Ramai antara kita yang sering mengabaikan penjagaan wajah ketika mahu masuk tidur.

Tetapi tahukah bahawa penjagaan wajah sebelum masuk tidur juga penting bagi memastikan kulit kekal terjaga dengan sebaiknya.

Sebenarnya, rutin penjagaan pada waktu malam penting dan perlu diambil berat. Barulah anda akan kelihatan lebih cantik bila bangun pagi.

Di sini disediakan lima tip yang boleh anda amalkan setiap malam sebelum tidur. Mahu cantik kena berusaha sedikit demi mengekalkan kecantikan wajah dan kesegaran tubuh badan tatkala bangun dari tidur.

Artikel Lain: Ini Cara Betul & Bersih Cuci Mekap Bahagian Mata, Elak Jangkitan Kuman

1. Teknik Double Cleanse

Walau penat sekalipun rutin ini wajib dilakukan, iaitu sebelum tidur muka telah dicuci sebersih yang mungkin, jangan lupa untuk menggunakan teknik double cleanse.

IKLAN

Teknik ini dapat memastikan kulit muka bebas dari segala sisa kotoran dan paling penting make up, jika tidak proses regenarasi sel kulit akan terbantut dan ini akan menyebabkan jerawat muncul di wajah. Jika perlu, pakai make up remover ataupun petroleum jelly untuk lebih senang hilangkan make up dan juga kotoran yang lain.

Rahsia Jadi Cantik Lepas Bangun Tidur, Amalkan Rutin Ini Setiap Hari Sebelum Lelap Mata

2. Sapu Pelembap Malam

Ramai yang tidak suka pelembap kerana merasa wajah akan melekit ketika tidur. Sebenarnya jika anda pakai pelembap ia membantu mengelakkan kulit menjadi kering ketika tidur. Terutama jika anda tidur di tempat sejuk atau berhawa dingin. Apabila kulit kering, penuaan cepat berlaku.

IKLAN

Rahsia Jadi Cantik Lepas Bangun Tidur, Amalkan Rutin Ini Setiap Hari Sebelum Lelap Mata

Artikel Lain: Rahsia Wanita Jepun Miliki Kulit Putih Bersih, Rupanya Hanya Guna Toner Air Beras

3. Jangan Lupa Berus Gigi

Banyak kajian menyatakan tabiat tidak menggosok gigi sebelum tidur boleh mengakibatkan masalah kesihatan serius. Antaranya seperti masalah jantung. Jadikan ia rutin secara kosisten sebelum tidur untuk mengurangkan risiko penyakit. Bukankah tidur anda akan menjadi lebih selesa bila gigi bersih.

IKLAN
Selain itu:  Tip Kulit Glowing Cara Jimat, Tak Perlu Mahal Tapi Cari Yang Berkesan!

Rahsia Jadi Cantik Lepas Bangun Tidur, Amalkan Rutin Ini Setiap Hari Sebelum Lelap Mata

4. Minum Segelas Air Lemon

Manfaat air lemon sebelum tidur akan memberi hidrasi pada tubuh dan membantu membersihkan kulit ketika tidur. Kulit akan lebih anjal dan berseri-seri apabila bangun tidur. Ia juga membantu mempercepatkan metabolisma, meningkatkan tenaga serta emosi.

Rahsia Jadi Cantik Lepas Bangun Tidur, Amalkan Rutin Ini Setiap Hari Sebelum Lelap Mata

5. Gunakan Masker Sebagai Penjagaan Tambahan

Tip terakhir sebelum tidur amalkan pemakaian masker atau topeng penjagaan kulit. Ia penjagaan tambahan untuk kulit, cukup diamalkan tiga atau empat kali seminggu.

Artikel Lain: “Jangan Banyak Stresskan Otak,” – Rahsia Melissa Saila Kekal Cantik & Awet Muda Di Usia 50 Tahun

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI