Ada yang yang begitu beria-ia mahu kuruskan badan kerana tidak selesa dengan bentuk fizikal yang ada. Namun ada juga yang pernah kisah dengan bentuk badan sedia ada.

Namun siapa sangka dari kerana mahu hilangkan rasa bosan terus menjadi rutin sehingga berjaya dapat hasil mengkagumkan.

Semuanya bermula pada pertengahan tahun lepas apabila waktu cuti dan tidak ada aktiviti mahu dibuat, wanita ini Intan Suhaila terus saja naik atas treadmill yang dibeli oleh adiknya ketika musim PKP pertama dulu.

Sebelum itu memang tiada hati untuk melakukan aktiviti berkenaan tetapi apabila sekali buat dan berpeluh menjadikan dirinya seronok untuk lakukan berulang kali.

Bermula dari situ, adiknya invite dia untuk join grup diet suku-suku separuh. Dan bermulanya perjalanan diet hingga berjaya menurunkan berat badan.

Sebelum ini beratnya sekitar 84.5 kg tetapi kini hanya 55 kg dengan berjaya melenyapkan hampir 29 kg.

Sebenarnya langsung tak ada plan nk kurus pun. Semuanya bermula pada tarikh 24/06 tahun lepas saya bosan ketika offday tidak ada apa buat, jadi saya naik atas treadmill yang adik saya beli masa pkp 1.0 tu.

Dia bosan tak boleh kuar jogging. Sebelum itu, tiga bulan dah ada treadmill tu saya tak ada hati pun nak naik sebab memang tak plan nak kurus pun.

Buat selama 1 -2 jam rasa seronok sebab berpeluh-peluh. Lepas itu adik cakap dah boleh start kurangkan makan, adik invite saya dalam grup DSSS itu. Adik saya dah 2 tahun diet. Dia pun lost weight banyak.

Adik memang gemuk dari kecik. Saya pulak berat naik lepas bersalin. Seorang anak naik 20 kg, 2 anak 40kg.

IKLAN

Mulanya saya tak yakin saya boleh teruskan diet ini sebab orang cakap nak diet kena stop minuman 3in1. Saya pula dah tahap ketagih 3in1. Stop hari ini mesti nak minum. Saya banyak baca komen kawan-kawan dalam grup DSSS cakap tukar kepada 2in1.

So saya beli Essenso kuning, Cafe 21 & Kopi O No sugar. Alhamdulillah, tekak bolah telan. Slow-slow saya kurangkan air manis, stop dulu fast food, kek & aiskrim. Masa birthday saya bulan 9 pun sayaa tak jamah kek.

Nasi pun saya sukat, lauk sedap pun dah tak boleh tambah nasi lagi. Lauk makan saja apa yang ada. Saya tak rajin nak grill /bakar. Yang paling best saya still boleh makan yong tau fu, tomyam & sop. Saya suka makan makanan yang berkuah dan panas-panas.

Breakfast pula saya makan telur rebus 2 biji tambah timun / salad & sos kewpi. Stop makan kuih-muih, roti canai / nasi lemak. Itu semua tinggi kalori

IKLAN

 

Lepas dah boleh control makan, saya try buat IF plak. Bila IF saya cut breakfast, pukul 12 ke atas terus lunch. IF sy standart dlm 18-20 jam.

Exercise masa awal-awal itu just brisk walk atas treadmill dalam 1jam setiap hari. Dua bulan saya lost 10kg. 4 bulan 20kg. Lepas itu dalam 8kg berat dah slow sikit turun. Tapi saya tak boleh cepat down, saya kena teruskan sampai capai target 55kg.

Coach Sam cakap kalau berat dah plateau try ubah menu yang kita makan setiap hari. So saya start makan balik nasi lemak, kuih muih & kek tapi masih dalam portion lah. Yes, berat turun. Saya jugak buat puasa Isnin, Khamis masa berat dah start plateau itu.

IKLAN

Bulan December hari itu saya try ubah exercise plak. Saya try skipping. Dari langsung tak reti nak skipping sampai dah mahir

Apa-apa pun pada pendapat saya kalau nak diet kita kena rajin gali ilmu, banyakkan membaca post² free  yang coach share tu. Saya memang bermula dengan zero. Sebab selama ini saya selalu berfikir negatif kalau orang suruh diet.

Bagi saya lepas dah kurus mesti berat naik balik. Tapi itu sebenarnyar kalau salah cara diet memang jadi macam itu. Rupa-rupanya diet ini makan saja lah tapi jg portion. Jangan melantak

Sekarang ini saya dah berani lah rasa 1,2 teguk air manis. Tapi tak adalah minum sampai secawan. Sekadar merasa.

Artikel Berkaitan:

Amal Diet Suku-Suku Separuh & ‘Workout’ Tanpa Henti, Rahsia Wanita Hilang 18KG Dalam 10 Bulan

Berbulan ‘Workout’ Tanpa Henti & Buat ‘Intermittent Fasting’, Akhirnya Wanita Ini Berjaya Lenyapkan 16KG

2 Tahun Menderita Breakout, Akhirnya Gadis Ini Berjaya Pulihkan Wajah Jadi Lebih Flawless