Guna Deodorant

Nak guna deodorant pun kena ada ilmu ya, tak boleh terus beli dan pakai ikut orang lain punya pilihan. Tetapi yang payah, banyak sangat pilihan di kedai dan pastinya anda keliru untuk memilih.

Andai anda masih keliru untuk memilih deodorant terbaik, ketahui beberapa tips dan cara agar ketiak tidak hitam walau anda selalu menggunakan deodorant.

Kena Guna Deodorant Cara Ini Kalau Nak Elakkan Ketiak Hitam!

1. BERSIHKAN KETIAK SAAT MANDI

Salah satu langkah mudah yang boleh dilakukan adalah dengan selalu membersihkan ketiak dengan teliti saat mandi. Ketika buat aktiviti, tentu ada banyak kotoran yang melekat di tubuh dan ketiak.

Jika tidak dibersihkan dengan betul, kotoran itu lama-lama jadi daki dan menyebabkan ketiak hitam. Selain itu, membersihkan ketiak ketika mandi juga membantu menghilangkan sisa deodorant yang mungkin masih melekat.

2. LAKUKAN SKRUB GUNA LEMON

IKLAN

Sesekali cuba skrub pada kulit ketiak secara rutin. Cara ini adalah proses untuk membuang sel-sel kulit mati, jika dibiarkan melekat dan membuat ketiak hitam.

Untuk melakukan eksfoliat, anda boleh guna scrub. Sama ada nak buat sendiri atau beli skrub tersebut, keduannya membantu hilangkan masalah ketiak hitam. Sebagai contoh, anda boleh mencampur air perasan lemon dengan baking soda lalu sapu pada ketiak setidaknya dua minggu sekali.

Kena Guna Deodorant Cara Ini Kalau Nak Elakkan Ketiak Hitam!

3. GUNAKAN DEODORANT KETIKA KETIAK DALAM KEADAAN KERING

IKLAN

Salah satu kesalahan yang biasa dilakukan orang ramai adalah menggunakan deodorant ketika kulit ketiak masih dalam keadaan basah setelah mandi. Padahal, car ini boleh membuatkan kulit ketiak mudah gelap. Salah satu cara agar ketiak tidak hitam walau anda selalu menggunakan deodorant adalah dengan tahu cara guna iaitu ketika kulit ketiak sudah kering.

Selain itu:  Wajah Tak Dimakan Usia, Sharifah Amani Bakal Jadi Ibu

Bukan hanya menyebabkan ketiak hitam, penggunaan deodoran pada kulit yang masih basah juga boleh menyebabkan ketiak lembab dan mengeluarkan bau tak busuk.

4. PAKAI DEODORANT SECUKUPNYA

Ramai yang pakai deodorant berlebihan yang semata-mata untuk elakkan masalah bau badan atau ketiak hitam. Padahal, menggunakan deodorant secara berlebihan sebenarnya juga kurang disarankan. Sebab cara ini akan membuat sisa deodorant lebih banyak melekat dan menyebabkan ketiak mudah hitam jika tidak dibersihkan dengan cara yang betul.

IKLAN

Untuk elakkan ketiak tidak hitam, sebaiknya gunakan deodorant secukupnya, iaitu 4-6 kali sapu untuk deodorant roll on dan 1-2 kali semburan untuk deodorant spray.

Kena Guna Deodorant Cara Ini Kalau Nak Elakkan Ketiak Hitam!

5. PILIH PRODUK DEODORANT PENCERAH KETIAK YANG TEPAT 

Ada baiknya anda memilih deodorant yang dirancang dengan kandungan bahan-bahan alami untuk mengurangi risiko terjadinya iritasi.

Sebab, iritasi boleh menjadi salah satu penyebab warna ketiak menggelap dan menghitam. Jika kulit ketiakmu sudah terlanjur menghitam, pilih juga deodorant yang dirancang khusus dengan manfaat mencerahkan.

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI