Nampanya selepas golongan dewasa, giliran remaja berusia 12 hingga 17 tahun pula bakal menerima suntikan vaksin.

Program PICK-Remaja yang bermula sejak 20 September lalu menyaksikan golongan ini akan diberi vaksin babitkan 156 pemberian vaksin (PPV) di seluruh negara.

Agihan vaksin dilaksanakan secara kaedah walk-in berjadual, iaitu mengikut lokasi sekolah yang berhampiran dengan PPV dan ia melibatkan semua kategori remaja termasuk yang tidak bersekolah.

Oleh kerana program ini pertama diadakan secara besar-besaran, jadi sebagai persediaan ibu bapa perlu tahu beberapa perkara penting sebelum dan selepas hantar anak dapatkan suntikan vaksin.

Giliran Remaja Pula Terima Vaksin Covid-19, Ini Yang Ibu Bapa Perlu Tahu Sebelum Bawa Anak Cucuk Ke PPV

Sebelum Vaksin

1. Pastikan anak cukup tidur

Ibu bapa sebaik-baiknya memastikan anak mendapat tidur yang cukup sebelum divaksin. Tidur yang cukup dapat membuatkan tubuh berada dalam keadaan bersedia selain vaksin boleh ‘bekerja’ secara optimal.

2. Informasi mengenai vaksin

Ibu bapa juga boleh menyalurkan pelbagai maklumat mengenai vaksin Covid-19 kepada anak, termasuk manfaat dan kesannya dalam melindungi diri daripada wabak.

IKLAN

Giliran Remaja Pula Terima Vaksin Covid-19, Ini Yang Ibu Bapa Perlu Tahu Sebelum Bawa Anak Cucuk Ke PPV

3. Periksa keadaan anak

Pada hari suntikan, pastikan anak anda berada dalam keadaan sihat. Jika anak demam, sebaik-baiknya tunda proses vaksin kepada hari lain.

4. Vaksin tidak diberikan kepada remaja dengan keadaan tertentu

Meskipun sudah boleh menerima suntikan vaksin Covid-19, ibu bapa perlu tahu remaja dengan keadaan tertentu tidak sesuai menerima suntikan seperti individu yang menghidap kanser, imunisasi tubuh tidak boleh melawan penyakit, sedang menjalani kimoterapi dan sebagainya.

5. Minta Petugas Tunjuk Syringe

IKLAN

Ketika menemani anak nanti, minta juga petugas tunjukkan cecair yang dimasukkan dalam syringe bagi mengelak berlaku kos syringe kosong seperti yang berlaku sebelum ini. Minta anak supaya dalam keadaan bersedia bagi mengelak anak menolak ketika disuntik vaksin.

Selain itu:  'So Pretty' - Dipuji Netizen, Ini Rupanya Rahsia Ernie Zakri Bergelar Pengantin Paling Cantik Di Majlis Nikah!

Selepas Menerima Suntikan Vaksin

Ujian klinikal vaksin terhadap kanak-kanak dan remaja mendapati kesan sampingan yang berlaku adalah tahap ringan seperti sakit pada bahagian suntikan.

Ada sesetengah pula akan demam namun ibu bapa tidak perlu bimbang kerana ini merupakan tanda tubuh anak yang sihat dan membentuk respons antibodi dalam badan.

Jika berlarutan demam atau sakit lain boleh segera mendapatkan rawatan di hospital/klinik berhampiran untuk rawatan lanjut.

IKLAN

Giliran Remaja Pula Terima Vaksin Covid-19, Ini Yang Ibu Bapa Perlu Tahu Sebelum Bawa Anak Cucuk Ke PPV

Sumber:Mstar

Artikel Berkaitan:

Dah Hampir 2 Tahun Hidup Dalam Pandemik, Doktor Kongsi 7 Mitos Popular Vaksin Covid-19

Makanan Bergoreng & Susu Rendah Lemak, Dikenal Pasti Antara Makanan Punca Kulit Jadi Berminyak

Kenyang Lebih Lama, Antara Kelebihan Rumpai Laut. Boleh Bantu Bantu Kurangkan Berat Badan!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI