Ramai mahu mendapatkan bentuk badan ideal. Walau ramai masih berusaha tapi masih ada yang gagal berbuat demikian. Tiada sebab yang salah tentang diet tapi tidak meninggalkan gula putih adalah “kesilapan” terbesar kalau hendak dapatkan bentuk badan ideal.

Ikuti pengalaman diet Coach Mohamad Faizal bin Saedon di page FB Kelab Diet Sihat & Cantik.

Gula putih, tinggalkan untuk turunkan berat badan. Berdasarkan pengalaman saya.

Hari ni saya nak cuba justifikasi kenapa saya menyarankan kalian yang nak sihat dan turunkan berat badan elakkan gula putih dalam minuman.

Ya, dalam minuman. Sebab itulah yang saya lakukan. Saya berhenti minum air manis seperti neacafe beng, teh tarik dan segala minuman manis hatta air sirap.

Hujah saya hanya berdasarkan pengalaman dan melalui pengetahuan saya sahaja.

IKLAN

Tapi saya juga nak tegaskan, ini hanyalah saranan saya yang berpengalaman obesiti dengan berat 135kg. Ianya bukanlah satu hukum tetap atau saranan dari badan berautori sama sekali. Ia saranan peribadi.

Kenapa perlu potong gula untuk sihat dan kurus? 

 1. Gula adalah satu perisa tambahan sahaja. Maksudnya ianya hanya hasil buatan utk penambah perisa. Bukan sesuatu yang penting untuk kita.
 2. Gula putih sesuatu yang tiada nilai nutrisi tapi tinggi dengan kalori. Sebab itulah ianya sepatutnya tidak layak untuk kita ambil dalam diet seharian kita. RUGI!!!
 3. Gula putih di iktiraf oleh dunia merupakan antara asbab kepada penyakit penyakit tidak berjangkit yang membahayakan nyawa bila diambil secara berlebihan. Keburukan pengambilan gula putih berlebihan seperti amalan kebanyakan rakyat Malaysia.
 4. Gula putih ada efek ketagihan kepada pengamalnya, sebab itu tindakan untuk potong gula adalah amat perit bagi sesetengah orang. Kerana ianya meransang rasa ketagih disebabkan kepuasan yang diberikan.
 5. Menambah risiko penyakit yang berisiko tinggi seperti obesiti, kencing manis, darah tinggi, gout dan banyak lagi, malah ada kaitan gula putih dengan 13 jenis kanser.
 6. Gula putih akan menyebabkan anda gemuk, ini berdasarkan pengalaman saya, disamping ia memberi efek ketagih, pengambilan gula putih akan mempercepatkan rasa lapar. Dan memang ada kajian yang membuktikan bahawa pengambilan karbohidrat ringkas ini menyebabkan rasa lapar yang amat sangat datang dengan kerap.

Kebaikan kurangkan atau hentikan gula dalam minuman.

IKLAN

 

 1. Anda tak ambil kalori yang tinggi tanpa sebarang nutrisi lain. Maksudnya akan berlaku penjimatan dalam kalori intake. Ambil contoh anda biasa minum 3 gelas teh sehari. Katakan teh anda ada 100kalori setiap gelas. Maksudnya anda jimat 300kalori sehari bila anda ganti teh dengan air kosong. Jika difisit kalori berlaku sebanyak 300kalori sehari dalam sebulan anda akan jimat 9000 pengambilan kalori. Yang boleh memberi penurunan sebanyak 1kg sebulan.
 2. Anda lebih mudah turunkan berat badan bila anda potong gula, sebab apa? Lapar tidak craving seperti biasa. Bila anda potong gula, anda akan lambat lapar berbanding dengan ambil gula. Ditambah pula dengan pengambilan fiber dari sayur akan lebih membantu anda tahan kelaparan. Bila anda tidak lapar, makanya pengambilan makan akan jadi sedikit.
 3. Anda akan semakin cergas dan ianya akan memberi impak kesihatan dan penurunan berat badan. Logiknya bila kita makan banyak kerana kelaparan yang disebabkan oleh gula, tubuh akan jadi lemau, makin besar dan makin besar. Ia akan menghadkan tubuh anda untuk kembali cergas.

  Bagaimana nak potong gula,saya dah cuba tapi gagal.

Saya banyak terima aduan begini. Dah cuba tapi tak jadi, nak juga gula. Ada beberapa tip yang boleh diamalkan.

 1. Ganti gula putih dengan makan buah buahan yang manis seperti tembikai.
 2. Cuba guna stevia atau lakanto sebagai penganti gula

https://shp.ee/wcu8ut

IKLAN
 1. Bila anda craving makanan manis, ambil air kosong dan minum. Bagi saya ianya amat membantu. Cubalah.
 2. Sebenarnya yang paling berkesan ialah tahan diri anda dan tegaskan diri anda sendiri. Itu paling mujarab. Saya pada mulanya ganti gula dengan stevia, tapi sebulan sahaja, sekarang dah hampir 3 tahun saya tak masukan gula putih dalam minuman saya.Dalam artikel ini saya kongsikan berkaitan bahaya gula, dan ianya bukanlah saranan saya seorang. Malah ramai dan ada antaranya doctor pakar menyatakan begitu.

Tapi saya juga tidak menyatakan untuk turunkan berat badan hukumnya wajib TINGGALKAN GULA. Kerana jika diambil dengan jumlah yang sepatutnya, tak apa. Cuma berdasarkan pengalaman, kita cenderung tidak dapat mengawal pengambilan gula, kerana gula sememangnya sedap dan memberi impak puas dalam menikmati minuman.

Jika kalian dalam usaha nak turunkan berat badan, dalam usaha baiki pemakanan kalian, saya syorkan baca ebook bagaimana saya transisikan cara makan berlebihan kepada cara makan yang betul dan berjaya hilang 65kg. Boleh baca detail disini – https://bit.ly/pemakanansayahilang65kg

Jangan tangguh tangguh lagi!!!