Kalau dulu wanita ini terpaksa menggayakan baju bersaiz XL tetapi kini tidak lagi. Bukan saja berat sudah turun dan boleh bergaya dengan baju bersaiz S, malah ukuran pinggang juga bertukar dari 37 ke 27 inches.

Perkongsian Fathin Izzatie yang hanya mempunyai ketinggian 163 cm akhirnya berjaya melenyapkan berat 16.5 kg hanya dalam tempoh 10 bulan.

Walaupun agak lama, tetapi perjalanan 10 bulan cukup berbaloi. Dia turut berkongsi tip untuk mendapatkan berat ideal seperti dirinya.

Menurutnya dalam perkongsian sebelum, dia memberitahu sebelum itu berat badannya tidak seperti hari ini disebabkan bersalin dua tahun dan tidak jaga makan serta exercise.

Tetapi apabila dia mula join grup DSSS ini barulah diajar cara betul untuk turunkan berat badan yang lebih sihat.

Untuk itu, dia telah kurangkan pengambilan minum manis dan makanan berminyak. Dia juga berkata makan semua makanan, tetapi akan pastikan pengambilan kalori defisit.

IKLAN

Tambahnya lagi diet ini mengajar cara untuk mengawal tahap keinginan pada sesuatu makanan itu.

Ayuh, ikuti perkongsiannya bagi mereka yang berazam untuk menurunkan berat badan selepas raya.

Hilang 16.5 KG Dalam 10 Bulan

Assalamualaikum semua. Selamat hari raya aidilfitri 

Sebelum ni saya ada share weightloss journey. Alhamdulillah dah achieve target weight 55kg dengan ketinggian 163cm sebelum raya haritu. Total loss 16.5kg dalam tempoh 10bulan. Baju dari size XL ke S. Pinggang dari 37 ke 27 inches.

Slowly but surely. Dengan kaedah macam ni kalau saya makan terlebih pun berat tak terus naik macam crash diet.

IKLAN

Tips:
1. Amalkan makan ikut portion suku suku separuh seperti yang diajar dalam group ni.

2. Exercise wajib. Paling minima 3kali. Biasa buat 4kali seminggu. 30 minutes setiap sesi. Kalau weekend buat la 45-1jam. Saya kerja isnin-jumaat. Sabtu kerja on alternate week. Curi masa untuk exercise kena disiplin. Sebab apa exercise. Supaya maintenance calorie tinggi so bila ada deficit pun takda la stress kena makan sikit sangat. Maintenance saya dalam 2000 kalau exercise. So deficit 500kcal. Daily calorie intake 1500kcal to lose weight.

3. Exercise cardio and strength training. Kenapa strength training kena selit dalam regime exercise kita? Untuk tone up muscles and keep our body fit.

IKLAN

4. Reduce sugar and fast food intake. Saya hanya REDUCED. KURANGKAN. Saya tak cut gula and carbs. Coffee wajib setiap hari. Sama ada saya bancuh latte sendiri guna equal sweetener(4 kalori je satu sachet) atau saya beli je coffee dalam tin yang rendah kalori macam brand Wonda max less sugar tu dalam 50+ kalori je. Sekali sekala layan la coffee starbucks etc. Fast food 1-2kali seminggu. My favourite ayam goreng mcd. Cheat day seminggu sekali. Makan dalam maintenance calorie no deficit on cheat day. Tak strict

5. Kesabaran. Nak kurus kena sabar. Kalau tak sabar memang separuh jalan je tak nampak result. Kena banyak bersabar ya in weightloss journey ni. Konsisten itu penting.

Turut berkongsi antara menu diambil sepanjang diet: