Kacang buncis banyak khasiat dan manfaat jika dimakan. Banyak cara kacang buncis ini boleh disediakan. Kita boleh goreng, rebus, atau memanggang kacang buncis ini sebelum dimakan.

Kacang buncis adalah sumber makanan yang kaya vitamin A, C, dan K, serta asid folik dan serat. Ia juga turut mengandungi protein daripada tumbuhan, dan mineral seperti mangan.

Berikut Adalah Antara Kebaikan Dan Manfaat Kacang Buncis. Kesuburan Dan Kehamilan

Kacang adalah sumber zat besi yang baik, dan Harvard Medical School menyarankan bahawa ini dapat meningkatkan kesuburan pada wanita.

Bagi wanita usia subur, mengambil lebih banyak zat besi dari sumber tanaman seperti bayam, kacang, labu, dan kacang buncis mampu mendorong kesuburan.

Kajian lain menunjukkan hubung kait antara tahap kesuburan wanita termasuk zat besi, yang dia makan.

Padanan makanan kaya zat besi dengan makanan kaya vitamin C seperti tomato, paprika, atau beri dapat meningkatkan penyerapan zat besi.

Pengambilan asid folik yang mencukupi juga diperlukan semasa kehamilan, untuk melindungi janin daripada kecacatan tiub saraf.

Khasiat & Manfaat Kacang Buncis Perlu Kita Tahu. Boleh Makan Banyak Tapi Hati-Hati Yang Dalam Tin!

Satu cawan kacang buncis menyediakan kira-kira 10 peratus keperluan asid folik dan 6 peratus zat besi setiap hari. S

IKLAN

Satu cawan kacang buncis menyediakan 14.4 mikrogram vitamin K, atau hampir 20 peratus daripada keperluan harian, 4 peratus keperluan harian seseorang untuk kalsium.

Pengambilan vitamin K yang mencukupi meningkatkan kesihatan tulang dengan mengubah protein matriks tulang, meningkatkan penyerapan kalsium, dan mengurangkan perkumuhan kalsium dalam air kencing.

Penting untuk diingat bahawa bukan vitamin, mineral, atau antioksidan individu sahaja yang menjadikan sayur-sayuran seperti kacang buncis menjadi bahagian penting dalam diet kita.

Khasiat & Manfaat Kacang Buncis Perlu Kita Tahu. Boleh Makan Banyak Tapi Hati-Hati Yang Dalam Tin!

Telah terbukti bahawa mengasingkan nutrien sihat ini dalam bentuk suplemen tidak akan memberikan hasil yang sama. Lebih baik mengambilnya sebagai sebahagian daripada diet yang sihat dan bervariasi.

IKLAN
Selain itu:  "Jangan Simpan Ubat Dalam Peti Sejuk Kecuali..." - Doktor Ini Juga Kongsi Tip Simpan Ubat Yang Betul

Kacang buncis tidak mengandungi kolesterol. Walaupun badan anda memerlukan sedikit kolesterol untuk pertumbuhan sel yang sihat, terlalu banyak buruk bagi anda. Kolesterol tinggi boleh menyebabkan pengumpulan lemak di arteri anda.

Ini dapat mengurangkan aliran darah ke jantung dan otak anda dan menyebabkan serangan jantung atau strok.

Satu cawan kacang buncis mentah mempunyai 2.7 g serat. Kacang buncis yang dimasak (direbus) mempunyai 4.0 g serat, sebahagiannya serat larut.

Serat larut dapat membantu menurunkan kadar LDL atau kolesterol jahat dan kolesterol total. Ini juga dapat menyokong kesihatan jantung dengan menurunkan tekanan darah dan mengurangkan keradangan.

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan makan tidak lebih daripada 1,500 miligram (mg) natrium setiap hari untuk kesihatan jantung yang optimum. Kacang buncis secara semula jadi rendah natrium.

IKLAN

Khasiat & Manfaat Kacang Buncis Perlu Kita Tahu. Boleh Makan Banyak Tapi Hati-Hati Yang Dalam Tin!

Satu cawan hanya mempunyai 6,6 miligram (mg). Terlalu banyak natrium dalam diet anda boleh meningkatkan tekanan darah anda. Tekanan darah tinggi dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung dan strok.

Tetapi berhati-hatilah dengan kacang buncis dalam tin. Satu cawan yang kacang buncis mengandungi 461 mg sumber dipercayai natrium. Bilas kacang buncis sebelum makan, atau pilih varieti tanpa garam.

Menurut Cleveland Clinic, FODMAP adalah karbohidrat yang tidak dicerna yang dimetabolisme oleh bakteria di usus anda yang membawa kepada angin, sakit perut, cirit-birit, dan sembelit.

Makan makanan yang tinggi FODMAP boleh memperburuk keadaan pencernaan seperti sindrom iritasi usus (IBS) dan refluks asid.

Mengambil makanan FODMAP yang rendah mungkin dapat mengurangkan masalah perut anda. Kacang buncis adalah makanan FODMAP rendah dan dapat dinikmati oleh banyak orang yang mempunyai masalah pencernaan kronik.

Sumber: medicalnewstoday / healthline

 

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI