Ini menu sahur nak cepat makan, kalau terlambat bangun boleh terus godek dalam 5 minit pun sudah siap!
Ya, cukup mudah, jadi anda cuma perlu sediakan bahan awal-awal sahaja. Yang penting kreatif untuk sediakan makanan sahur. Jom cuba resepi sahur daripada Puan Norbaya Dahalan ini…
Menu Sahur Sihat Nak Cepat
Anda boleh tengok bahan-bahan dulu dan masukkan dalam senarai untuk beli barang dapur. Ini antara menu yang anda boleh buat.
1. Fruity Granola Bowl
2. Yogurt Bowl
3. Pizza Roti
4. Nasi Goreng Telur
5. Sandwich Tuna
6. Nasi Bujang
7. Wrap Telur Cheese
Pastikan ada stok oat, roti wholemeal, buah, kurma, susu, telur dan foods yang mengenyangkan di rumah.
Kalau tetiba nak cepat, bahan ini semua sangat membantu untuk nak cepat tapi boleh mengenyangkan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Selamat Guna Kertas Minyak Untuk Menggoreng, Tapi Elak Pakai Semula Minyak Telah Digunakan
Apakah ada bahaya jika kita menggoreng ayam goreng tetapi membalutnya dengan menggunakan kertas minyak.
Sejauh mana tahap selamat memandangkan akan ada rempah yang terlekat pada kertas minyak ini nanti selepas proses memasak.
Bagaimana pula dengan penggunaan minyak digoreng yang telah bertukar warna menjadi gelap dan likat.
Artikel Lain: Khasiat Air Rebusan Barli, Boleh Atasi Masalah Kencing Kotor & Tak Lawas
Perkongsian Ahli Kimia, Dr Fatimah Salim menjelaskan mengenai perkara ini bagi mengelak keliru di kalangan pengguna.
Guna Kertas Minyak Goreng Ayam
Merujuk kepada pertanyaan ahli MaMa mengenai penggunaan kertas untuk menggoreng ayam seperti ss dari video makanan tular di bawah.
Jawapan saya, bergantung. Ini kerana biasa saja penggunaan kertas minyak (parchment paper) untuk memasak pada suhu yang tinggi seperti menggoreng dan memanggang. Kertas minyak ini biasanya boleh tahan suhu sekitar 200 – 260 degree Celcius yang mana kurang daripada suhu menggoreng. Adapun berhati-hati dengan potensi berlakunya kebakaran kertas itu saja sekiranya terjilat api secara terus.
Cuma yang lebih merisaukan dalam ss di bawah adalah penggunaan minyak masaknya. Kelihatan minyak telah bertukar warna menjadi gelap dan likat. Ini menunjukkan minyak telah digunakan berulang kali.
Kita maklum, suhu menggoreng yang tinggi akan merosakkan struktur kimia minyak disebabkan tindak balas seperti pengoksidaan, hidrolisis dan pempolimeran. Begitu juga dengan tindak balas antara komponen masakan dan minyak itu sendiri jika minyak digunakan berulang kali. Tindak balas ini akan menghasilkan bahan kimia berbahaya yang mana boleh diserap ke dalam komponen masakan baru yang digoreng.
Artikel Lain: Demam, Ulser, Lepuh Di Tapak Tangan & Kaki Petanda Dijangkiti HFMD. Doktor Beritahu Langkah Pencegahan!
Terdapat kajian yang menunjukkan perkaitan antara penggunaan minyak masak menggoreng berulang kali dengan risiko kanser dan penyakit kardiovaskular.
Kajian juga menunjukkan yang kandungan bahan kimia peroksida dalam minyak masak gorengan meningkat 2 kali ganda dengan hasil 5 kali ulangan menggoreng. Kandungan komponen antioksida minyak masak juga masing-masing menurun kepada 2 dan 9 kali ganda untuk minyak masak sekali dan lima kali guna.
Sebenarnya tiada garis panduan khas dalam berapa kali minyak masak boleh digunakan semula. Saya secara peribadi hanya mengulang guna minyak masak sebanyak 2-3 kali saja.
Kajian menunjukkan tidak banyak perbezaan kandungan bahan kimia peroksida dalam minyak masak gorengan yang diguna baru sekali. Namun bergantung juga kepada jenis komponen gorengan dan suhu yang digunakan semasa memasak. Kadang saya sekali guna saja dan ganti minyak baru.
Minyak terpakai ini sebenarnya boleh diguna semula untuk keperluan harian contoh sebagai bahan penanggal pada kulit seperti kunyit, pijar, cat.., penyalut peralatan daripada berkarat, bahan pelincir peralatan, bahan api lampu lantana, pembersih, pengilat dan pelindung perabot kayu dan rotan, sabun, serta bahan api kenderaan (biodiesel).
Jadi, simpanlah minyak masak yang tidak digunakan lagi ini dalam bekas khas atau jual kepada yang mahu.
Artikel Lain: Jangan Buang Kulit Pisang. Diy Masker, Bajet Murah Kulit Gerenti Cantik!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Daun Kari Tinggi Khasiat Untuk Kecantikan & Kesihatan. Boleh Atasi Masalah Jerawat & Bantu Sistem Pencernaan!
Daun kari antara herba yang paling banyak digunakan dalam masakan penduduk di Malaysia terutama kaum India. Aromanya menambah kesedapan dalam masakan.
Bahkan bukan itu saja, kari sebenarnya mengandungi pelbagai khasiat termasuk untuk kecantikan dan kesihatan.
Apa Khasiat Di Dalamnya?
Daun kari mengandung karbohidrat, serat, kalsium, fosfor, besi dan vitamin seperti vitamin C, vitamin A, vitamin B dan vitamin E. Kandungan di dalam daun kari ini boleh membantu fungsi jantung lebih baik melawan infeksi.
Manfaat Untuk Kecantikan?
1. Hilangkan Kesan Jerawat
Tanda atau bekas jerawat benar-benar merisaukan ramai daripada kita. Tapi jangan bimbang, bekas-bekas itu dapat dihapuskan dengan bantuan daun kari. Mudah saja. Buat pes daripada daun kari dan jus lemon. Sapukan ke kawasan bekas jerawat dan setelah itu cuci dengan air biasa.
2. Mengatasi Kesan Kulit Sunburn
Ketika musim panas tiba, masalah kulit terbakar sinar matahari menyebabkan ruam. Untuk mengubati masalah ini, campurkan daun kari dengan susu. Ini akan mengawal reaksi alergi. Masukkan daun kari ke dalam susu, rebus, kemudian sejukkan. Lantas, gunakan pada bahagian yang terkena ‘gigitan’ sinar matahari.
3. Exfoliating
Untuk pengelupasan kulit, kombinasi daun kari dan lemon benar-benar khasiatnya. Caranya, tempelkan keduanya pada kulit selama 10-12 minit. Lalu, bersihkan wajah anda.
Kebaikan Untuk Kesihatan:
Berikut ini beberapa manfaat kesihatan daripada daun kari seperti yang disiarkan di dalam Times of India, antara lain:
1. Membantu Turunkan Kolesterol
Banyak penelitian menunjukkan bahawa daun kari memiliki khasiat yang boleh membantu menurunkan kadar kolesterol darah seseorang. Ini kerana, antioksidan dalam daun kari boleh mencegah oksidasi kolesterol yang membentuk kolesterol LDL (kolesterol jahat) dan membantu meningkatkan kolesterol baik (HDL). Pada akhirnya, daun kari ini boleh melindungi tubuh dari penyakit serius, seperti aterosklerosis.
2. Cegah rambut beruban
Daun kari juga sangat efektif dalam merawat rambut yang rosak, memperkuatkan batang rambut yang rapuh, rambut rosak dan kelemumur. Anda boleh menaruh tumbukan daun kari pada kulit kepala. Bahkan perawatan alami daripada daun kari juga boleh melambatkan rambut beruban.
3. Bantu mengawal Anemia
Daun kari adalah sayuran yang kaya zat besi dan asam folat. Asid folat bertanggung jawab untuk membantu tubuh menyerap zat besi dan ia membantu mengatasi anemia.
4. Memperbaiki Sistem Pencernaan
Daun kari juga boleh membantu meningkatkan pencernaan dan mengubah cara tubuh menyerap lemak. Disebabkan ini, dikatakan daun kari ini akan membantu anda dalam menurunkan berat badan.
Artikel Berkaitan:
Asparagus, Teksturnya Unik Tapi Banyak Khasiat. Elok Untuk Jantung & Jauhi Risiko Alzheimer
Pelbagai Khasiat Buahan Citrus Mampu Tingkat Sistem Imunisasi Badan. Pastikan Stok Sentiasa Ada!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ambil 16 Jenis Makanan Ini, Boleh Kurangkan Hormon Estrogen Berlebihan. Punca Penyakit Berkaitan Peranakan Wanita
Sebenarnya dengan mengamalkan jenis-jenis makanan tertentu ia dapat membantu mengurangkan hormon Estrogen berlebihan yang menjadi punca pelbagai penyakit berkaitan peranakan wanita.
Semua wanita berisiko mendapat penyakit berkaitan peranakan maka mencegah lebih awal adalah lebih baik.
Datuk Dr Hamid Arshat, Pakar Perbidanan Dan Sakit Puan yang terkenal dan berpengalaman luas selama 30 tahun dalam bidang berkaitan penyakit wanita, berkongsi cara mudah untuk para wanita mengelakkan diri daripada mendapat penyakit berikut.
Pengambilan makanan yang berkhasiat
Ada beberapa jenis makan yang bertindak mengawal tahap Estrogen iaitu:
1. Delima/ Promegranate
Pengambilan buah delima atau mengamalkan jus delima setiap hari akan memberi pelbagai faedah kesihatan. Antaranya ialah mengawal tekanan darah, mengurangkan arterosclerosis dan juga boleh mencegah/ mengurangkan risiko sakit jantung.
Seterusnya, ia juga bertindak sebagai anti-estrogen dengan mengawal enzim yang digelar aromatase enzim yang biasanya menggalakkan peningkatan Estrogen.
2. Sayur- Sayuran
Sayur- sayuran seperti brokoli, kobis, bunga kobis, sawi dan bayam mempunyai kandungan chlorophyll yang bertindak mengawal penghasilan hormone Estrogen. Ia juga mengandungi sterol yang memang bertindak mengawal pembentukan Estrogen.
3. Minyak Zaitun (Extra virgin olive oil)
Minyak zaitun ini jika diamalkan setiap hari, ia boleh mengawal tahap Estrogen dalam tubuh wanita melalui satu kandungannya yang digelar lutreopin yang juga mengawal /menindas tindakan enzim aromatase (enzim yang bertanggungjawab dalam penghasilan estrogen) di mana sekaligus mengawal penghasilan hormone Estrogen yang berlebihan
4. Cendawan
Cendawan yang dikatakan boleh mencegah enzim aromatase ialah cendawan butang atau cendawan Shitake yang bukan sahaja mencegah penghasilan Estrogen, ia juga boleh mengawal kanser.
5. Biji Anggur (grapeseed)
Biji anggur mengandungi pelbagai bahan resveratrol dan lain- lain polyphenol yang banyak mempengaruhi kesihatan manusia. Di antaranya ialah, mencegah penyakit jantung dan angin ahmar. Ia juga bertindak mengurangkan hormone Estrogen dalam badan wanita.
6. Chia Seed
Chia seed merupakan bahan yang berguna untuk mengurangkan tahap Estrogen dalam tubuh badan wanita. Begitu juga flexseed. Chia seed mengandungi omega 3 yang tinggi di samping vitamin – vitamin lain juga yang mempunyai faedah dalam kesihatan wanita.
7. Oats
Oats adalah makanan yang sering diambil pada waktu sarapan. Ia juga diketahui mengandungi bahan steroidal saponins untuk mencegah tindakan enzim aromatase yang seterusnya menggalakan penghasilan Estrogen.
8. Buah – Buahan citrus
Buah buahan citrus seperti lemon,limau kasturi, limau bali, limau nipis di samping mangandungi vitamin C,dan anti-oksidan, ia juga mengandungi unsur anti-estrogen
Minum air limau kasturi (2 biji ), sebiji limau nipis atau sebiji lemon diperah jus ke dalam segelas air suam dan dicampur satu sudu madu. Amalkan setiap hari.
9. Bawang- Bawang
Bawang banyak digunakan sebagai rencah dalam makanan kita. Di samping megandungi bahan- bahan yang mengandungi anti-oksidan ,ia juga boleh mencegah serangan sakit jantung. Ia juga mengandungi bahan dipanggil quercetin, sejenis flavonoids yang mengurangkan tahap Estrogen dalam badan.
10. Kunyit
Kunyit mengandungi banyak khasiat Kesihatan di antaranya dapat mengurangkan hormone Estrogen dalam badan wanita. Mengamalkan kunyit/perahan air kunyit 2-3 kali seminggu dikatakan baik untuk mengimbangkan hormone Estrogen dan Progesteron.
11. Algae ( spirulina/ chlorella)
Algae diketahui ada kesan mengawal pembentukan Estrigen dalam badan. Algae boleh diamalkan untuk mengimbangkan hormon wanita.
12. Makanan – Makanan fermented
Makanan fermented daperti Tempe, yogart, kimchi, diketahui mempunyai pelbagai faedah dan juga berbillion bacteria baik untuk badan dan melawan bacteria yang berbahaya untuk usus kita. Ia juga mempunyai kesan anti – Estrogen
13. Minyak Kelapa Dara
Minyak kelapa dara diketahui mempunyai kesan anti-Estrogen
14. Bawang Putih
Bawang putih mempunyai pelbagai kesan untul mengawal peredaran darah dan mengurangkan risiko sakit jantung dan angin ahmar. Ia juga mempunyai kesan anti – Estrogen.
15. Daun Kuchai
Daun Kucai juga mempunyai bahan – bahan yang bertindak sebagai anti-Estrogen.
16. Berries (black berries, blackcurrant, mulberry)
Berries mengandungi bahan anti-oksidan dan juga flavonoids yang banyak faedahnya terhadap kesihatan tubuh badan wanita. Di samping itu juga ia bertindak sebagai anti-Estrogen.
Ambillah langkah-langkah untuk mengimbangkan hormone serta mengurangkan tahap Estrogen dalam tubuh badan wanita agar penyakit-penyakit seperti fibroid, adenomyosis dalam rahim, endometriosis, ovarian cyst, kanser rahim dan kanser payudara dapat dikawal di samping mengambil langkah- langkah lain untuk mengawal penyakit-penyakit tersebut.
Langkah-langkah mengawal Estrogen
1. Kekalkan berat badan ke tahap yang sesuai mengikut kiraan BMI kerana kegemukan boleh menggalakkan penghasilan Estrogen yang berlebihan.
2. Lakukan senaman kerana senaman mempunyai pelbagai faedah di antaranya dapat mengimbangkan hormone Estrogen dan Progesteron
3. Mengawal stres. Selain boleh meningkatkan hormone cortisol/steroid, stress juga mempunyai pelbagai pengaruh yang boleh mengancam kesihatan wanita. Ia juga meningkatkan tahap Estrogen.
Oleh itu, ambillah langkah- langkah mengawal stress seperti membaca Al-Quran, solat, berzikir, berselawat ,bersenam selama 30 minit sehari, yoga dan yang paling mudah adalah dengan melakukan deep breathing exercise.
Deep breathing exercise ini boleh dilakukan di mana- mana setiap satu atau dua jam. Ini dapat menenangkan fikiran dan sekaligus dapat mengimbangkan hormon Estrogen dan Progesteron.
Sumber: Dr Hamid Arshat
Artikel Berkaitan:
Asparagus, Teksturnya Unik Tapi Banyak Khasiat. Elok Untuk Jantung & Jauhi Risiko Alzheimer
Roti Tawar Gandum, Pilihan Terbaik Untuk Yang Diet. Sesuai Juga Diambil Buat Pesakit Diabetes!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI