Dibuli Sejak Kecil, 22 Tahun Derita Kencing Manis. Nekad Berubah & Akhirnya Berjaya Jadi Langsing! Ketika zaman kanak-kanaknya tidak seindah yang disangka. Apa tidaknya ketika itu mengalami pertambahan berat badan menyebabkan dia dikategorikan sebagai kanak-kanak obesiti.

Sering diejek oleh teman-teman hingga membuatkan dirinya sering dibuli dan dipinggirkan. Namun tabiat suka makan itu sukar dikikis hingga akhirnya dia nekad untuk menguruskan badan.

Bagi Dr. Shalini, 34 tahun, dia mula mengalami berat badan ketika berusia 11 tahun dengan berat mencecah 124 kilogram.

Dibuli Sejak Kecil, 22 Tahun Derita Kencing Manis

Artikel Lain: Tolak Air Manis, Minuman Bergas & Rajin Workout. Cara Pantas Yazmin Aziz Hilang 8KG Dalam Sebulan

“Dulu berat saya pernah cecah 124 kilogram ketika berusia 11 tahun. Ini disebabkan sifat saya yang suka makan. Tetapi disebabkan gaya hidup tidak sihat ini menyebabkan saya terkena penyakit kencing manis dan menderita selama hampir 22 tahun.

“Bukan itu saja, saya juga turut mengalami enam lagi masalah kesihatan yang menganggu rutin harian. Disebabkan itu saya ambil keputusan untuk mengubah gaya hidup sebelum ini.

“Jika saya berubah dan mahu tolong semua orang untuk berubah terutama bagi mereka yang mengalami kenaikan berat badan seperti saya,” ujarnya yang mahu memberi motivasi untuk orang ramai untuk terus mengamalkan gaya hidup sihat.

Turut berkongsi beberapa tip yang diamalkan dalam berdepan dengan masalah berat badan yang dialami sebelum ini.

IKLAN

“Sekarang berat saya sekitar 48 kilogram. Dan telah berjaya melenyapkan hampir 70 kilogram dan maintain berat begini hampir 11 tahun.

Selain itu:  Rupanya Guna Putik Kapas Jadi Penyebab Tahi Telinga Banyak, Walaupun Kerap Kali Dicuci

“Saya nak kongsi beberapa tip yang diamalkan, pertama adalah ‘be your self’ dan be passion. saya memang suka menjadi diri saya sendiri dan bukan untuk orang lain. Saya berusaha untuk berubah kerana tidak mahu lagi berdepan dengan masalah kesihatan.

“Kedua makan nasi. Siapa cakap nasi tak boleh makan. Ketiga kena minum air yang banyak dan yang keempat sentiasa bersikap positif. Tidak dinafikan body shamming memang terjadi pada semua orang, dan cara kita menanganinya penting bagi mengelak kita jadi down.

“Ketika berdepan body shamming di sekolah, oleh kerana saya tinggi dan berbadan besar sering disuruh duduk belakang kerana saiz badan besar menyukarkan pandangan orang lain. Sering diejek ‘gemuk sangat’ rambut kerinting dan macam-macam lagi kata-kata dilemparkan,” katanya yang menolak disebabkan body shamming menyebabkan dia mahu berubah.

Nekad Berubah & Akhirnya Berjaya Jadi Langsing

IKLAN

Artikel Lain: Berat Turun Mendadak Lepas Buat Bariatrik. Penampilan Terbaru Alyah Makin Cantik & Langsing!

“Sebenarnya kalau penampilan kita nampak elok, jadi kita nampak cantik di mata kita sendiri. Bukan untuk kepuasan diri orang lain. Dan faktor utama saya nak beruba kerana saya tidak mahu makan ubat sepanjang hayat kerana kencing manis.

“Dan bila saya kurangkan berat badan, jaga makan, lakukan exercise boleh kurangkan dos ubat berkenaan. Dan hari ini hampir 11 tahun saya tak makan apa-apa ubat kencing manis kerana kadar gula sudah berjaya dikawal dan menjalani gaya hidup lebih sihat.

“Saya merasakan buli dan body shamming yang saya terima ketika zaman kanak-kanak dulu menjadi motivasi. Jadi jangan kita pikir pasal negative side sahaja, sebaliknya ambik juga yang positive side. ya saya memang gemuk tapi saya sudah berubah,” katanya yang cukup berbangga dengan perubahan yang dilakukan sehingga ke hari ini.

Selain itu:  Selain Guna Aplikasi MySejahtera, KKM Kongsi 4 Lagi Kaedah Mendaftar Untuk Dapatkan Vaksin Covid-19

 

IKLAN

Menurutnya juga ketika awal proses untuk menurunkan berat badan, dia juga ‘menipu’ apa-apa keadah yang senang untuk menurunkan berat badan. Tetapi apabila dia belajar pasal nutrisi dan senaman yang betul barulah berjaya mencapai apa yang diimpikan.

Tambahnya lagi tiada jalan pintas untuk jadi kurus, sebaliknya pengambilan kalori defisit dan pandai seimbangkan apa juga pengambilan makanan dan melakukan senaman untuk memastikan berat turun lebih cepat dan selamat.

“Saya paling suka makan coklat dan tak lepas mengambilnya setiap hari, tetapi lepas makan saya akan lakukan senaman.

“Oleh sebab itu walaupun saya berjaya kurangkan 70 kilogram tetapi badan saya tetap firm. Ini kerana saya jaga nutrisi badan saya dan paling suka buat senaman tarian, zumba dan pilates untuk kecergasan badan,” ceritanya lagi yang juga sangat berbesar hati apabila berjaya terpilih ke peringkat akhir Mrs Malaysia World kerana wanita berkahwin dan berkerjaya seperti dirinya juga mampu untuk bersaing dalam anugerah berprestij seperti itu.

Kredit: Instagram 

Artikel Lain: Jaga Makan Saja Tak Cukup, Kenalah Aktif & Ceria. Rahsia Raja Ema Awet Muda Usia Separuh Abad!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI