungsi kognitif tubuh serta daya ingatan.

Rasanya Kelat Manis, Kebaikan Buah Salak Selain Bantu Masalah Pencernaan, Juga Kuatkan Daya Ingatan
Gambar sekadar hiasan. Kredit: Pexel.com

3. Mengawal Gula Dalam Darah

Kulit buah salak jika dijadikan teh dapat membantu penghasilan insulin sekaligus membantu mengawal gula dalam darah terutamanya pada pesakit diabetes.

4. Menjaga Kesihatan Jantung

Jumlah antioksidan dan mineral yang tinggi menjaga sistem kardiovaskular untuk berfungsi dengan lebih baik.

IKLAN
Selain itu:  "Jangan Skip Sahur" - Kevin Zahri Kongsi Tip Kekal Cergas & Langsing Sepanjang Berpuasa

5. Baik Untuk Ibu Hamil

Manfaat buah salak baik untuk ibu hamil yang mengalami ‘morning sickness’ bagi membantu memberikan rasa lega dan menghilangkan rasa mual.

Rasanya Kelat Manis, Kebaikan Buah Salak Selain Bantu Masalah Pencernaan, Juga Kuatkan Daya Ingatan
Gambar sekadar hiasan. Kredit: Pexel.com

Artikel Berkaitan:

Pelbagai Khasiat Buahan Citrus Mampu Tingkat Sistem Imunisasi Badan. Pastikan Stok Sentiasa Ada!

Chia Seed Si Kecil ‘Superfood’ Terbaik, Bantu Kurangkan Risiko Sakit Jantung & Lancarkan Pencernaan

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI