biasakan sebelum tidur

Perempuan kena biasakan sebelum tidur pakai pelembap, barulah seronok bangun esoknya kulit rasa segar dan nampak cerah.

Betul, rahsia kecantikan untuk sentiasa kelihatan muka segar bermula daripada penjagaan kulit sebelum tidur, dan ramai yang mengambil ringan tentangnya.

Biasakan Sebelum Tidur

Biasakan Sebelum Tidur, Bangun Esok Kulit Lembap Dan Lebih Cerah

Padahal penjagaan kulit pada waktu malam sangat penting kerana malam adalah waktu yang paling sesui bagi kulit regenarasi kulit iaitu proses penggantian kulit sel kulit mati dengan sel kulit baru. Nak cantik kena berusaha lebih sikit kan?

Mungkin dengan beberapa cara simple penjagaan kulit pada waktu malam ini dapat membantu.

  • Mencuci muka dan memakai skincare
  • Makan vitamin C untuk dalaman badan lebih sihat
  • Minum air masak secukupnya
  • Bersihkan tempat tidur sebelum anda tidur

Biasakan Sebelum Tidur, Bangun Esok Kulit Lembap Dan Lebih Cerah

IKLAN

Buatlah Double Cleanse

Selain itu, walau penat sekalipun rutin ini wajib dilakukan, iaitu sebelum tidur muka telah dicuci sebersih yang mungkin, jangan lupa untuk menggunakan teknik double cleanse.

Teknik ini dapat memastikan kulit muka bebas dari segala sisa kotoran dan paling penting make up, jika tidak proses regenarasi sel kulit akan terbantut dan ini akan menyebabkan jerawat muncul di wajah.

Biasakan Sebelum Tidur, Bangun Esok Kulit Lembap Dan Lebih Cerah

Jika perlu, pakai make up remover ataupun petroleum jelly untuk lebih senang hilangkan make up dan juga kotoran yang lain.

IKLAN

Jangan Lupa Pelembap Wajah!

Seterusnya, Krim pelembab muka pun ramai yang abaikan, kerana ada teksturnya yang melekit dan menyebabkan pemakai tidak selesa.

Biasakan Sebelum Tidur, Bangun Esok Kulit Lembap Dan Lebih Cerah
 

Tujuan memakai krim pelembab pada waktu malam adalah untuk merawat dan melembabkan kulit yang mudah kering apabila tidur di dalam bilik yang berhawa dingin.

Memakai krim pelembab sebelum tidur mampu menghalang bintik-bintik hitam dan dapat mengelakkan proses penuaan berlaku.

IKLAN
Selain itu:  Wanita Ini Kongsi Syampu Best, Rambut Tak Jadi Kembang Dan Kelemumur Hilang

Di samping itu, tidur yang mencukupi minimum selama 8 jam sememangnya memainkan peranan penting untuk mendapatkan kulit yang cantik. Mendapat tidur yang cukup bukan sahaja dapat rehat dan menyegarkan tubuh badan pada keesokan harinya malah segala jenis produk yang dipakai di wajah pada waktu malam juga turut diserap baik dengan lebih efektif.

Biasakan Sebelum Tidur, Bangun Esok Kulit Lembap Dan Lebih Cerah

Selain minum segelas air masak setiap kali hendak tidur, kali ini cuba tukar kepada segelas air lemon. Hasilnya pada kulit sangat bagus!

Manfaat air lemon sebelum tidur adalah memberi hidrasi kepada tubuh badan dan membersihkan kulit ketika tidur. Kulit juga akan lebih lembut, anjal dan berseri-seri jika diamalkan sentiasa.

kredit: Hazirah Najwa

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI