krim mata

Nak beli krim mata dengan rasa tak perlu tu sama banyak, itu yang selalu bermain dalam kepala setiap kali masuk kedai penjagaan wajah.

Maklumlah, kulit kawasan mata adalah lebih nipis, kering, sensitif, dan lebih mudah menampakkan garisan kedutan serta tona lebih gelap. Jadi krim mata adalah produk yang dirumus khusus untuk merawat masalah kawasan mata.

Memang ada banyak pendapat bercanggah berkenaan perlu atau tidak untuk seseorang menggunakan eye cream dalam rutin penjagaan kulit, jadi ini jawapannya.

Krim Mata Wajib Pakai Atau Tidak, Ini Jawapannya!

Ini yang tak perlu:

Kalau dari muda-muda dah jaga kulit, jaga tidur, jaga makan dan bersenam. Maka tak perlu lah pakai eye cream kalau tiada masalah pada kawasan mata.

IKLAN

Kawasan mata boleh terima skincare yang biasa pakai pada muka. Cukup sekadar extend pemakaian skincare hingga meliputi kawasan mata. Contohnya sapu toner, essence, serum, moisturizer, sunscreen hingga ke kawasan bawah mata juga.

Kawasan mata sensitif kepada kandungan krim mata. Walaupun krim mata diformulasi khusus untuk kulit kawasan mata tapi ini bukan jaminan sesuai dengan semua jenis kulit.

Berhenti guna jika krim mata menyebabkan kekeringan, irritasi, menimbulkan milia seed, atau sebarang ketidakselesaan pada mata.

IKLAN

Krim Mata Wajib Pakai Atau Tidak, Ini Jawapannya!

Perlu:

Jika ada masalah pada kawasan mata untuk dirawat seperti kekeringan, kulit kusam, dan kedutan. Kena faham bahawa kawasan mata memang ada garisan.

Kawasan mata tak dapat terima skincare biasa. Maksudnya toner, essence, serum, moisturizer, sunscreen yang biasa dipakai tu menyebabkan mata tak selesa atau bertindak balas dengan buruk. Jadi kenalah melabur sikit untuk cari krim mata yang sesuai.

IKLAN

Tiada paksaan untuk memakai krim mata, yang penting kena faham bahawa kawasan mata adalah sensitif dan perlu dilindungi dengan baik.

Selain itu:  Elak Pakai Concealer Tebal, Nanti Hasilnya Berkerak!

Hah, jadi nak pakai krim mata atau tidak, terpulang kepada keadaan kulit dan keperluan masing-masing.

Krim Mata Wajib Pakai Atau Tidak, Ini Jawapannya!

Tips Orang Lama Jaga Kulit Bahagian Mata

Ambil timun yang telah dihiris Lekapkan pada kelopak mata Pejamkan mata untuk berapa ketika. Anda akan berasa kesegarannya selepas itu.