Tidak dinafikan bagai mengalami mimpi buruk apabila pernah berhadapan dengan situasi kenaikan berat badan hingga mencecah lebih 100 kg.

Tidak mahu lagi mengenang saat sukar itu, wanita ini mula berazam untuk memulakan perjalanan dietnya.

Setelah hampir 10 bulan menjalani proses diet sihat, Ziera Zulkifli berjaya melenyapkan hampir 49 kg dalam masa 10 bulan.

Berjaya buang 49 kg dalam 10 bulan

Menurutnya sepanjang tempoh 10 bulan itu dia memang berjuang dengan nafsu.

Namun akhirnya enjoy menikmati diet makanan sihat dan sedap. Apa yang lebih bererti dia kini menjaqlani hidup lebih bermakna.

Dalam perkongsianya dalam grup Diet Suku-Suku Separuh (DSSS), Ziera memberitahu dia mengamalkan konsep diet DSSS, iaiti suku karbo, suku proteino dan separuh sayuran.

Menurutnya salah satu faktor untuk menurunkan berat badan adalah apabila dia yang dikategorikan sebagai obesiti takut jika ada penyakit yang akan datang.

IKLAN

Keinginan untuk dapatkan zuriat

Ditambah dengan keinginan untuk mendapatkan zuriat membuatkan dirinya berusaha lebih keras untuk menurunkan berat badan.

Walaupun sukar untuk melawan kehendak untuk menolak makan makanan manis, tetapi dia berusaha menahannya ketika di awal perjalanan diet.

Selain menjaga pemakanannya, dia juga turut melakukan workout seperti skipping dan juga Twist Waist Disc Body untuk setiap 30 minit.

IKLAN

Yang penting kena konsisten

Tambahnya lagi perjalanan diet yang dilakukan bukanlah membuahkan hasil sepantas kilat. Apa yang penting lakukan diet DSSS dengan betul dan secara konsisten.

Dia juga turut memberi pesan kepada yang sedang berdiet jangan buat separuh jalan dan perlu kuatkan semangat. Apa yang paling penting jangan sesekali berputus asa. Insya-Allah ada hasil yang menakjubkan jika dilakukan secara bersungguh-sungguh.

Permulaan DSSS 124.20kg

Tinggi 169cm

IKLAN

Now 74.55kg

Target 65kg

Artikel. Berkaitan:

Hilang 60 KG Dalam 10 Bulan. Lelaki Dedah Cara Diet Mudah, Stop Makan Lepas Pukul 7 Malam!

Turun 13KG Lepas Bersalin. Wanita Kongsi Menu Diet Suku-Suku Separuh Diamalkan 4 Bulan Diet!

Berjaya Hilangkan 56 KG, Gadis Ini Dedah Rahsianya Amat Diet ‘Eat Clean’ & Suku-Suku Separuh