Tidak dinafikan bukan mudah bagi seseorang itu untuk menurunkan berat badan. Sepanjang tempoh itu, pelbagai dugaan terpaksa dihadapi.

Bukan ketika berdiet, tetapi setelah mendapat berat badan ideal untuk maintain juga agak sukar untuk kita pertahankan. Bimbang berat kembali naik jika tidak betul-betul menjaga pemakanan.

Perkongsian sahabat Diet Suku-Suku Separuh, Yusni Ibrahim memberitahu beberapa tip diamakan setelah berjaya mengurangkan lebih 20KG dalam tempoh setahun. Tiada yang mustahil tetapi kenalah disiplin untuk mendapat hasil diidamkan.

Artikel Lain:Tak Ambil Produk Suplemen, Tapi Jaga Makan. Rahsia Wanita Ini Cepat Kembali Langsing!

Menurutnya, dia juga mengambil masa bertahun mencari apa yang sesuai kerana kita mempunyai cara hidup dan fizikal berbeza.

Namun pesannya juga jika balik kampung jangan lupa untuk makan kerana nikmati percutian sebaiknya.

Setahun Diet, Berjaya Kurangkan 29KG

Tinggi – 156cm
Berat – 77.7kg
16/1/21 – 28/8/21 – 7.5 bulan – 50.2kg loss 27.5kg
20/9/21 – 14/1/22 – 4 bulan – 55.1kg naik 4.9kg
15/1/22 – 15/3/22 – 2 bulan – 48.4kg loss 6.7kg

Nak turun bukan senang tapi nak maintain lagi susah. Nak naik kejap je boleh hanyut. Beruntunglah orang yang makan banyak tapi tak naik berat badan tapi saya bukan begitu.

Pergerakan Terhad Lepas Pembedahan

Saya pernah turun tetapi tidak mudah untuk maintain selepas menjalani pembedahan. Kenaikkan berat badan mendadak 5kg dalam masa 4 bulan kerana pergerakan agak terhad dan saya terpaksa fokus proses pemulihan.

Setiap orang mempunyai cara yang berbeza untuk diet. Ada yang mengamalkan diet IF, Atkin, DSSS, diet tanpa nasi malah ada yang mengambil produk kesihatan untuk menurunkan berat badan.

Tidak kira apa pun jenis diet yang kita buat, yang penting haruslah diet yang sihat, sesuai dengan badan kita dan menGEMBIRAkan. Jangan putus asa mencari pelan diet atau formula sendiri untuk diet kerana saya juga ambil masa bertahun untuk mencari apa yang sesuai kerana setiap kita mempunyai cara hidup dan fizikal yang berbeza. Semua mengikut keadaan dan tingkat kesihatan masing-masing.

Diet memerlukan hati yang tekad dan displin yang kuat. Sebab itu disarankan mencari pelan diet yang mengembirakan kerana ‘Happy Create Consistency’. Kita akan lebih konsisten menjaga kesihatan sekiranya kita gembira dengan pelan diet yang menyeronokkan.

IKLAN

Rancang pelan pemakanan yang sihat dan kita suka. Saya beruntung kerana saya mengemari sayur-sayuran. Bagi yang kurang berminat sayuran boleh digantikan dengan buah-buahan. Rancang aktiviti yang kita suka.

Jika suka berjalan, berjalanlah atau berlari, berbasikal atau apa-apa saja yang boleh membuat kita kekal aktif. Sekiranya tiada masa untuk bersenam maka terpaksa lah mengawal pengambilan makanan.

Selepas menjalani pembedahan kaki, kenaikan berat badan saya naik kembali kerana pergerakan terhad dan terpaksa pakai wheelchair utk bergerak. Pernah down dan sedih, lebih2 lagi tidak dapat sholat dgn sempurna seperti selalu. Kita buat apa yang termampu.

Tips cara saya yang boleh dikongsikan tapi tak semestinya sesuai untuk yang lain.
1. Kalori defisit
2. DSSS diet (menu banyak saya ambil dalam group ni)
3. 5 kali makan (sarapan,snek,lunch,snek,dinner)
4. Kurangkan gula dan garam (BUKAN tinggalkan)
5. Bersenam ( aktiviti yang kita suka)
6. Jogging ( saya kongsikan teknik lari kurang penat di gambar)
6.Treat day atau happy day sekali seminggu
7.Kelilingi dengan kekawan yang positif dan sama matlamat nak diet, support group dan group fb yang beri insiprasi.
8. Berguru atau cari coach sekiranya ada modal. Lebih-lebih lagi untuk tone body supaya kurus dan nampak sihat.
9. Sekiranya ingin bercuti atau balik kg. Makan je. Tak salah untuk kita take a break. Rugi, nikmatilah percutian dengan sebaiknya tapi harus tau bila nak naik hand break. Makan sehari dua tak kan terus gemuk kan.

Artikel Lain: Frust Bercinta Gadis Nekad Turunkan Berat Badan. Lepas 6 Bulan, Hasilnya Auto Lawa!

Akhir sekali, teruskan perjuangan dan jangan putus asa. Jangan kisah apa org lain kata walaupun ada je yang kata saya nampak tua macam nenek sebab dah turun tapi saya tak kisah sebab saya tau saya makin sihat.

Bagi yang tidak boleh berlari, boleh dimulakan dengan berjalan atau brisk walk. Saya juga dulu bermula dengan jejalan sambil menikmati keindahan alam. Selepas badan dah ringan baru saya cuba berlari dengan langkah yang kecil.

Banyak tips yang boleh didapati dalam internet cara berlari yang betul. Kalau boleh cuba melabur dengan membeli smart watch bagi memantau aktiviti harian. Antara ilmu berlari yang saya dapat kongsikan :

IKLAN

1. Berlari ikut HR (heart rate)
Sebagai contoh umur 45 tahun, 220-45=175 x 80% = 140
atau formula lebih senang 180–45=135. Maka range HR saya ialah 135-140. Saya akan cuba berlari diantara HR 135 – 145 atau di dalam zone 3. Maximum zone 4. Lagi berumur lagi rendah HR range. Berlari perlahan pun takpe, biarlah pakcik atau budak kecik potong. Jangan kisah sangat. Listen to your heart sebab jantung kita lain-lain.

2. Muka ke depan, jangan menunduk

3. Tangan swing ke depan, bukan menyilang. Selalunya ketika penat.

4. Bahu dan dada buka dan jangan tunduk.

5. Badan kedepan seperti kedudukan dalam gambar

6. Bernafas ikut hidung dan lepas mengikut mulut (aliran sehala)

7. Konsisten berlatih berlari mengikut HR

Dulu saya lari tengok jarak dan pace tapi semenjak lari ikut HR, saya boleh berlari lebih jauh dan kurang penat dan lebih relax. Selepas berlari lebih segar berbanding dahulu, lepas lari nak tido sebab penat sangat. Jangan memaksa diri membuat latihan yang berat, sebaliknya berlari mengikut kemampuan dan selamat untuk jantung.

IKLAN

Jangan Banding Diri Dengan Orang Lain

Jangan bandingkan diri kita dengan orang lain. Apa yang saya pegang, saya tak kisah sekiranya orang lain lebih baik dari saya. Saya cuma sedaya upaya pastikan saya lebih baik dari sebelumnya.

Me vs me. Cuba kekal sihat, aktif dan gembira. Ikut kemampuan dan sentiasa listen to your body. Harap perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada yang lain.

Ini Menu Diaambil:

DSSS. Saya beruntung suka makan sayur tapi yang kurang berminat, dicadangkan gantikan buah-buahan atau cari sayur yang boleh dimakan atau suka seperti timun, tomato, carrot atau sayur salad.

Jadual makan saya :

Pagi (7-9am) – oat atau sandwich telur dan susu low fat.

Snek (10-11am) – buah / kekacang / timun / tomato

Lunch (12-2pm) – nasi, lauk dan sayur (DSSS)

Snek (3-4pm) – buah / kekacang / timun / tomato

Dinner (6-8pm) – nasi, lauk dan sayur (DSSS)

Artikel Lain: Tak Ambil Produk Suplemen, Tapi Jaga Makan. Rahsia Wanita Ini Cepat Kembali Langsing!