bahaya tidur dalam kereta

Bila penat berjalan jauh, ramai yang kurang ambil peduli tentang bahaya tidur dalam kereta. Malah masih ada yang berhenti rehat dan mengambil keputusan untuk lelapkan mata sekejap di tepi jalan tanpa matikan enjin.

Kalau tiba-tiba ada masalah pada mekanikal kereta, kemungkinan berlaku kebocoran ekzos kereta ke dalam kabin kenderaan ketika anda sedang tidur dan boleh menyebabkan risiko mati lemas.

Menurut World Health Organization (WHO), CO boleh mengancam nyawa manusia walau pun dalam kadar yang rendah. Dalam dunia automotif, CO merupakan salah satu daripada beberapa jenis gas yang boleh membahayakan kesihatan.

Kenapa Karbon Monoksida Bahaya?

1. Ini kerana, pengumpulan karbon monoksida (CO) yang disebabkan oleh kebocoran daripada ekzos akan menurunkan paras oksigen di dalam kenderaan.

IKLAN

2. Peningkatan tahap karbon monoksida di dalam kereta memberi kesan kepada oksigen dalam darah. Ini mengakibatkan darah membawa lebih banyak karbon monoksida dan boleh menyebabkan kematian secara tiba-tiba (sudden death).

Walaupun dengan tingkap dibuka, karbon monoksida tetap boleh terkumpul dan akan menyebabkan penurunan oksigen dalam darah.

Bahaya Kepada Orang Yang Tidur Dalam Kereta

IKLAN

Ya, kesannya mangsa akan kehilangan cecair dan air dalam badan selepas satu jangka masa.

Jadi kenapa kita boleh bertahan memandu dengan penghawa dingin terpasang? Jawapannya mudah. Kerana kita sedar dengan perubahan suhu dan akan sedar jika terdapat kebocoran.

Tanda Keracunan Karbon Monoksida (CO)

IKLAN

Antara gejala keracunan CO ialah sakit kepala, pening, lemah anggota badan, sakit perut, muntah, sakit dada dan sesak nafas serta mengalami kecelaruan.

Tetapi jika gas ini dihidu sewaktu anda sedang tidur, sukar untuk kita sedar sebarang gejala ini dan sekali gus boleh membuatkan anda tidur selama-lamanya! Menakutkan bukan?

Selain itu:  Kajian Kata Skip Breakfast Berisiko Dapat Sakit Jantung & Ini Sarapan Pagi Boleh Diambil Setiap Hari

Biasanya kalau kita mula merasa tidak selesa, kita akan segera bertindak dengan menutup penghawa dingin dan membuka tingkap.

Untuk selamat, elakkan tidur di dalam kereta. Jika perlu berehat semasa memandu jauh, keluar dari kereta dan carilah tempat yang sesuai.

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI