Dua Produk Mi Sedaap Ada Racun, Tapi Tiada Dijual Di Malaysia. Ini Pula Pesanan Untuk Peniaga Online! Produk mi segera ini memang sangat popular dan digemari ramai. Cara menyediakannya yang pantas dan ringkas menyebabkan ramai memilih untuk mengisi perut jika lapar.

Lambakan produk jenama ini yang dijual di pasaran dengan harga berpatutan. Namun baru-baru ini Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memberitahu penarikan semula produk Mi Sedaap yang dikatakan mengandungi Ethylene Oxide (racun serangga perosak).

Dua Produk Mi Sedaap Ada Racun

Artikel Lain: Tak Kisah Makan 2 Sudu Nasi. Rahsia Azah Aziz Kekal Langsing & Awet Muda Cecah Usia 50 Tahun!

Penarikan ini membabitkan produk Mi Sedaap Korean Spicy Chicken – batch tarikh luput 21 Mei 2023 dan Mi Sedaap Korean Spicy Soup- Batch 17 Mac 2023.

Dalam pemberitahuan ini juga memberitahu Melalui semakan KKM ke atas data Food Safety Information System of Malaysia (FoSIM) mengesahkan Mi Sedaap Korean Spicy Soup Instant Noodles ada diimport ke negara ini.

Walau bagaimanapun, tiada kemasukan produk terlibat dengan dengan tarikh luput seperti di atas direkodkan.

IKLAN

Namun begitu, KKM juga turut berpesan jika anda menemui produk batch ini di pasaran laporkan ke Pejabat Kesihatan berhampiran.

Dua Produk Mi Sedaap Ada Racun, Tapi Tiada Dijual Di Malaysia. Ini Pula Pesanan Untuk Peniaga Online!

Tapi Tiada Dijual Di Malaysia

Artikel Lain: Dah 43 Tahun Tapi Macam 30an. Minum 2 Liter Air Kosong Sehari, Rahsia Awet Muda Sarimah Ibrahim!

IKLAN

Tambah KKM juga, setakat ini hanya untuk batch yang mempunyai tarikh luput di atas kerana dikesan mengandungi racun tersebut.

Manakala bagi penjual online di shopee/lazada dan sebagainya, sila semak tarikh luput dan dinasihatkan jangan jual. Jika terjumpa, sila laporkan pada PKD berdekatan.

Selain itu:  Rancang Makan Apa Untuk Sahur. Antara Tip Kawal & Turunkan Berat Badan Waktu Berpuasa!

Dalam satu kenyataan, Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, semakan data Food Safety Information System of Malaysia (FoSIM) hanya mengesahkan Mi Sedaap Korean Spicy Soup Instant Noodles ada dimport tetapi tidak melibatkan produk yang bertarikh luput seperti didakwa.

IKLAN

“KKM akan terus menjalankan pemantauan di pasaran dan mengenakan tindakan Tahan, Uji dan Lepas (TUL) di semua pintu masuk negara.

“KKM sentiasa peka dan prihatin terhadap perkara yang boleh mengancam kesihatan pengguna,” kata Dr Noor Hisham dalam satu kenyataan, hari ini.

Ini Pula Pesanan Untuk Peniaga Online!

Jelas Dr Noor Hisham, ethylene oxide adalah racun perosak yang tidak dibenarkan penggunaannya dalam makanan berdasarkan Peraturan-Peraturan Makanan 1985.
Tambah beliau, bahan tersebut merupakan sebatian gas kimia yang bersifat karsinogenik dan sering digunakan bagi menjalankan fumigasi atau pewasapan untük membasmi makhluk perosak seperti serangga.

Sehubungan itu, Dr Noor Hisham berharap sekiranya terdapat sebarang maklumat atau kemusykilan berhubung isu berkenaan, pengguna boleh menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat, menyalurkan melalui laman web http://moh.spab.gov.my atau laman Facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM).

Dua Produk Mi Sedaap Ada Racun, Tapi Tiada Dijual Di Malaysia. Ini Pula Pesanan Untuk Peniaga Online!
Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah

Artikel Lain: Minum Rebusan Air Daun Pandan, Boleh Hilangkan Bau Badan & Pelbagai Khasiat Lain
.

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI