Tidak dinafikan menjadi lumrah setiap wanita itu untuk kelihatan lebih putih, cantik dan berbadan langsing.

Walau bagaimanapun ramai yang cuba mengambil jalan singkat bagi mencapai tujuan tersebut dengan mengambil suplemen atau melakukan prosedur yang membahayakan.

Namun jika tersalah langkah, akibatnya akan membuatkan penampilan seseorang jadi tidak menarik.

Artikel Lain: Panduan Pilih ‘Wheelchair’ Yang Betul Ikut Jenis Sakit, Supaya Tak Tersalah Beli

Seperti perkongsian seorang wanita @ladyvin_official yang memberitahu kesan dari ketaksubannya membuat ‘whitening drip’ untuk memutih dan mencerahkan kulitnya.

Gara-Gara Nak Jadi Cantik, Wanita Ini Derita Kanser Lepas Buat Prosedur ‘Putihkan Kulit’

IKLAN

Menurutnya ini semua bermula dari ajakan rakannya yang melakukan prosedur itu sehinggalah dia disahkan menghidap penyakit kanser impak daripada prosedür kecantikan yang dilakukannya.

Katanya lagi, kesan selepas melakukan prosedur itu menyebabkan rambutnya gugur selepas 14 hari dan kini dia terpaksa menjalani rawatan kemoterapi serta kehilangan semua rambutnya.

Artikel Lain: Buat Prosedur Buang Rahim, Jika Ada Masalah Kesihatan. Doktor Jelaskan Peluang Untuk Sembuh!

IKLAN

Tambah wanita perkongsian dibuat adalah bertujuan untuk memberi peringatan kepada mana-mana pihak terutamanya golongan perempuan yang ingin terlihat putih dan cantik dengan menggunakan jalan pintas tetapi kesannya menakutkan.

Gara-Gara Nak Jadi Cantik, Wanita Ini Derita Kanser Lepas Buat Prosedur ‘Putihkan Kulit’

Sempat menitip pesanan di ruangan komen menasihat orang ramai supaya tidak mencuba untuk melakukan prosedur ‘whitening drip’ ini.

IKLAN

Turut memberitahu tidak mahu orang lain menerima nasib sama sepertinya sambil menegaskan whitening drip ini sangat berbahaya untuk kesihatan.

Ternyata perkongsian di Tiktok ini mendapat 2.9 tontonan dan rata-rata memberikan kata-kata semangat padanya untuk sabar dengan apa yang berlaku.

 

@ladyvin_official Jangan jap whitening drip ini nasihat ku buat kalian #cancersurvivor #cancerfighter #fyp ♬ Dear Diary – liriiklagu

Artikel Lain: Konsisten Buat Diet ‘Eat Clean’ & Suku-Suku Separuh, Hasilnya Gadis Ini Dapat Berat Idaman

Selain itu:  Penderita Skoliosis Boleh Cacat, Doktor Kongsi Petua Nak Kesan Penyakit Ini Dari Awal
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI