Pernah atau tidak anda mengalami situasi di mana rasa mengantuk walaupun sudah mempunyai waktu tidur mencukupi.

Bagaimana situasi ini boleh berlaku dan apakah bahaya pada diri kita jika hanya membiarkannya begitu sahaja.

Perkongsian Dr Zubaidi Ahmad menjelaskan situasi ini dan bagaimana cara menyelesaikanya.

KENAPA SELALU MENGANTUK WALAUPUN CUKUP TIDUR?

Rasa mengantuk akan hadir apabila tubuh badan dalam keadaan letih dan memerlukan istirehat. Biasanya pada waktu malam, memang lumrah alam dijadikan siang untuk kerja dan malam pula untuk tidur.

Persoalannya rasa mengantuk hadir pada waktu siang walaupun cukup tidur pada malam harinya. Simptom mengantuk yang teramat sangat ketika didalam kuliah atau tempat kerja membuatkan kita hilang tumpuan. Sebenarnya ini tanda badan kita berada dalam masalah.

Masih Mengantuk Walau Cukup Tidur. Doktor Jelaskan Sebabnya & Cara Atasi Elak Undang Bahaya!

PUNCA-PUNCA

Terdapat pelbagai punca kenapa anda boleh kerap berasa mengantuk.

a)  Kurang tidur

b)  Tabiat tidur yang buruk

c)  Sindrom Prahaid

d)  Hiperinsomnia idiopatik “idiopathic hyperinsomnia”

e)  Insomnia

f)  Fibromyalgia

g)  Hypothyroidism

h)  Anemia

1. Kurang tidur

Kekurangan tidur boleh disebabkan oleh banyak perkara. Kebanyakan orang dewasa memerlukan tujuh hingga sembilan jam setiap malam.

2. Tabiat tidur yang buruk

Juga dikenali sebagai “sleep hygiene”. “Sleep hygiene” yang tidak baik merujuk kepada tabiat yang menjejaskan kualiti tidur anda. Apakah tabiat tidur yang tidak elok?

a) Jadual tidur yang tidak teratur. Anda seharusnya tidur pada waktu yang sama setiap malam dan bangun pada waktu yang sama setiap pagi (termasuk hujung minggu) bagi meningkatkan kualiti tidur anda.

IKLAN

b) Mengambil kopi atau minuman berkafein lain pada waktu malam atau petang. Kafein berlegar di dalam sistem anda selama 8 jam atau lebih, mengganggu keupayaan anda untuk tidur.

c) Pengambilan alkohol. Pengambilan alkohol memberi kesan buruk kepada kitaran tidur anda.

d) Menggunakan peranti yang memancarkan cahaya biru, seperti komputer dan telefon bimbit, terutamanya beberapa jam sebelum tidur.

e) Tidur berlebihan pada waktu petang Tidur tidak lebih dari 30 minit adalah yang terbaik jika anda tidak mahu memberi kesan terhadap tidur malam anda.

f) Bersenam pada lewat petang atau sebelum tidur. Ini akan menyukarkan anda untuk tidur dengan baik pada waktu malam.Latihan yang meningkatkan denyutan jantung dan menyebabkan adrenalin melonjak, boleh memberi kesan kepada kualiti tidur anda.

Senaman perlu dilakukan pada waktu pagi atau petang supaya dapat membantu anda untuk tidur dengan lena dan bukan sebaliknya. Kurang bersenam boleh menyebabkan anda tidak cergas dan mengantuk pada siang hari.

g) Membaca di atas katil. Sebenarnya, melakukan aktiviti lain di tempat tidur seperti membaca boleh menjejaskan tidur anda.

h) Makan sebelum tidur. Anda harus berhenti makan sekurang-kurangnya dua jam sebelum tidur. Ini juga dapat mengelakkan masalah pedih ulu hati.

Masih Mengantuk Walau Cukup Tidur. Doktor Jelaskan Sebabnya & Cara Atasi Elak Undang Bahaya!

3. Sindrom Prahaid/Premenstrual Syndrome

Wanita sering mengalami insomnia sama ada semasa atau sebelum sebelum haid. Melatoniniaitu hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pineal dan berperanan mengawal tidur, menurun semasa haid. Ini boleh menyebabkan insomnia.

4.  Hipersomnia idiopatik “Idiopathic hyperinsomnia”

• Mengantuk pada siang hari yang kronik mungkin adalah gejala idiopatik (penyebab yang tidak dapat dikenal pasti) hypersomnia (mengantuk yang berlebihan).

IKLAN

• Hipersomnia Idiopatik mengakibatkan perlunya tidur untuk jangka masa yang panjang, selalunya lebih dari sepuluh jam. Walaupun telah tidur untuk jangka masa yang panjang, ramai orang dengan hipersomnia idiopatik kekal mengantuk.

• Mengantuk yang berlebihan disebabkan oleh gangguan sistem saraf. Walaupun penyebab sebenar masih belum dikenalpasti. Disebabkan masalah ini tidak difahami sepenuhnya, tiada ubat untuk hypersomnia idiopatik.

• Ramai yang terkeliru antara hipersomnia idiopatik dan trypanosomiasis Afrika (juga dikenali sebagai “sakit tidur”). Trypanosomiasis Afrika mennyebabkan seseorang itu tidur secara berterusan.

5. Masalah insomnia

Terdapat pelbagai jenis insomnia. Jika anda letih tetapi anda tidak boleh tidur, ini dipanggil “onset insomnia”. Penyebab utama insomnia adalah:

• Masalah perubatan, seperti sakit kronik atau refluks

• Masalah psikiatri, seperti kebimbangan dan kemurungan

• Kerja shift yang memerlukan waktu bekerja yang tidak teratur

• Tabiat gaya hidup seperti yang dinyatakan di atas

• Tidur selepas makan atau makan kurang 30 minit sebelum waktu tidur

• Merokok, minum arak atau mengambil kafein

• Tekanan/stress

Insomnia jenis akan sembuh dengan sendirinya dan tidak memerlukan penilaian perubatan. Jika anda menghadapi masalah tidur sekurang-kurangnya tiga malam seminggu untuk sekurang-kurangnya tiga bulan, anda menghidap insomnia jenis kronik. Mengatasi masalah insomnia memerlukan perubahan gaya hidup atau pengambilan ubat. Insomnia jenis kronik memerlukan rawatan dan intervensi.

IKLAN

Masih Mengantuk Walau Cukup Tidur. Doktor Jelaskan Sebabnya & Cara Atasi Elak Undang Bahaya!

6.  Fibromyalgia

Fibromyalgia adalah masalah kesihatan dengan gejala seperti rasa sakit, keletihan, masalah tidur, dan tekanan emosi. Jika anda menghidap penyakit fibromyalgia, anda mungkin mengalami masalah seperti kesukaran untuk tidur, masalah tidur, atau bangun terlalu awal.

7.  Hypothyroidism

Tiroid adalah kelenjar yang terletak di belakang trakea. Tiroid menghasilkan hormon yang mengawal suhu badan dan metabolisme anda. Masalah hipotiroid mungkin disebabkan oleh rawatan hipertiroidisme. Masalah hipotiroid juga mungkin disebabkan oleh kekurangan iodin, atau mungkin akibat gangguan autoimun. “Hypothyroidism” lebih kerap berlaku dalam kalangan wanita.

Selain rasa lelah dan mengantuk sepanjang masa, anda juga mungkin berasa sejuk walaupun orang di sekitar anda berasa panas. Anda mungkin akan menghadapi kesukaran untuk menumpukan perhatian.

Sembelit adalah satu lagi gejala hipotiroidisme selain pertmbahan berat badan yang tidak disengajakan. Setelah diberi diagnosis, hipotiroidisme akan dirawat dengan ubat-ubatan.

8. Anemia

Anemia adalah keadaan apabila anda mempunyai paras hemoglobin yang rendah. Hemoglobin adalah protein dalam sel darah merah. Hemoglobin membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh tubuh.

Dalam kes anemia, tisu anda tidak mendapat oksigen yang mencukupi, sama ada kerana bilangan sel darah merah anda rendah (terlalu sedikit sel darah merah) atau kerana beberapa keadaan yang mengurangkan paras hemoglobin anda.

Dalam hal ini, jantung anda perlu bekerja keras untuk mendapatkan oksigen yang cukup bagi tisu anda. Apabila jantung anda terpaksa bekerja lebih keras, anda akan menjadi lebih mudah letih, tanpa mengira sama ada anda mendapat tidur yang berkualiti atau tidak.

APAKAH PETUA UNTUK MENGELAKKANNYA?

• Patuhi jadual tidur yang tepat dan sama untuk setiap hari supaya anda tidak akan kekurangan tidur

• Dapakan vitamin D dari matahari setiap pagi bagi menyegarkan minda anda dan mengurangkan rasa mengantuk

• Basuh muka anda dengan air sejuk setiap kali anda mengantuk

• Makan sarapan pagi yang berkhasiat

• Bersenam setiap hari

Masih Mengantuk Walau Cukup Tidur. Doktor Jelaskan Sebabnya & Cara Atasi Elak Undang Bahaya!

BILAKAH ANDA HARUS BERJUMPA DOKTOR?

Anda harus berjumpa doktor bila rasa mengantuk yang dihadapi menganggu rutin harian anda atau rasa mengantuk menjejaskan perhatian anda sewaktu bekerja atau memandu. Rawatan untuk masalah ini bergantung kepada puncanya.

Anda boleh berbincang dengan doktor untuk mengetahui punca anda kerap mengantuk dan rawatan yang diperlukan.

#HealthDrZubaidi

Selain itu:  Tanda Ridzuan Hashim Nak 'Pergi' Jauh, Rupanya Ada Penyakit Jantung
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI