Wajib dijadikan salah satu rutin, jaga waktu tidur setiap hari untuk mendapatkan kulit wajah yang sihat dan cantik.

Seperti yang kita tahu, waktu malam kulit anda akan bekerja untuk merawat kulit pada kadar maksima. Jadi elok lah anda tidur awal cukupkan tidur selama 8-9 jam setiap malam.

Jaga Waktu Tidur, Kulit Jadi Anjal Dan Lambat Kedut

Jaga Waktu Tidur, Kulit Jadi Anjal Dan Lambat Kedut

Jika anda dambakan kulit yang glowing dan mulus, pastikan anda menjaga dengan teliti waktu tidur anda. Waktu yang disarankan untuk tidur adalah diantara jam 9 hingga 11 malam.

Sebab pada waktu ini, paling baik untuk kulit menyerap kandungan yang terdapat dalam produk penjagaan kulit (Skincare).

IKLAN

Malah, pada jam 9 hingga 11 malam ini juga tubuh anda akan mula merembeskan hormon tidur yang dipanggil sebagai melatonin yang meningkatkan rasa letih supaya badan dapat berehat dan dalam masa sama meningkatkan kemampuan kulit memberi rawatan dari dalam di malam hari.

Hormon melatonin juga aktif merawat kerosakan yang berlaku di bawah lapisan kulit akibat terdedah terlalu lama kepada pencemaran udara dan sinaran Ultra Violet (UV) di siang hari.

Jika mengikut waktu tidur yang disarankan dan menjaga kulaiti tidur dengan baik, kulit akan menghasilkan hormon yang baik dan merejubenasi kulit agar kelihatan lebih glowing dan sihat keesokkan harinya.

IKLAN

Segelas Air Masak Sebaik Sahaja Bangun Tidur

Jaga Waktu Tidur, Kulit Jadi Anjal Dan Lambat Kedut

Haa.. sebaiknya bangkit sahaja dari tidur, terus minum air putih! Ini kerana setiap pagi kulit akan mengalami fasa yang dikenali sebagai trans-epidermal water loss.

Ini terjadi kerana kehilangan air dalam semalam ketika proses rejuvenasi kulit berlaku, jadi apabila anda bangun tidur di waktu pagi kulit akan berada dalam keadaan kering.

IKLAN
Selain itu:  Hilang Kulit Kemerah-merahan Pakai Ni, Yang Lagi Best Jadi Lembap!

Lebih memburukkan keadaan, jika anda mengabaikan masalah kulit kering ini, ia bakal mengganggu dan merosakkan skin barrier.

Jadi untuk mengelakkan masalah ini berlaku dan mendapatkan kulit wajah glowing di waktu pag, amalkan minum segelas air setiap pagi sebaik sahaja bangun dari tidur.

Owh ya, jangan lupa pakai skincare yang tepat untuk merawat kulit pada waktu malam juga amat penting!

Ini yang sepatutnya:

Pencuci, serum, pelembap, dan bahagian mata boleh sapu krim khas untuk mata. Sesekali boleh amalkan pakai mask juga dalam 2 kali seminggu. Barulah kulit lebih anjal dan lambat berkedut!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI