mekap artis Lady Gaga

Rasa bertuah bila mekap artis Lady Gaga dan duta seni global untuk Marc Jacobs Beauty, Sarah Tanno sudi kongsikan beberapa tip solekan untuk kelihatan flawless dengan menggunakan mekap.

Nah, Mekap Artis Lady Gaga Kongsikan Tip Jadikan Kulit Flawless!

Nah, Mekap Artis Lady Gaga Kongsikan Tip Jadikan Kulit Flawless!

Kita selalu bersolek dan kadang-kadang bila tengok hasilnya, pasti ada yang kurang atau tak flawless macam yang dibayangkan. Jadi apakah tip daripada Sarah?

Mascara

Nah, Mekap Artis Lady Gaga Kongsikan Tip Jadikan Kulit Flawless!

Banyak version kan bila nak pakai mascara. Tetapi bagi Sarah, gunakan berus make-up atau cotton bud dan diletakkan di belakang bulu mata untuk elak daripada lebihan mascara terkena kulit dan seterusnya solekan menjadi rosak atau comot.

Untuk cara yang lebih berkesan, gunakan spoolie yang bersih ketika mengenakan mascara. Ini akan membuatkan daripada bulu mata anda menjadi melekat dan menjadi tebal. Jika anda mahu extra lift, gerakkan berus mascara anda secara menegak pada bulu mata yang telah dilapisi dengan mascara.

IKLAN

Kulit Glow

Nah, Mekap Artis Lady Gaga Kongsikan Tip Jadikan Kulit Flawless!

Part wajib! Anda sepatutnya meletakkan pelembap dan primer agar wajah sentiasa terhidrat sepanjang hari.

Menurut Sarah, pelembap menghidrat dan exfoliates dalam masa yang sama. Jadi ini menyebabkan solekan anda blend in ke dalam kulit dan memberikan hasil akhir yang sangat cantik.

IKLAN

Nah, Mekap Artis Lady Gaga Kongsikan Tip Jadikan Kulit Flawless!

Bagi mereka yang mempunyai kulit berminyak, prep kulit anda dengan matte primer pada T-zone. Ini kerana primer akan mengurangkan tekstur dan garis halus yang tidak rata serta liang pori.

Sarah menyarankan untuk tidak menggunakan foundation tetapi concealer.

IKLAN

“Disebabkan kita berada di kawasan yang beriklim sedikit panas, kita perlu berpegang dengan prinsip less is more. Jika kita terlalu menggunakan banyak solekan, ini akan menyebabkan foundation tidak berfungsi, malah akan mencacatkan lagi hasil solekan,” ujarnya.

Selain itu:  Tak Sampai Sebulan Berpantang, Neelofa Dah Rasa Terkurung? Minta Kongsi Nasihat & Pengalaman Pengikutnya!

(Tip: Letakkan juga concealer pada bahagian bawah bibir untuk atau gunakannya sebagai kontur.)

Nah, Mekap Artis Lady Gaga Kongsikan Tip Jadikan Kulit Flawless!

Flawless Finish

Jangan letak bedak di seluruh wajah tetapi letak di bahagian yang perlu sahaja. Bagi Sarah, daripada menggunakan bronzer, beliau lebih gemar memakai bedak pada bahagian wajah yang perlu touch-up sahaja. Jika gunakan bedak pada keseluruhan wajah, ini akan merosakkan solekan yang tidak memerlukan touch-up.

Anda patut cuba tips daripada Sarah kerana hasilnya mungkin akan membuatkan anda kagum dan pasti rakan-rakan anda cemburu.

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI