PCOS adalah satu sindrom yang boleh memberi kesan kepada kitaran haid, kesuburan dan rupa fizikal seseorang wanita yang mengidapinya.

Pesakit PCOS akan menghadapi masalah kitaran haid yang tidak menentu disebabkan ketidak-seimbangan hormon dalam badan dan ini boleh menjejaskan kesuburan pesakit.

Kebanyakan wanita PCOS juga akan mempunyai berat badan yang berlebihan (obes) dan boleh mengidapi diabetes, obstructive sleep apnea dan banyak lagi masalah jangka masa panjang (lihat komplikasi).

Kandungan Gula Tinggi Sering Ganggu Pesakit PCOS. Ini Amalan Perlu Buat Dicadang Pakar Pemakanan!

Oleh itu, mereka perlu menjalani saringan diabetes (kencing manis), tekanan darah dan kolesterol.

PCOS juga boleh menyebabkan ketidaksuburan (infertility) disebabkan telur (ovum) yang tidak menetas keluar, akan tetapi ada ubat-ubatan kesuburan yang boleh membantu masalah ini.

Dalam pada itu Pakar Nutrisi, Syaza Nutritionist turut memberitahu masalah gula dalam darah yang tinggi merupakan perkara yang sering berlaku dalam kalangan PCOS. Ini merupakan 6 simptom yang sering terjadi:

1) Kebanyakan mereka yang ada masalah PCOS sering mempunyai masalah ‘craving’ terutamanya teringin makan makanan manis. Ini kerana otak kita memberi signal supaya kita mengambil makanan yang mudah dicerna untuk membekallan tenaga kepada badan dengan lebih cepat

IKLAN

2) Rasa letih melampau juga sering terjadi dalam kalangan PCOS walaupun kadang kadang kita dah rasa cukup rehat

3) Sukar untuk tidur atau insomnia juga sering terjadi pada PCOSer dan ini menyebabkan badan rasa cepat letih dan lesu. Secara tak langsung, akan menganggu produktiviti seseorang.

Kandungan Gula Tinggi Sering Ganggu Pesakit PCOS. Ini Amalan Perlu Buat Dicadang Pakar Pemakanan!

4) Masalah kerintangan insulin juga antara kondisi metabolik yang mempengaruhi hampir 70% PCOSer. Perkara ini menyebabkan mereka rasa cepat lapar walaupun baru sahaja makan.

5) Berat badan juga susah turun walaupun mereka sudah mengurangkan kadar pengambilan. Disebabkan itu, pelbagai sudut perlu kita perhatikan untuk membantu mereka menurunkan berat badan.

IKLAN
Selain itu:  Paxlovid Sebagai Ubat Antiviral Rawat Covid-19. Ini Info Penting Penggunaannya Disaran KKM!

Namun, jangan risau masalah ini boleh dikawal dengan cara yang semulajadi seperti:
Pengambilan karbohidrat yang sederhana. Cuba untuk kurangkan pengambilan karbohidrat sedikit demi sedikit. Lebih mudah jika dapat mengikuti pinggan sihat Malaysia iaitu suku-suku separuh.

Kandungan Gula Tinggi Sering Ganggu Pesakit PCOS. Ini Amalan Perlu Buat Dicadang Pakar Pemakanan!

Pastikan pengambilan pilihan karbohidrat yang rendah GI. Ini sangat membantu untuk mengawal kenaikan paras gula dalam darah dan membantu mengurangkan rasa lapar yang cepat.

Lakukan senaman secara konsisten atau berkala seperti senaman kekuatan dan berjalan.
Kawal stress kita, ada banyak perkara yang kita boleh lakukan seperti bersenam, berkongsi cerita, dan meluangkan masa bersama orang yang tersayang.

IKLAN

Kandungan Gula Tinggi Sering Ganggu Pesakit PCOS. Ini Amalan Perlu Buat Dicadang Pakar Pemakanan!

Boleh cuba untuk ambil supplement yang sesuai mengikut nasihat daripada pakar. Saya yakin jika kita lakukan secara konsisten, inshaAllah kita sendiri akan rasa perbezaan dan perubahan.

Semoga bermanfaat!
#syazanutritionist
#pakarpemakananwanita

Artikel Berkaitan:

Elak Wajah Jadi Tua Dari Usia Sebenar. Ikut 8 Tip Rahsia Awet Muda Tanpa Guna Produk!

Obesiti Hingga Lutut Sakit & Gastrik Melampau Punca Buat Bariatrik. Wanita Kongsi Detik 80% Perut Dipotong!

Guna Losyen Atau Lumur Minyak, Cara Mudah Dikongsi Doktor Hilangkan Rasa Pijar Tangan Sebab Cili

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI