Puas menangis lepas tahu hidap kanser pangkal rahim. Lepas setahun lega doktor sahkan bebas kanser. Berdepan dengan dugaan maha berat apabila disahkan kanser menyebabkan dirinya cukup tersentak.

Jika selama ini sangat menjaga kesihatan dan tidak berdepan masalah, tetapi tanpa disangka dugaan menimpa tanda bahawa Tuhan masih sayang padanya.

Tidak terus putus harapan dan semangat, bagi wanita ini dia bangkit melawat kanser yang sudah ada dalam badannya.

Hampir setahun berulang-alik dari rumahnya di Kuantan ke Kuala Lumpur mendapatkan rawatan merupakan antara pengorbanan yang sangat memberi kesan mendalam pada dirinya.

Artikel Lain: Malu Buat Pap Smear, Tiba-Tiba Disahkan Kanser Servik. Wanita Ini Positif & Berjuang Buat Rawatan!

Ketepikan rasa penat, takut, gementar, sedih kerana apa yang penting rasa untuk bangkit melawan kanser yang menjadi antara pembunuh utama kaum wanita.

Puas Menangis Lepas Tahu

Bagi Sarina Sidek, perjuangannya melawan kanser selama hampir setahun ini berbaloi apabila disahkan sudah bebas kanser.

Turut menganggap kanser sebagai satu anugerah, wanita cekal ini menerima ujian dengan reda dan tabah kerana sebenarnya penyakit yang datang tu lebih mendekatkan dirinya dengan Tuhan.

Ternyata semanagat juangnya untuk terus hidup setiap kali melihat anak-anak jadi penguat semangat melawan penyakit kanser yang dideritaniya.

Walaupun sudah disahkan bebas, tetapi bagi Yna perlu terus tak putus berdoa kerana kanser ini boleh menyerang kembali. Dia turut bersedia agar sel kanser ini akan hilang sampai bila-bila.

Perkongsian di laman sosial Facebook, Yna menceritakan kronologi bagaimana dia yang selama ini tidak mempunyai apa-apa penyakit tetapi tiba-tiba disahkan menghidap kanser pangkal rahim.

Semoga kisahnya jadi panduan untuk wanita di luar sana yang sedang berjuang melawan penyakit digeruni ramai ini.

Puas Menangis Lepas Tahu Hidap Kanser Pangkal Rahim. Lepas Setahun Lega Doktor Sahkan Bebas Kanser

Bismillahirrahmanirrahim

KANSER SEBAGAI SATU ANUGERAH

Apa perasaan korang jika diberitahu korang menghidap kanser? Kanser ni sesuatu yang sangat digeruni. Apatah lagi jika sering dikaitan dengan mati!

Sama macam Yna. Setiap saat jadi takut. Takut mati. Seperti menghitung usia sendiri. Hayat makin pendek. Mungkin esk, lusa ke, Kita tak tau. Takut? Jangan di tanya. Setiap kali jumpa doc, jantung ni berdegup laju. Tiba2 bacaan nadi jadi tinggi. Nervous punya pasal.

Bila sihat, Yna mengambil mudah perihal hidup, seolah-olah umur masih panjang. Sehingga usia 39 tahun, Yna tak pernah Ada sejarah kesihatan seperti kencing manis ke, darah tinggi ke. Tup tup kanser! Kanser ya! Bukan demam panas ke atau batuk2 non stop!

IKLAN

Ya Allah…kanser! Aku Ada kaser!

Memang sejarah keluarga Yna ada penyakit kanser. 3 orang mak Sedara Yna meninggal sebab kaser. Kiranya, ni family history lah.

Puas Menangis Lepas Tahu Hidap Kanser Pangkal Rahim. Lepas Setahun Lega Doktor Sahkan Bebas Kanser

Puas Menangis Lepas Tahu Hidap Kanser Pangkal Rahim. Lepas Setahun Lega Doktor Sahkan Bebas Kanser

Yna Percaya, bukan semua individu mampu menerima ujian Allah dengan redha sekali gus menukar sakit ni menjadi anugerah. Apatah lagi apabila membabitkan penyakit kanser yang sering kali kesudahannya dikatakan akan menghampiri kematian.

Hidap Kanser Pangkal Rahim

Kenapa Yna kata penyakit ini ANUGERAH? Sbb automatic, bila kita sakit Kita akan lebih dekatkan diri Kita dengan Allah. Tangan sentiasa menadah untuk memohon keampunan dan mohon keajaiban dari Nya, dan Yna percaya, penyakit ni sebagai penghapus dosa Yna. Allah sayang, sebab tu DIA uji. Allah nak angkat martabat Yna. Yna sentiasa positive. Tak perlu meratap dengan apa yang dah Allah aturkan untuk Kita. Perlu bersabar dan Yna percaya sgt yang Yna akan sembuh sepenuhnya dan akan ada pelangi menunggu Yna di hujung jalan Sana. Janji Kita sabar Dan redha.

Semangat juang Yna tinggi untuk terus hidup. Setiap kali melihat anak-anak di hadapan mata, lagi lah membuatkan Yna semangat untuk teruskan rawatan dan kuat melawan penyakit ni. Yna juga bersyukur kerana kanser Yna tidak lah seteruk sahabat Yna yang lain. Yna Masih boleh berjalan, makan, buat aktiviti itu ini cuma Yna akan lembik untuk tempoh 4-5 hari sahaja.

Puas Menangis Lepas Tahu Hidap Kanser Pangkal Rahim. Lepas Setahun Lega Doktor Sahkan Bebas Kanser

Puas Menangis Lepas Tahu Hidap Kanser Pangkal Rahim. Lepas Setahun Lega Doktor Sahkan Bebas Kanser

Artikel Lain: Gara-Gara Nak Jadi Cantik, Wanita Ini Derita Kanser Lepas Buat Prosedur ‘Putihkan Kulit’

Ejad selalu berdoa depan Yna ‘ ya Allah ya Tuhanku, ampunkan lah dosa-dosa kedua ibubapaku Ya Allah, bagi lah mommy ku sembuh. Jangan lah bagi mommy ku meninggal ya Allah”.

IKLAN

Setiap kali dia berdoa, laju air mata ni mengalir. Tapi ada kalanya, Yna tahan dari terus tumpah. Anak-anak perlukan Yna! Jadi Yna harus kuat!

Sedar tak sedar, dah 1 tahun 5 bulan Yna di diagnose sebagai pesakit kanser pangkal rahim stage 1 3B.

1 tahun 5 bulan bukan lah satu tempoh yang singkat bagi Yna. Apatah lagi harus berulang alik dari Kuantan ke Kuala Lumpur. Yna korbankan segala tenaga, masa, wang ringgit dan anak2 pula harus cuti sekolah untuk temankan Yna menjalani rawatan di sana.

Puas Menangis Lepas Tahu Hidap Kanser Pangkal Rahim. Lepas Setahun Lega Doktor Sahkan Bebas Kanser

Puas Menangis Lepas Tahu Hidap Kanser Pangkal Rahim. Lepas Setahun Lega Doktor Sahkan Bebas Kanser

Banyak juga air mata Yna tumpah demi memperjuangkan sebuah kehidupan. Orang nampak Yna kuat. Sebenarnya tak juga. Ada kalanya Yna down. Yna menangis. Tapi tidak berlarutan. Ajal maut di tangan tuhan, Kita hambaNya berusaha selagi terdaya. Jangan menyerah menunggu ajal.

Setelah ujian biopsy dibuat, pada 20/3/2021 Yna disahkan kanser pangkal rahim. Yna jumpa dua orang doc untuk rujukan. Dr Anna Liza & prof Mokhtar dari Kuantan Medical Center. (Perjalanan Yna sebagai pesakit kanser dah yna coretkan sebelum ni)

Masa tu, Yna hanya buat Ct Scan. Untuk lebih detail, doc suggest buat pet scan. Antara hospital yang prof Mokhtar sarankan adalah Beacon hospital. Yna bersetuju untuk teruskan dengan ujian pet scan. Dan selang seminggu, Yna jalani pet scan di Beacon hospital (Dan waktu ni, yna harap ada keajaiban yang itu bukanlah kanser. Tapi kebenaran tetap kebenaran). Yna juga ada dapatkan pandangan dari agent insurance Yna, mana hospital cancer terbaik kat KL. Dia pun sarankan Yna ke Beacon.

2/4/2021, Yna jalani rawatan radiotherapy buat kali pertama (total 26x dan setiap 1 sesi hanya memakan masa selama 15 minit). Yna stay di KL selama sebulan lebih dan tinggalkan anak2 di Kuantan.

Lepas Setahun Lega

Terima kasih Haslinda Hassan Bukry & abg Man sebab izinkan Kak Yna duduk rumah awak sepanjang tempoh rawatan kak Yna Di sana. Terima kasih banyak2 

Terima kasih banyak2 jugak kat mak, abah Iela Sidek & Mohd Pirdaus sbb uruskan Ejad sekolah dan jaga Afiq. Terima kasih banyak2 .

IKLAN

Puas Menangis Lepas Tahu Hidap Kanser Pangkal Rahim. Lepas Setahun Lega Doktor Sahkan Bebas Kanser

Puas Menangis Lepas Tahu Hidap Kanser Pangkal Rahim. Lepas Setahun Lega Doktor Sahkan Bebas Kanser

Sepanjang tempoh setahun lebih yna menjalani rawatan, Yna berurusan dengan 7 orang doc. 2 doc Di KMC, 4 di Beacon hospital dan seorang doc di Sunway medical center.
Bermula dengan doktor Dari Kuantan Medical Center, Dr Anna Liza (gynecology) & Prof Mokhtar (gynecology oncology), dari Beacon hospital Dr Ng Boon Huat (oncology) , Dr Anuradha Suberamaniam (gynecology oncology), Dr Raymond Tan Suan-Kuo (ENT specialist) & Dr shawn chong shun siang (General Surgeon). Dari hospital Sunway Dr Jennifer Leong Siew Mooi (oncology). Ramai Kan. Bayangkan macam mana penat nya Yna dok ulang alik Kuantan-KL, cucuk sana sini, buat rawatan itu ini. Allah je tau betapa penatnya Yna hadap semua ni. Sakit? Yaa sakit. Mana Ada rawatan Yang tak sakit. 
26x radiotherapy, 3x brachytherapy, 17x chemotherapy. 4x pet scan, 1x operations, biopsy untuk hidung & cek usus. Penat! Penat untuk semua ni. Tapi ALHAMDULILLAH. Allah dengar segala rintihan & doa2 Yna. Doa2 dari org sekeliling, doa2 dari keluarga, saudara mara, sahabat2 handai.

Doktor Sahkan Bebas Kanser

Kini Yna BEBAS dari kanser. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. alhamdulillah. Terima kasih ya Allah.

Saat doc Ng katakan yang yna ni boleh dikatakan cancer survival, Yna menangis semahunya. Perjuangan Yna berakhir! Ya! Kanser ini boleh menyerang kembali. Tapi yna berdoa supaya sel-sel kanser ni hilang sampai bila2.

Cuma sekarang Yna ada masalah di bahagian hidung pula. Yna dah buat ujian kanser, alhamdulillah negative. Doc kata, mungkin infection. Semalam Yna buat biopsy. Sakitnya tuhan sahaja Yang tau. 3 isi pada bahagian hidung diambil. Darah keluar banyak. Yna menangis dari dalam bilik doc sampai lah menuju ke kereta. Dr Raymond banyak Kali tenangkan Yna. Tq doc! 24 sept ni Yna jumpa Dr Raymond lagi untuk review result.

Bismillahirrahmanirrahim ya Allah. Semoga tiada apa yang serius.

Yna juga harus berjumpa dengan Dr Anuradha setiap 3 bulan sekali untuk scan pada bahagian perut & lakukan pet scan setiap 6 bulan sekali. Kalau semua dah clear, setahun sekali. Ohh, tak lupa juga dengan Dr Shawn chong. Untuk cek bahagian usus Yna sbb lepas operations, Yna mengalami masalah berak berdarah. Sampaikan bacaan HB Yna drop jadi 98. Doc suruh Yna makan ubat stop bleeding & tambah darah untuk tempoh 21 hari Dan alhamdulillah semalam HB Yna Naik 109. Blood test semua normal. 

Apapun. Syukur alhamdulillah untuk semuanya.

ShantyNur MamaIsyqi Terima kasih uruskan semua claims aku. Percepatkan GL aku. Sentiasa bertanyakan khabar aku dan terima kasih atas segalanya.Tq Shanty!

Paling istimewa, terima kasih Nazmi Musa . Terima kasih untuk kasih syg awak, pengertian awak, masa dan tenaga awk dan juga wang ringgit awak. Semuanya tak terbalas dek saya. Saya syg awk dunia akhirat. Terima kasih sayang 

Puas Menangis Lepas Tahu Hidap Kanser Pangkal Rahim. Lepas Setahun Lega Doktor Sahkan Bebas Kanser

Puas Menangis Lepas Tahu Hidap Kanser Pangkal Rahim. Lepas Setahun Lega Doktor Sahkan Bebas Kanser

Terima kasih juga untuk anak2 mommy especially Ejad. Banyak bantu meringankan beban mommy kat rumah. Abg sgt dewasa berbanding usia abg. Mommy Minta maaf kalau mommy selalu Marah & pukul abg. Di saat mommy masih dalam rawatan, emosi mommy berada di puncak , tenaga mommy drop, semuanya terganggu. Bahkan ada kalanya ingatan mommy juga merosot. Mommy syg Afiq jugak. Mommy bertahan kerana anak2 mommy & org yang mommy syg.

Terima kasih semua Yang mendoakan Yna. Terima kasih banyak2.
Terima kasih ya Allah. Terima kasih ya Allah.

Artikel Lain: “Berlaku Pendarahan Banyak Dan Berpanjangan, Jangan Biarkan.” Usahakan Detect & Rawat Awal Kanser Rahim