Adira Suhaimi

Rupanya Adira Suhaimi antara selebriti yang melakukan prosedur mengikat salur peranakan atau Bilateral Tubal Ligation (BTL).

Kalau nak tahu, ini adalah prosedur memotong, mengikat atau memutuskan tiub Fallopian daripada bersambung dengan rahim agar tidak berlaku persenyawaan antara sperma dengan ovum yang boleh menyebabkan kehamilan secara kekal.

Adira Suhaimi Ikat Peranakan

Melahirkan anak keempat pada 2022, pemilik nama Siti Adira Suhaimi, 31, melakukan prosedur berkenaan pada tahun yang sama.

Adira Suhaimi Ikat Peranakan, Ini Pilihan Terbaik Lepas 4 Kali Czer

Ujarnya, BTL dilakukan selepas mendapat nasihat daripada pakar sakit puan dan persetujuan daripada suami, Datuk Seri Adnan Abu atau Datuk Red.

“Sebenarnya kalau ikut hukum Islam ia adalah haram.

“Namun ia boleh dilakukan jika ada risiko setelah mendapat nasihat doktor dan persetujuan daripada pasangan suami isteri.

“Ia bukan dibuat secara suka-suka. Apa pun hendak dilakukan, perlu berbincang dan dapatkan nasihat pakar dahulu,” ujar Adira.

IKLAN

Keputusan Ini Lepas Perbincangan Dengan Suami

Jelasnya lagi, prosedur BTL yang dilakukan ke atas dirinya adalah kekal.

“BTL yang saya lakukan ini perlu ada persetujuan daripada suami yang dicapai menerusi perbincangan.

Adira Suhaimi Ikat Peranakan, Ini Pilihan Terbaik Lepas 4 Kali Czer

“Atas nasihat itu juga saya lakukan BTL dan ia tidak boleh dibuka kembali. Ia (tiub Fallopian) kekal (diikat).

IKLAN

“Ia lebih memudahkan. Kalau tengok feed back daripada wanita-wanita yang melakukan BTL, mereka sangat happy,” katanya dalam temu ramah bersama Astro News.

Pelantun lagu Ku Ada Kamu dan Pujaan Hati ini juga bijak mengatur content media sosialnya dan sering menghasilkan video yang menghiburkan.

Buat Banyak Content Untuk Kekal Relevan

Penyanyi dan ahli perniagaan kelahiran Ranau, Sabah itu mengakui ia dilakukan untuk kekal relevan dan diingati.

Adira Suhaimi Ikat Peranakan, Ini Pilihan Terbaik Lepas 4 Kali Czer

IKLAN

“Untuk mengejar (tahap) influencer tidak dapatlah. Jadi kita buat cara kita.

“Sekarang ni rugi kalau tak perform di media sosial kerana macam-macam boleh buat. Sangat rugi jika tidak kreatif dan mengambil peluang menggunakannya.

“Apa yang Adira boleh cakap, rezeki anak-anak. Alhamdulillah tak pernah putus.

“Saya tiada niat untuk bersaing dengan sesiapa, hanya buat apa yang hendak dilakukan.

“Asalkan ia tidak memberikan kesan buruk dan tidak mengganggu sesiapa. Agar kekal diingati, itu yang penting” ujarnya.

Selain itu:  Cara Cantik Adira Suhaimi, Patutlah Kulitnya Gebu Sungguh!

Sekadar info, Adira mendirikan rumah tangga dengan Datuk Red pada 3 Disember 2015 dan dikurniakan empat cahaya mata comel iaitu Anggrek, 5, Asan, 4, Anggun, 3 dan Ayoub, 1.

Kredit gambar: Adira Suhaimi

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI