Sekarang ini banyak kes influenza. Penyakit ini sangat cepat merebak kepada orang lain. Dan yang tak bestnya kalau anda dah kena, akan mengambil masa yang lebih lama untuk betul-betul pulih dan simptom yang paling tak best adalah sakit badan.

Menurut perkongsian Dr. Erna Nadia, influenza ni tak kira jenis A atau B, kedua-duanya pun akan membuatkan badan tak selesa.

Kes Influenza, Elakkan Terus Makan Antibiotik Tapi Kena Check Dulu!

Jika anda positif influenza, demam batuk selsema dah ok tapi sakit badan masih tak ok, elakkan makan ubat tahan sakit. Sakit badan ini akan pulih sendiri selepas beberapa hari/ minggu.

Kes Influenza, Elakkan Terus Makan Antibiotik Tapi Kena Check Dulu!

IKLAN

Kenapa kena elak?

Sebab nak elakkan badan dari terbiasa makan ubat tahan sakit.

Ubat tahan sakit ke ubat urat ke ubat saraf ke, itu semua adalah ubat tahan sakit.

Hati hati sebab pengambilan ubat tahan sakit tanpa kawalan boleh merosakkan organ dalaman badan terutama buah pinggang dan hati.

IKLAN

Macam Mana Dengan Simptom

Simptom sakit badan, sakit badan, demam, tak lalu makan ini adalah simptom biasa untuk apa sahaja jangkitan kuman, tak kira virus atau bakteria.

Melainkan jika teruk sangat sampai tak larat nak bangun, sakit terlampau kuat, tak lalu nak makan dan minum, berjumpalah doktor ya.

IKLAN

Musim cuti sekolah ini dengan banyak kenduri dan kita pun dah rajin berjalan, kita kena jaga diri lebih sikit dari biasa.

Kalau kita tak sihat, pakailah face mask dan elakkan ke tempat awam supaya tak terjangkit kepada orang lain.

Pesanan Doktor:

Elakkan terus makan antibiotik, check dulu, kalau virus, perlu makan antivirus, antibiotik adalah untuk jangkitan bakteria. Keduanya berbeza.

Selain itu:  Kalau Rice Cooker Pot Calar, Tukar Baru! Jangan Mudaratkan Anak-anak
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI