tanda-tanda kulit

Anda tahu tak apa tanda-tanda kulit minta tukar skincare yang baru? Haaa… bukan senang nak cari produk yang serasi dengan kulit, malah kadang kalau beli seolah-olah tidak berfungsi langsung.

Lagi teruk ada yang sampai jeragat dan jerawat makin meriah! Akhirnya anda terpaksa cari skincare baru.

Sebenarnya, ini bukanlah 100% dari masalah produk. Perubahan pada kulit mungkin menjejaskan keberkesanan produk, jadi pakailah skincare bagus macam mana pun tapi kulit tak boleh terima.

Untuk lebih selamat, anda kena kenal pasti jenis kulit dulu dan semak bahan setiap produk yang anda gunakan.

Ini tanda-tanda kulit anda kena tukar formula skincare yang baharu!

Awas, Ini Tanda-tanda Kulit Minta Tukar Skincare Baru!

Kulit terlalu kering / terlalu berminyak
Kalau kulit terlalu kering dan anda pakai produk yang dibeli rasa makin kering, itu tanda tak sesuai dengan kulit. Begitu juga dengan masalah kulit yang terlalu berminyak, kalau pakai dan hasilnya makin berminyak, anda kena berhenti. Elakkan guna pencuci muka atau skrub terlalu kerap, ini akan membuatkan kulit berminyak lebih teruk.

Timbul kemerahan (gatal-gatal)
Kemudian kalau pakai skicare dan itu membuatkan kulit rasa gatal dan kemerah-merahan, anda jangan tersukan! Tanpa sedar anda mula menggaru dan mengakibatkan luka pada wajah. Sebaiknya elakkan dahulu menggunakan produk yang mengandungi retinoid, benzoil peroksida, alkohol, asid salisilik, pewangi, dan pengawet.

Hati-hati dengan milia
Jangan keliru jerawat dan milia! Muncul milia pada sekitar kulit anda, itu kesan sampingan terhadap pelembab yang anda guna. Ia terjadi apabila formula pelembab terlalu pekat atau berat untuk kondisi kulit. Jadi cuba tukar pelembab formula yang lebih sedikit atau ringan.

IKLAN

Kulit sensitif mudah gatal, merah-merah atau breakout. kena lebih peka dalam peminilhan produk. Jadi orang yang mempunyai kulit sensitif haruslah lebih teliti dalam pemilihan skincare.

Selain itu:  Lelaki Ini Kongsi Amalan Berkesan Buat Kulit Cantik Dan Badan Ideal

Jika terlalu banyak bahan kimia yang merbahaya seperti hidrokuinon, merkuri, paraben dan tretonoin meresap pada kulit akan menjejaskan kesihatan kita.

Ini pula antara bahan yang membantu selesaikan masalah kulit:

Benzoyl Peroxide

Ini bahan yang lazim digunakan dalam kandungan ubat jerawat. Benzoyl Peroxide juga memberi kesan yang efektif dalam menghapuskan bakteria yang menjadi punca jerawat dan membuka pori – pori yang berpotensi menjadi jerawat.

Caffein

IKLAN

Mempunyai banyak manfaat kepada kulit.

Kesan ketara penggunaan caffein di wajah adalah merawat kulit bahagian mata seperti membantu mengurangkan ‘eyebag’ dan mencerahkan lingkaran gelap bawah mata yang dikenali sebagai ‘panda eyes’.

Ceramides

Merupakan asid lemak yang dihasilkan secara semula jadi oleh badan manusia.

Namun begitu, kadar penghasilan ceramides oleh badan bergantung kepada umur seseorang dan akan berkurangan apabila umur meningkat.

Dengan mempunyai ceramides yang mencukupi dapat membantu memperbaiki skin barrier yang rosak dan menjaga kulit kita supaya tidak mudah dimasuki bendasing.

IKLAN

Jadi, skin care yang mempunyai ceramides adalah baik bagi memperkuatkan lagi skin barrier dan menjaga kelembapan wajah supaya tidak mudah kering dan iritasi.

Glycolic Acid

Berfungsi menanggalkan sel-sel kulit mati.

Penggunaan ‘chemical exfoliator’ mampu untuk menjadikan kulit lebih cerah dan menanggalkan sel sel kulit mati, termasuk alpha hydroxy acid (AHA).

Glycolic acid bertindak dengan cara memisahkan sel kulit mati dengan sel kulit baru dibawahnya.

Awas, Ini Tanda-tanda Kulit Minta Tukar Skincare Baru!

Jadi pilihlah produk yang sesuai dengan masalah kulit anda, jangan ikut orang. Agak rasa makin teruk dan gatal-gatal, jangan paksa diri pakai lagi. Tukar terus dan rehatkan kulit daripada segala produk.

Nak lebih selamat, kaji bahan produk yang dulu. Cari yang ringan dan tiada bahan kimia yang tinggi.

Selain itu:  Cara Nak Putihkan Muka Dengan Tepung Beras, Buat Kiub Ais Pun Boleh