Sejak pandemik Covid-19 melanda seluruh dunia termasuk negara kita Malaysia, pemakaian face mask atau topeng muka sangat diwajibkan sebagai perlindungan bagi mengelak diri dari jangkitan virus.

Sejak itu pelbagai lambakan face mask yang dijual di pasaran dengan tawaran harga berpatutan mengikut bentuk dan jenisnya.

Namun adakah kita mengambil kira faktor keselematan dengan mengenal pasti bahawa face mask yang dibeli adalah memenuhi ciri keselamatan atau tidak.

“Cara Pakai Kena Betul & Bukan Produk Tiruan” – Dr. Izzar Kongsi Cara Pilih Face Mask Yang Sesuai

Perkongsian Dr. Izzar Anwari memberitahu dan memberi pesanan kepada pengguna di luar sana agar berhati-hati dengan penjualan face mask tiruan.

Beliau turut memberitahu face mask yang sesuai dibeli sebagai langkah perlindungan.

HATI-HATI DENGAN FACE MASK TIRUAN

Orang awam yang keluar ke tempat awam dinasihatkan untuk memakai double face mask (Surgical mask + fabrik mask) beserta dengan face shield. Double Face Mask memberi perlindungan sehingga 85.4% jika dipakai dengan betul.

Mask N95 merupakan pelitup muka terbaik sebab ia memberi penapisan partikel udara/aerosol sehingga 95%. Digunakan serata dunia sejak dulu lagi. NIOSH approved. Cumanya kalau dipakai betul, anda memang akan berasa lemas dan tak cukup nafas.

Kalau pakai N95 rasa selesa n cukup nafas, sama ada salah cara pakai atau produk tiruan la tu. Sebab tu korang guna double face mask + face shield je cukup dah. Biar petugas kesihatan je guna N95 ni.

IKLAN

“Cara Pakai Kena Betul & Bukan Produk Tiruan” – Dr. Izzar Kongsi Cara Pilih Face Mask Yang Sesuai

Face shield digunakan untuk melindungi mata si pemakai. Ia BUKAN PENGGANTI facemask sebab partikel udara tak ditapis masuk hidung atau mulut. Pakai sekali dengan face mask.

Mask ‘Korean Filter’ KF94 merupakan buatan korea. Penapisan sehingga 94%. KN95 dari China memberi penapisan sehingga 95%. Kedua-dua KF94 N KN95 lebih baik dari double mask tapi tak boleh lawan N95. Kedua-dua ni tiada approval dari NIOSH. KF94 dan KN95 ni banyak versi tiruan.

“Cara Pakai Kena Betul & Bukan Produk Tiruan” – Dr. Izzar Kongsi Cara Pilih Face Mask Yang Sesuai
Pakai face shield seperti disarankan KP, Kesihatan.

Apa-pun Pastikan:

– Pakai mask dengan BETUL. Kalau longgar, perlindungan tak optimum

IKLAN

– BELI YANG ORIGINAL. Isu besar untuk face mask terutamanya KF94 dan KN95 ialah banyak yang dijual di pasaran adalah produk tiruan. Pastikan korang beli di farmasi. Kalau beli di shopee harga murah, takut produk palsu dan perlindungan kurang. Hati-hati. Ramai yang ambil kesempatan sekarang ni.

– Kalau pakai N95, KN95, KF94 yang ORIGINAL, tak perlu double mask dah. Pakai satu mask + face shield je.

So, korang pilihla mana yang korang nak. Saya pakai double mask + face shield je kalau keluar ke tempat awam. Yang penting CARA PEMAKAIAN YANG BETUL dan BUKAN PRODUK TIRUAN.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Izzar Anwari (@izzar)

#drizzarshares

IKLAN

Artikel Berkaitan:

Selain itu:  Wanita Ini Kongsi Manfaat Mandi Limau Dan Ais, Amalkan Lepas Asar Atau Sebelum Subuh

Kena Alert, Pelitup Muka Punca Wajah Berjerawat. Guna 3 Cara Berkesan Atasi Masalah Ini!

Digalakkan Guna Pelitup Muka Jenis N95 & ‘Double Mask’ Elak Jangkitan. Ini Cara Pemakaian Yang Betul!

“Perlindungan Sehingga 96 Peratus Dijangkiti Varian Delta” – Ini Sebab KP Kesihatan Saran Pakai Face Shield

 

 

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI