Guna Retinol Dan Vitamin C

Masih ramai yang tak tahu kelebihan guna retinol dan vitamin C pada kulit wajah. Sebenarnya bila dah memasuki usia 30-an, rutin penjagaan wajah juga perlu dilakukan dengan rapi.

Guna Retinol Dan Vitamin C, Masuk 30-an Dua Benda Ini Wajib!

Guna Retinol Dan Vitamin C, Masuk 30-an Dua Benda Ini Wajib!

Bermula daripada membuang kotoran muka sehinggalah ke penggunaan krim malam untuk mendapatkan kulit wajah bersih dan bersinar, malah tambahan kepada anti-penuaan juga.

Sekiranya anda ada masalah penjagaan kulit, mungkin dah tiba masanya untuk tukar dan tambah rutin kecantikan harian.

Ini langkah-langkah penjagaan kulit untuk wanita atas 30-an menurut doktor pakar pembedahan plastik Anthony Youn, MD.

IKLAN

Exfoliate dua kali seminggu

Ramai skip melakukan proses pengelupasan kerana khuatir akan merosakkan lagi keadaan kulit. Kulit rosak terjadi apabila anda menggunakan skrub dari bahan yang tak sesuai dengan masalah kulit.

Semasa muda, kulit mengelupas atau bertukar setiap enam hingga lapan minggu. Sayangnya, proses ini lambat ketika kita semakin berusia. Jadi, kulit kita mengumpul sel-sel kulit mati, menjadikannya kusam dan kadang-kadang terasa sukar disentuh.

Pakar bedah plastik ini mengesyorkan pengelupasan wajah dua kali atau tiga kali seminggu jika anda mempunyai kulit normal. Tetapi jika mempunyai kulit sensitif, pengelupasan seminggu sekali sudah cukup.

Tips Doktor

IKLAN

Elak menggunakan lulur wajah yang keras. Untuk pengelupasan yang lebih lembut, cubalah produk berasaskan asid seperti produk yang disuntik dengan glikolik atau serum vitamin C.

Jangan skip SPF

Pendedahan cahaya matahari menyebabkan kulit kendur dan berkedut sebelum waktunya. SPF 30 adalah pelindung matahari yang sesuai untuk digunakan.

Doktor memberitahu agar anda tidak menggunakan pelindung matahari yang mengandungi oxybenzone, yang merupakan “gangguan hormon yang diketahui.”

IKLAN
Selain itu:  Tak Suka Mekap Bercapuk, Wajib Prep Wajah Macam Ini Dulu

Awas, kalau membeli sebarang produk penjagaan kulit, sila periksa senarai bahan!

Guna serum yang mengandungi vitamin C dan E setiap pagi

Vitamin C adalah ramuan popular yang ada dalam banyak serum, dan untuk alasan yang baik: antioksidan melindungi kulit dari radikal bebas – penyebab lain penuaan kulit pramatang. Doktor mengatakan ia berfungsi lebih baik apabila digabungkan dengan vitamin E, daripada digunakan sendiri.

Tambah retinol ke dalam rutin

Doktor menjelaskan retinol adalah krim anti-penuaan terbaik yang diketahui secara saintifik. Bahan ini pada dasarnya berfungsi untuk mengelupas kulit, mengurangkan penampilan garis-garis halus dan membantu penghasilan kolagen pada kulit.

Kita sedia maklum, makin bertambah usia, makin berkurang kolagen. Jadi, gunakan krim berasaskan retinol setiap petang.

Sekarang dah jelas, jadi sama-sama kita menjaga kulit agar kekal bersih. Bila kulit bersih, hati pun senang!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI