Edamame, kacang soya muda berwarna hijau yang masih terdapat di dalam pod ini boleh dijadikan sebagai ‘snek’ sihat untuk mereka yang menjaga kesihatan.

Ia berbeza dengan kacang soya yang telah matang berwarna keputihan. Biasanya edamame ini banyak didapati di restoran Jepun yang menjual sushi.

Namun kita juga boleh mendapatkan edamame di pasaraya kerana ia biasanya dijual dalam bentuk sejuk beku. Edamame ini ada kebaikannya kepada kesihatan.

Boleh baca perkongsian Pakar Nutrisi, Puan Syaza Liyana ini. Edamame ini antara pilihan snacking yang sihat. Sedap sangat dan rasa berlemak.

Edamame, ‘Snek’ Popular Dalam Sushi Jepun Sangat Sihat & Sedap, Rebus Dahulu Sebelum Makan

4 Kebaikan Edamame Perlu Tahu

1-Tinggi Protein

Secawan edamame yang sudah dimasak (155gm) mengandungi lebih kurang 18.5 gram protein iaitu jumlah yang tinggi bagi tumbuhan. Edamame mengandungi kesemua amino asid yang diperlukan oleh badan, tidak seperti tumbuhan lain. Namun ianya tidaklah dapat menandingi protein daripada sumber haiwan.

IKLAN

2-Tak Menaikkan Gula Dalam Darah

Edamame adalah rendah karbohidrat dan mempunyai nilai Glycemic index (GI) yang rendah tidak membuatkan kadar gula dalam darah meningkat dengan mendadak. Ianya sesuai untuk penghidap diabetes.

3-Kaya Vitamin, Mineral dan Serat

Edamame mengandungi kadar folate dan vitamin K yang lebih tinggi daripada kacang soya matang. Ia juga kaya dengan thiamine, riboflavin, iron, copper, dan manganese serta turut mengandungi serat yang tinggi.

4-Tinggi Kandungan Isoflavones

Isoflavones ialah sejenis kompaun tumbuhan. Terdapat kajian pemerhatian (observational studies) yang mengaitkan pengambilan Isoflavones dapat mengurangkan risiko kanser payudara, osteoporosis, dan simptom sampingan menopause.

IKLAN

Namun lebih banyak kajian lanjut diperlukan untuk mengesahkannya. Edamame Edamame boleh direbus bersama secubit garam selama lebih kurang 3 hingga 5 minit. Picit kulit untuk mengeluarkan isinya dan boleh terus dijadikan snek.

Selain itu:  Tak Perlu Berlapar, Ini 8 Makanan Bantu Jadi Kurus Cara Lebih Sihat & Selamat

Ianya boleh juga dimasukkan ke dalam salad, sup atau lain-lain masakan yang dirasakan sesuai.

Sumber: Syaza Nutritionist

IKLAN

Artikel Berkaitan:

Buahnya Masam Manis, Tapi Banyak Manfaat. Selain Legakan Sinus, Nanas Juga Buat Mood Jadi Baik!

Nak Kekal Cantik, Bukan Buat Senaman & Jaga Makan Saja, Tapi Kena Bijak Uruskan Tekanan

 

 

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI