Junk food & dessert punca badan naik, akhirnya tekad diet. Wanita kongsi menu sihat diamalkan. Beratnya pernah mencecah lebih 100 kilogram. Waktu itu ramai menyangka usianya jauh lebih tua berbanding usia sebenar. 

Namun bagi gadis bernama Izzah ini dia tidak pernah berputus asa dan mencari solusi bagaimana untuk menurunkan berat badan tanpa mengambil sebarang produk kurus.

Kuncinya adalah hanya menjaga pemakanan yang sihat dan seimbang. Dia menyediakan sendiri menu diet ini dan berjaya mencapat berat diiimpikan.

Junk Food & Dessert Punca Badan Naik

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izzah’s Diet Journey (@diaryizzxh)

Artikel Lain: Nak Mula Diet, Dapat Respon Tak Best. Lelaki Ini Tekad Turunkan Berat Badan, Sebulan Dah Nampak Hasil!

Jika dulu beratnya sekitar 101kg tetapi selepas bebeberapa bulan melakukan diet, dia berjaya melenyapkan berat sehingga 35kg. sekarang ini beratnya hanya sekitar 71kg dan sangat gembira dengan perubahan dialami.

Menurutnya resipi dibuat mengikut seleranya tetapi melalui pengiraan kalori dan penimbang. Dia juga suka membeli menu diet yang sihat dan tidak nampak sendu.

Dalam perkongsian di Instagramnya Izzah memberitahu sebenarnya sejak umur dua tahun sudah mengalami kenaikan berat badan dan tidak pernah kurus sehinggalah masuk universiti.

Malah pernah mengalami masalah darah tinggi meningkat naik dan jika tidak diatasi segera bimbang ada masalah lain yang datang.

Doktor juga turut memberi nasihat supaya dapat mengurangkan berat badan. Ditambah dengan masalah period yang tidak menentu waktu datangnya.

Dia juga terlalu obses dengan makanan, malah walau sudah kenyang dia tetap akan makan terutama junk food dan desert. Paling sukar untuk naik tangga dan sukar mencari size baju bersesuaian.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izzah’s Diet Journey (@diaryizzxh)

Artikel Lain: Skipping 2 Ribu Lompatan Sehari, 6 Bulan Layan Bento Healthy. Puas Hati Berat Turun Mendadak!

Akhirnya Tekad Diet

Namun setelah berjaya mengawal diet dari segi pemakanan, barulanya segalanya menjadi normal. Tiada lagi masalah darah tinggi, period tidak terkawal dan dapat pakai baju size diidamkan.

IKLAN

Menurutnya dia makan apa yang diingini termasuk minum air manis, makanan berkuah dan nasi tetapi diambil secara bersederhana dan terkawal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izzah’s Diet Journey (@diaryizzxh)

Berjaya Kurus Lepas Amal Diet Sihat

This is my diary. Diaryizzxh. I buat diary ni untuk diri i & tak pernah publickan this acc. I publickan this acc masa June 2021. Sbb i rasa. Why not i cabar diri i untuk expose pasal my diet jouney in my own way. (flexible dieting lifestyle).

I tak ajar cara nak berdiet cut sana sini tapi saya hormat cara diet orang lain. I’m not a coach.. So apa yang i tahu i cakap, apa yang i tak tahu awak semua boleh tanya dgn lebih pakar

Jadi yang mana dh lama follow tu, IG ni tak sampai setahun lagi i open to public. My journey start dari obese class II. Waktu berat i 101kg. N skrg berat i 71kg. I pernah berat 66 kg so dalam 35kg i dah buang..

Wanita Kongsi Menu Sihat Diamalkan

Tapi I’m more happy with my berat 71kg (i ade goals tersendiri) I’m 22 years old 168cm (yeah i tahu muka i lebih matang dari umur tu dah biasa i dengar) jenis bahu lebar pinggang kecik peha besar tapi i suka i share resepi2 ikut sedap tekak i & i suka kira kalori & timbang:

I guna kiraan kalori dari sumber packaging belakang plastik barang & sumber USDA. I suka menu diet yang sedap + tak nampak sendu. awak semua rasa resepi2 ni berguna, guna lah ye. Ape yang i boleh cakap.

Apa yang baik boleh ikut, apa yang awak semua rasa tak ok dengan ape yang i buat, please2 jangan ikut. Because u know yourself better than anyone dekat story i banyak post pasal short video my fitness journey + kekadang “about me” untuk motivasikan diri & something yang i boleh ceritakan + membebel..

IKLAN

Dkt feed banyak resepi. If rasa banyak yang awak semua nak tahu boleh pergi dkt highlights “about me”. Banyak dah i membebel so this is my diary “Diaryizzxh “. & lagi satu… i nak cakap terima kasih sbb this acc give me more positive vibes untuk my journey.

Antara Menu Diambil Sepanjang Diet:

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izzah’s Diet Journey (@diaryizzxh)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izzah’s Diet Journey (@diaryizzxh)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izzah’s Diet Journey (@diaryizzxh)

 

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izzah’s Diet Journey (@diaryizzxh)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izzah’s Diet Journey (@diaryizzxh)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izzah’s Diet Journey (@diaryizzxh)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izzah’s Diet Journey (@diaryizzxh)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izzah’s Diet Journey (@diaryizzxh)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izzah’s Diet Journey (@diaryizzxh)

Artikel Lain: 100 Peratus Diet Lakukan Exercise & Jaga Makan. Rahsia Wanita Lenyap 30KG Tak Sampai Setahun!