Terdapat impian umum dalam kalangan wanita untuk memiliki kulit wajah yang halus, sihat, dan cerah. Ramai di antara mereka yang sanggup menghabiskan jumlah besar wang demi mencapai kulit wajah impian ini.

Walau bagaimanapun, hakikatnya, untuk memperoleh kulit yang demikian, tidak hanya bergantung kepada rawatan mahal, tetapi yang paling utama adalah menjaga langkah-langkah penjagaan asas kulit wajah, iaitu membersihkan kulit wajah.

Rutin membersihkan kulit wajah dua kali sehari, pada waktu pagi dan malam, walaupun kelihatan sederhana, memiliki kesan yang signifikan terhadap kesihatan kulit wajah.

Mengapa perlu membersihkan wajah pagi dan malam?

Ramai yang tidak mengetahui bahawa rutin mencuci kulit wajah pada waktu pagi dan malam punya fungsi yang berbeza selain dari membersihkan kotoran pada wajah. Mencuci muka pada waktu pagi dan malam adalah langkah penting untuk proses membersihkan pengeluaran minyak yang berlebihan, penyingkiran kotoran dan pemulihan semula pH kulit.

Sementara, mencuci wajah pada waktu pagi sangat penting kerana dapat membantu menghilangkan minyak berlebihan, kotoran, dan sisa produk penjagaan malam yang dapat menyumbat pori-pori serta menyegarkan kulit untuk persiapan penyerapan produk penjagaan kulit yang lain dan pelindung matahari.

Malah, mencuci wajah pada waktu malam pula sangat penting kerana pada siang hari, kulit terdedah kepada pencemaran, debu, kotoran, dan solekan yang dapat menyumbat pori-pori serta merosakkan kulit. Pembersihan malam membantu menghilangkan semua kotoran ini dan memungkinkan kulit untuk bernafas pada waktu malam.

IKLAN
Tip pemilihan pencuci muka yang tepat

Dalam hal ini, pemilihan pencuci muka memainkan peranan penting. Wanita perlu memilih produk yang sesuai dengan jenis kulit wajah, sama ada berminyak, kombinasi, kering, atau normal.

Selain itu:  Ini Rupanya 3 Teknik Mudah Kenal Pasti Kulit Anjal Atau Tak, Penyebab Wajah Kering & Kusam

Jika kulit cenderung berminyak atau kombinasi, adalah lebih baik memilih pencuci muka yang berbuih ringan. Ini akan membantu membuang kotoran dan minyak berlebihan dari kulit. Sementara itu, untuk kulit kering, adalah disarankan menggunakan pencuci muka jenis krim untuk memberikan hidrasi semasa membersihkan.

Namun, penting untuk memastikan bahawa pencuci muka tidak hanya membersihkan, tetapi juga menjaga kelembapan kulit tanpa membuat kulit menjadi kering. Contoh yang sesuai dengan keperluan ini adalah Haneul Brightening Cleanser. Diperkayakan dengan ekstrak Bunga Putih, ia tidak hanya membersihkan, tetapi juga mencerahkan kulit wajah. Dengan formula yang tidak mengeringkan, produk ini sesuai untuk kulit berminyak, kering, kombinasi dan normal.

Amalan Bersihkan Wajah, Rahsia Kulit Wajah Cantik dan Sihat

IKLAN

Di samping itu, Haneul Brightening Cleanser mengandungi antioksidan yang membantu menjaga kesihatan kulit. Bahan semula jadi seperti akar mulberi, epal, cendawan, dan purple gloves memberikan manfaat tambahan kepada kulit. Pencuci muka ini juga berkesan dalam membersihkan kulit selepas menggunakan produk penanggal solekan.

Jangan lupa krim pelindung sinar matahari SPF 50 PA+++

Selain daripada langkah-langkah asas penjagaan kulit seperti membersih, penggunaan krim pelindung matahari juga merupakan elemen penting yang wajib diamalkan setiap kali anda keluar rumah.

HANEUL turut memperkenalkan krim pelindung matahari iaitu, Haneul Brightening Sunscreen dengan SPF 50 PA+++. Diperkayakan dengan bahan semula jadi seperti Ekstrak Bunga Putih, ia tidak hanya melindungi kulit dari sinar UV, tetapi juga membantu mencerahkan kulit wajah.

IKLAN

Amalan Bersihkan Wajah, Rahsia Kulit Wajah Cantik dan Sihat

Dengan bahan tambahan seperti Niacinamide dan Betain untuk hidrasi, serta bahan seperti Centella Asiatica dan ekstrak teh hijau untuk keseimbangan kulit. Produk ini adalah pilihan yang tepat untuk mereka yang mengutamakan kelembutan dan mencerahkan kulit wajah, dengan penekanan pada formula semula jadi.

Selain itu:  Selepas 6 Bulan Konsisten Pakai Retinol, Wanita Ini Puas Hati Dengan Hasilnya!

Amalan Bersihkan Wajah, Rahsia Kulit Wajah Cantik dan Sihat

Produk Haneul adalah pilihan ideal bagi wanita yang sentiasa aktif. Kini, produk-produk ini mudah didapati melalui Shopee di haneul.os (https://shopee.com.my/haneul.os). Jangan lepaskan peluang untuk memanfaatkan tawaran istimewa di shopee dengan menggunakan kod voucher HANEGLOW. Jemput kunjungi juga laman media sosial Haneul di Instagram @haneul.my dan TikTok @haneul.my untuk mendapatkan perkembangan terkini.

 

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI