Seperti yang kita tahu, sarapan pagi adalah salah satu waktu makanan yang sangat penting.
Ini kerana ia dapat membantu membekalkan tenaga untuk tubuh badan agar dapat menjalankan aktiviti sepanjang hari dengan cergas dan aktif.
Jadi pilihan sarapan pagi berkhasiat penting, terutama bagi mereka yan mengamalkan diet. Ini antara pilihan boleh diambil untuk sarapan pagi anda sebelum memulakan kerja.
LEMPENG PISANG
Bahan-bahan
2 biji pisang
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
½ cawan oat
1 sudu besar serbuk kayu manis
Minyak zaitun
Cara penyediaan
1. Lenyek pisang di dalam mangkuk yang besar.
2. Masukkan telur dan esen vanilla dan gaul sebati.
3. Gaulkan bersama oat dan serbuk kayu manis hingga sebati.
4. Panaskan kuali leper yang disapu sedikit minyak zaitun kemudian sendukkan bancuhan pisang ke atas kuali.
5. Goreng sehingga kuning keemasan dan hidangkan bersama hirisan pisang.
TROPIKA SMOOTHIE
Bahan- bahan
I biji pisang (dibekukan)
1 cawan buah pic (dibekukan)
1 cawan nanas (dibekukan)
1 cawan susu badam
1 ikat sayur kale (dipotong halus)
Cara penyediaan
Ads
1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisarkan sehingga halus. Minum setiap pagi. Ia amat berkhasiat dan mengenyangkan!
MUFIN OAT
Bahan – bahan
1 ½ cawan oat
1 biji pisang
1 biji telur
1 cawan greek yogurt
¼ cawan sirap mapel
½ cawan susu badam
I sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil serbuk kayu manis
Sedikit garam
Hiasan
Buah strawberi
Buah blueberi
Buah apple
Cip coklat gelap
Kekacang
Buah kering
Cara penyediaan
1. Lenyekkan pisang dan masukkan telur, esen vanilla, sirap mapel dan susu badam. Kacau sehingga sebati
2. Masukkan yogurt dan kacau sedikit sebelum masukkan oat, serbuk penaik, serbuk kayu manis dan secubit garam. Kacau sebati.
3. Masukkan 1 skop sebatian tadi ke dalam acuan mufin dan taburkan hiasan yang berbeza.
4. Bakar selama 30 minit dengan suhu 180 darjah Celcius.
5. Siap untuk dihidang.
Ads
LEMPENG TOMATO
Bahan 1
½ cawan cendawan
½ cawan tomato
Serbuk lada hitam
1 labu bawang putih
2 cawan bayam
Secubit garam
Minyak zaitun
Bahan 2
¾ cawan tepung kacang kuda
1 ½ sudu yis
½ sudu serbuk penaik
½ sudu serbuk bawang putih
½ sudu serbuk kunyit
1 sudu cuka epal
Cara penyediaan
1. Goreng cendawan dan tomato menggunakan sedikit minyak zaitun kira-kira dua minit.
2. Masukkan secubit garam, serbuk lada hitam, bawang putih dan sedikit minyak zaitun.
3. Goreng sehingga menjadi warnanya bertukar keemasan sebelum memasukkan bayam. Kemudian ketepikan.
4. Masukkan pula bahan 2 ke dalam mangkuk yang besar dan gaul sebati.
5. Panaskan kuali leper bersama sedikit minyak zaitun dengan api sederhana. Ratakan sesenduk adunan lempeng ke atas kuali.
6. Apabila ia sedikit garing, letak gorengan bahan-bahan 1 tadi di atasnya dan biarkan sebentar.
7. Tutup api dan biarkan selama lima minit di dalam kuali yang bertutup.
8. Sedia dihidang.
Ads
FRENCH TOAST BLUEBERRY
Bahan-bahan
2 keping roti (dipotong dadu)
2 sudu besar susu
¼ serbuk kayu manis
½ sudu esen vanila
Buah beri biru
Cara penyediaan
1. Campurkan susu, serbuk kayu manis dan esen vanila. Kacau sebati.
2. Letakkan roti ke dalam mug tahan panas dan taburkan buah beri biru.
3. Tuangkan campuran susu tadi ke dalam mug dan masak menggunakan microwave selama 2 minit.
4. Hidangkan bersama madu.
Rupanya ini rutin Mimi Lana berkulit cantik tanpa cela, patutlah jelita! Kalau ikutkan kecantikan asli yang dimiliki oleh pelakon dan bekas peserta Dewi Remaja 2014/2015, Mimi Lana tidak dapat disangkalkan lagi.
Walau tanpa secalit solekan pun, selebriti ini tetap kelihatan manis dan berseri-seri.
Mimi atau nama penuhnya Mimi Rozaiana Zainal Abidin berkongsi tip jaga kecantikannya menerusi portal Eh!, bila dengar perkongsiannya, rasa memang patut lah wanita ini berkulit cantik tanpa cela.
Rutin Mimi Lana Kulit Cantik
“Bila anda yakin dengan diri sendiri, auto anda akan nampak cantik. Rutin palimg penting sekali adalah pakai mask. Sebelum tidur Mimi akan pastikan pakai mask setiap malam.
Sebab kulit Mimi jenis kombinasi, jadi tengok pada keadaan kulit. Ada hari kalau kulit terlalu bermimnyak, Mimi akan pakai skincare untuk kontrol minyak. Dan ada hari kulit kering, Mimi akan pakai skincare untuk hydration.
Sebelum keluar, banun pagi Mimi akan minum air, cuci muka, pakai skincare dan paling penting sapu sunscreen. Ini sangat penting.
Owh ya, untuk rambut pula Mimi akan syampu, perapi dua hari sekali dan sapu mask 2 minggu sekali.
Jadi kalau anda orang yang suka tengok penampilan wanita cantik macam Mimi Lana, kuncinya kena rajin jaga dan belai fizikal. Setakat suka tapi malas nak jaga, memang sampai bila-bila kulit biasa-biasa sahaja lah, ya.
Okay, jom berubah jadi cantik!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download
sekarang!
Sesekali masak menu Hari Raya, anda kena ambil tahu macam mana nak simpan rendang tahan lama sampai 3 bulan. Sebab kalau salah gaya, boleh buat anda sakit perut!
Isyh, nak masak rendang memang lah tak susah sangat tetapi kenapa nak membazir. Sayang kalau nak buang dan dibiar cepat rosak. Haaa… jangan risau, Public Health Malaysia ada kongsikan cara simpan rendang. Boleh lah anda makan berulang kali sekali masak.
Simpan Rendang Tahan lama, Cara Ini Boleh Makan Sampai 3 Bulan
Masak sehingga kering untuk menyingkirkan air. Kelembapan adalah punca utama pertumbuhan bakteria.
Selepas masak sehingga kering, masukkan di dalam bekas-bekas kecil dan masuk ke dalam peti sejuk.
Hidang dalam kuantiti sedikit. Jangan hidang dalam bekas besar dan ceduk daripada bekas tersebut.
Makanan selamat jika disimpan dalam suhu bilik maksimum selama 4 jam. Selepas dari tempoh itu, bakteria dalam makanan akan menjadi aktif.
Panaskan dalam kuali dengan api perlahan dan pastikan pemanasan sekata. Jika disimpan dalam peti sejuk beku, nyahbekukan dalam ketuhar gelombang mikro atau suhu bilik sebelum dihangatkan.
Pemanasan semula perlu dilakukan dalam masa dua jam selepas makanan dikeluarkan dari peti sejuk beku.
Simpan dalam peti sejuk boleh tahan selama 3 hari. Simpan dalam peti beku boleh tahan selama 3 bulan.
Tip di atas bukan sahaja untuk elakkan daripada rendang cepat rosak tetapi untuk mencegah keracunan makanan juga.
Semoga bermanfaat!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download
sekarang!
Perkongsian Public Health Malaysia memberitahu apa perlu dilakukan sebelum kita menggunakan periuk ini kerana bahayanya boleh menyebabkan kulit melecur tahap dua dan tiga.
Elakkan Malapetaka Apabila Menggunakan Periuk Tekanan
“Doakan ye. Aku akan masuk ke dewan pembedahan untuk pemindahan kulit sekejap lagi. Kulitku melecur tahap tiga akibat terkena air dan lauk yang mendidih di muka, leher dan tangan selepas periukku meletup.”
Begitulah cerita sedih seorang pesakit yang kemalangan periuk bertekanan tinggi. Penggunaan periuk bertekanan tinggi atau pressure cooker perlu digunakan berhati-hati. Melecur tahap dua dan tiga adalah kecedaraan tertinggi melibatkan penggunaan pressure cooker.
Ada yang kehilangan penglihatan. Ada yang mengalami kecederaan dalaman hidung dan masalah paru-paru akibat terhirup udara yang panas.
Pengguna periuk ini wajib melihat cara penggunaannya dan memastikan produk tidak rosak sebelum menggunakannya. Malapetaka dapat dielakkan jika anda mengikuti cara-cara penggunaan dengan betul.
Penggunaan Yang Betul: 1. Check getah di sekeliling periuk tidak merekah 2. Hati-hati membeli produk yang murah. Kualiti keselamatan mungkin tidak baik. SIRIM perlu ada. 3. Hati-hati dalam memasak makanan yang mengembang (nasi, kacang, jagung). Tekanan meningkat lagi tinggi. 4. Jangan buka selagi tekanan tidak dilepaskan. 5. Jangan terlebih muatan. 6. Elak bersentuhan dan muka menghadap stim.