Kesibukan bekerja menyebabkan ada antara kita lebih gemar memilih untuk makan di luar. Tidak salah cara ini kerana lebih memudahkan dan menjimatkan masa.

Namun ada kalanya jika tersilap langkah menyebabkan kita akan mengalami keracunan makanan.

Tahukah kita apa penyebab sebenarnya keracunan makanan ini. Adakah disebakan pencemaran makanan yang terdedah atau makan menggunakan tangan kotor selain makana sudah tamat tempoh.

Tetapi sebenarnya terdapat enam makanan tertentu yang boleh meningkatkan risiko keracunan makanan korang.

1. Telur mentah

Telur mentah sering terdedah kepada pencemaran yang disebabkan oleh bakteria salmonella. Cara untuk mencegah keracunan ini adalah dengan mencuci telur sebelum dimasak dan memastikan ia masak sepenuhnya. Ibu yang mengandung harus mengelakkan daripada memakan telur separuh masak.

Kena Ambil Tahu, Rupanya 6 Makanan Ini Selalu Jadi  Sebab Keracunan Makanan

2. Sayuran

Sayuran hijau seperti buncis, salad, sawi, bayam atau sayur-sayuran lain merupakan sajian yang baik dan menyihatkan. Tetapi tanpa anda sedari sayuran seperti ini juga berpotensi menjadi penyebab keracunan makanan.

Ini kerana sayur mudah tercemar dengan kotoran yang terdapat pada tanah. Penggunaan pisau yang sama dengan daging mentah juga boleh menyebabkan pencemaran silang. Jadi berhati-hati.

3. Tuna

Ikan seperti tuna juga boleh meningkatkan risiko keracunan apabila ia sudah tercemar dengan scombrotoxin. Masalah ini boleh menyebabkan korang berasa sakit kepala, kekejangan dan kemerahan pada seluruh badan.

IKLAN

Kaedah penyimpanan ikan tuna yang tidak betul atau disimpan pada tempat yang melebihi suhu 60 ℃ akan menyebabkan racun keluar daripada ikan. Bahaya!

Kena Ambil Tahu, Rupanya 6 Makanan Ini Selalu Jadi  Sebab Keracunan Makanan

4. Daging merah

Hidangan daging yang tidak dimasak sempurna seperti daging mentah mengandungi racun daripada pencemaran bakteria E.coli. Cara terbaik untuk mencegah keracunan disebabkan oleh daging adalah dengan memastikan ia dimasak dengan sempurna.

Selain itu:  Air Garam Terbaik Untuk 'Penjagaan Peribadi' Wanita. Dr Hamid Arshat Kongsi Cara & Manfaatnya!

5. Tiram

Makanan laut daripada jenis kerang-kerangan boleh menjadi punca keracunan makanan. Tiram merupakan antara makanan yang boleh menjadi punca keracunan disebabkan pencemaran virus dan bakteria berbahaya daripada air yang tersimpan di
dalamnya.

Kena Ambil Tahu, Rupanya 6 Makanan Ini Selalu Jadi  Sebab Keracunan Makanan

IKLAN

Bahkan cara pengendalian tiram yang salah sebelum dan saat dimasak juga meningkatkan risiko keracunan. Tiram mentah biasanya mengandungi racun vibrio vulnificus dan ia boleh memberikan reaksi alahan teruk seperti muntah, cirit-birit dan mual berlebihan.

6. Kentang

Kentang yang disimpan terlalu lama berisiko terdedah kepada pencemaran silang daripada Listeria, E.coli, Salmonella dan Shigella. Pencemaran ini boleh berlaku jika kentang disimpan bersama makanan lain seperti daging mentah.

Mungkin ada antara korang yang menganggap bahawa keracunan makanan adalah satu isu kecil tetapi hakikatnya mengalami masalah ini boleh mengganggu perjalanan tugasan harian.

Kena Ambil Tahu, Rupanya 6 Makanan Ini Selalu Jadi  Sebab Keracunan Makanan

Kebanyakan pesakit akan mengalami cirit-birit untuk beberapa hari sahaja dan ia akan baik dengan sendirinya.

IKLAN

Tetapi jika masalah tersebut berlaku lebih dari seminggu, ia mungkin menunjukkan jangkitan kuman yang berterusan, keradangan usus ataupun kanser usus.

Jika cirit-biritnya terlalu teruk, ia mungkin disebabkan jangkitan kuman yang serius, berjumpalah dengan doktor segera!

Kena Ambil Tahu, Rupanya 6 Makanan Ini Selalu Jadi  Sebab Keracunan Makanan

Sumber: Hello Health Group

Artikel Berkaitan:

Daun Kari Tinggi Khasiat Untuk Kecantikan & Kesihatan. Boleh Atasi Masalah Jerawat & Bantu Sistem Pencernaan!

Asparagus, Teksturnya Unik Tapi Banyak Khasiat. Elok Untuk Jantung & Jauhi Risiko Alzheimer

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI