cegah asma

Tak ramai yang tahu macam mana langkah cegah asma apabila anak-anak jadi salah seorang pesakit, jadi mak ayah wajib ambil peduli tentang penyakit ini.

Penyakit asma selalu dianggap sakit yang ‘biasa’ bagi sesetengah pihak. Tetapi anda kena sedar dari awal, jika tidak dirawat boleh mengancam nyawa.

Langkah Cegah Asma, Mak Ayah Wajib Ambil Peduli Dari Awal

Langkah Cegah Asma, Mak Ayah Wajib Ambil Peduli Dari Awal

Penyakit asma atau penyakit lelah ialah masalah radang paru-paru kronik yang disebabkan oleh pelbagai rangsangan luar. Antaranya debu, bulu haiwan, debunga, asap, cuaca sejuk, alergik dan jangkitan pernafasan.

@izzahhanna Replying to @saljurindu667 #fyp #asthma ♬ suara asli – TAUFIQ AKMAL

Tetapi disebabkan penyakit asma boleh diwarisi secara genetik (penyakit keturunan), anak-anak kepada penghidap penyakit asma lebih berisiko untuk mengalami masalah ini.

Langkah Cegah Asma, Mak Ayah Wajib Ambil Peduli Dari Awal

Ini antara langkah-langkah yang patut anda lakukan jika ada ahli keluarga mempunyai asma.

1. Jauhkan diri dari bahan alergik
Elakkan diri daripada bulu binatang, debu dan debunga. Kalau pakai karpet tu, sebaiknya pilih yang tidak berbulu.

IKLAN

2. Hindari asap rokok
Ini paling asas ya, payah macam mana pun kena berhenti rokok sebab asap rokok boleh mengganggu saluran pernafasan. Elakkan juga dari duduk bersebelahan dengan orang yang sedang merokok ya! Jadi, ayahnya dulu kena berhenti merokok.

3. Rajin bersenam
Senaman ringan dapat membantu melatih stamina otot pernafasan dan memperkuatkan daya tubuh penderita asma. Berenang adalah antara sukan yang paling digalakkan.

4. Jaga Diet
Gastrik atau GERD adalah faktor yang menyumbang kepada serangan asma. Jaga diet! Elakkan juga dari mengambil kopi, makanan pedas dan masam.

5. Vaksinasi
Pesakit asma digalakkan mengambil vaksin supaya mendapat perlindungan yang lebih baik terhadap pesakit asma.

Selain itu:  Hilangkan Kesan Kunyit Blender Lama, Tak Payah Beli Baru

Asma Semakin Meningkat

Langkah Cegah Asma, Mak Ayah Wajib Ambil Peduli Dari Awal

IKLAN

Dianggarkan kebarangkalian pesakit asma di Malaysia telah meningkat daripada 6.4% kepada 9.4% dalam kalangan kanak-kanak berumur 6-7 tahun dan daripada 9% kepada 13% dalam kalangan kanak-kanak berumur 13-14 tahun.

Melihat kepada peningkatan bilangan pesakit asma di Malaysia dan kepentingan untuk mendidik masyarakat mengenai pengurusan asma, Asthma Malaysia dan AstraZaneca sekali lagi telah bekerjasama menganjurkan kempen awam ‘Breathe Better’ bertempat di Mont Kiara, bersempena Sambutan Hari Asma Sedunia.

Langkah Cegah Asma, Mak Ayah Wajib Ambil Peduli Dari Awal

Majlis ini telah diadakan bagi meningkatkan kesedaran awam mengenai kepentingan menguruskan asma secara efektif dan ianya telah dirasmikan oleh Dr Helmy Haja Mydin, Perunding Perubatan Pernafasan, Dina Nadzir, selebriti tempatan dan Ashwini Saha, Pengarah Perubatan Negara dan Peneraju Kawasan Metabolisme Kardiovaskular, Perubatan Terapeutik Kawasan Asia, AstraZaneca.

Langkah Cegah Asma, Mak Ayah Wajib Ambil Peduli Dari Awal

IKLAN

Bertemakan “Kawal Asma Anda”, kempen ini mendidik pengunjung mengenai kepentingan penggunaan ubat terkawal dalam mengurus dan merawat gejala asma dalam jangka masa panjang dan bukan hanya sekadar bergantung kepada ubat pelega.

Statistik menunjukkan di Malaysia, jumlah kematian akibat komplikasi asma setiap tahun adalah sekitar empat angka dengan kira-kira 1700 kes dilaporkan pada 2014.

Langkah Cegah Asma, Mak Ayah Wajib Ambil Peduli Dari Awal

Ya, angka ini mungkin dianggap kecil jika dibandingkan dengan punca kematian yang lain. Tetapi menurut pakar, kebanyakan kes kematian disebabkan asma boleh dielakkan sekiranya rawatan awal dan teratur diberikan.

Asma yang teruk biasanya memerlukan rawatan dan pengurusan perubatan sepanjang hayat. Sukar untuk dirawat dan tempoh pemulihan daripada serangan asma yang teruk adalah berbeza berdasarkan situasi individu.

Jadi sangat penting mendidik orang awam tentang pengetahuan mengenai asma. Mari kita sebarkan dan panjangkan ilmu ini kepada orang ramai. Jangan lupa kongsi!

Kredit video: izzahhanna

Selain itu:  Setelah Selamat Lahirkan Anak & Bertarung Lebih 48 Jam, Akhirnya Siti Sarah Dijemput Ilahi Akibat Covid-19
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI