Tahukah anda, diet Atkins bukan sahaja dapat mengurangkan berat badan semata-mata, malah mengajar anda cara bagaimana untuk membuat peralihan secara beransur-ansur, kepada penyelenggaraan seumur hidup supaya akan kekal sihat dan langsing.

Biasanya diet Atkins menekankan pengambilan banyak protein dan lemak serta pengambilan karbohidrat pada kadar yang sangat rendah. Lihat sahaja hasil yang dibuktikan oleh pengamal diet Atkins iaitu Puan Fyra Orked, jemput baca perkongsiannya.

Buat Diet Atkins

Fyra kurus tanpa apa pun produk. Fyra dulu pada mulanya berat menghampiri 70kg. Asalnya memang dah rasa mustahil untuk kurus seperti sebelumnya. Apalagi bila di
fikirkan, Fyra gemuk bukan sebab kuat makan pun. Tapi cara pemilihan makanan yang salah.

Fyra pernah try produk yang agak terkenal. Fyra try seminggu je. Tapi dalam seminggu hampir 500 ringgit habis, hanya 1.5kg sahaja turun. Sangat tidak berbaloi dengan harga sedemikian rupa. Ini mungkin keluhan orang yang tak berduit macam Fyra ni. So, Fyra stop.

Pastu mula dengan diet yang kena kira kalori dan exersice untuk bakar kalori. Kita kan penuh dengan alasan. Setakat ke hulu ke hilir sibuk dengan tugas harian, mana mungkin nak makan je kena exersice. So, penat.

Selepas itu, study tentang diet Atkins.

Diet Atkins ada 4 fasa yang boleh diikuti.

Fasa 1: Induksi/Pengenalan (Induction)

Fasa 2: Proses penyusutan berat badan yang berterusan (Ongoing Weight Loss)

Fasa 3: Pra penyelenggaraan (Pre-Maintenance)

Fasa 4: Penyelenggaraan Seumur Hidup (Lifetime Maintenance)

Fasa 1 dan induksi memang strict tetapi pulangannya sangat membuat orang teruja. Mahu tak, ada yang 2 minggu rekod 14kg!

Peraturan semasa induksi:

Wajib makan 3 kali sehari dengan kadar bahagian makanan biasa atau 4-5 kali untuk bahagian makanan yang kecil. Dilarang berjaga lebih 6 jam tanpa makan. Ini kerana
berlapar boleh menyebabkan metabolisma badan menurun sekaligus membantutkan proses membakar lemak.

IKLAN
Selain itu:  Amal Diet Suku-Suku Separuh, Wanita Berjaya Transform Dari Saiz XXL Ke M. Ini Menu Diambil!

Makan dengan nutrisi yang cukup dan lengkap mengikut ketetapan diet atkins.

Fasa 2 slow sikit penurunannya. Begitu pun akan semakin perlahan jika fasa 3 dan 4. Tapi bagi Fyra, semua itu tak penting cepat atau lambat. Yang penting bagi Fyra, biar slow tapi berkekalan cara dietnya.

Diet nak kuruskan badan, bukan untuk hari ini. Tapi selama-lamanya. Fyra mulakan dulu dengan FASA 4.

Fasa 4, BOLEH MAKAN SEMUA TAPI TERKAWAL. Kalau yang dah kurus, ini fasa maintain bagi mereka.

Tapi yang nak kurus dengan fasa 4, kita kena elak semua yang manis. Baik minuman atau makanan. Makanan bertepung serta berproses seperti kuih muih, nuget, sosej roti
canai, kek… ehh semualah yang bertepung.

Ini untuk fasa 4

Pagi
Fyra hanya makan telur 2 biji serta kopi o stevia je. Pukul 10, fyra minum air kosong dan ayam goreng seketul atau dua.

Tengah hari
Kebiasaan fyra hanya ambik sesenduk nasi ikan atau ayam 2 ketul dan sayur berdaun sahaja. Lauk-lauk ini Fyra ambil yang kebanyakan masak stim, rebus atau panggang.
Begitu juga sayuran. Lebih pada yang mentah seperti timun, salad, kubis atau sawi bayam brokoli kangkung yang dimasak sekejap je.

Makan Malam Sebelum Jam 7

IKLAN

Malam fyra akan makan sebelum pukul 7 malam. Tak lagi ambil nasi, cukup hanya dengan sup ayam atau sup sayur pecah telur atau, Fyra akan makan kekacang sahaja.

Buat Lompat Bintang

Fyra memang tak hari-hari exersice. Seminggu 3 kali. Itu pun kat rumah je. Banyak lompat bintang sambil duduk dapur tunggu masak siap atau senaman pinggang dan push up/squat sambil tengok tv.

Tak Minum Manis

Yup, Fyra cut terus penggunaan gula pasir dalam masakan atau minuman, cut terus yang manis-manis. Buah-buahan pun Fyra hanya makan jambu air atau jambu batu dan epal hijau je. Yang lain memang tak ambil.

Selain itu:  Selebriti Indonesia Dedah Rahsia Minum Lemon Suam Sebelum Sarapan, Hasilnya Kurus Banyak!

Tak Ambil Roti

Fyra jarang makan apa pun jenis roti. Seminggu mungkin sekali. Itu pun 2 keping. Fyra terus stop apapun jenis biskut atau cereal.

Minum Air Secukupnya

Minum air secukupnya. Ikut berat badan. 25 kg untuk 1 liter air. Senaman hanya untuk fit kan badan kita. Jadi, jangan lupa pada senaman walau ianya hanya menyumbang 20
persen dalam pengurusan berat badan.

IKLAN

Amal Chia Seed

Makanan tambahan untuk omega serta kalsium, Fyra ambil chia seed. Masukkan 2 sudu dalam minum. Cukup untuk sehari Fyra minum apple vineger untuk cegah kolestrol,
baik sistem penghadaman Fyra juga minum green tea, jenama Boh aje.

Ambil Vitamin E

Dan fyra hanya ambik vitamin E untuk kulit. Dengan cara diet ni, Fyra mampu hilang 6kg dalam sebulan.

Ini Antara Menu Yang Diambil

Roti pita + ayam kisar + salad & mayo homemade

Puas Usaha, Akhirnya Pilih Diet Atkins. “Lompat Bintang Sambil Memasak Pun Pernah!”

Cauliflower & #konjacrice
Ayam grill berempah
Sambal balacan
Gravy chicken curry

Puas Usaha, Akhirnya Pilih Diet Atkins. “Lompat Bintang Sambil Memasak Pun Pernah!”

Nasi beras rebus
Ayam grill berempah
Sambal belacan
Gravy curry

Puas Usaha, Akhirnya Pilih Diet Atkins. “Lompat Bintang Sambil Memasak Pun Pernah!”

Egg wrap chicken + kacang kuda + kiwi

Puas Usaha, Akhirnya Pilih Diet Atkins. “Lompat Bintang Sambil Memasak Pun Pernah!”

Haa… Nak ikut diet cara ini tak? Kalau dah mula, kena buat betul-betul ya. Yang tak mampu seawal diet, anda boleh mula dengan fasa 4 dahulu. Jika dah mula boleh kawal, try pula fasa 2. Jangan putus asa selagi tak capai berat idaman, selamat berusaha!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI