Jika orang lain boleh, kenapa diri sendiri tidak boleh lakukannya. Untuk jadi lebih sihat, kita sendiri yang perlu berani lakukan pembaharuan.

Seperti perkongsian wanita ini yang berazam untuk berubah jadi lebih sihat selepas doktor menyarankan dirinya untuk menurunkan berat badan disebabkan ada masalah dalaman.

Walaupun sibuk dengan tugasan di pejabat dan juga sebagai isteri serta ibu, Mazzie Segaya cuba yakinkan diri untuk menguruskan jadual hariannya.

Berkat kesabaran, dia akkhirnya berjaya menurunkan berat badan setelah hampir 4 bulan memulakan misi diet.

4 Bulan Diet Berhasil Lepas Disaran Doktor

Kalau orang lain boleh, kenapa saya tak boleh? Sebelum sis mulakan journey ini, sis cuba yakinkan dulu diri and manage masa harian sis. Yalah, kita ni kan dah ada anak suami.

IKLAN

Balik kerja 5.30 petang mesti nak masak, urus anak lagi kan? Tambah lagi anak masih kecik baby and 2 years old. Sis cuba atur masa and bincang dengan husband untuk sis ME TIME.

Berikan sedikit ruang and peluang untuk diri sendiri berubah menjadi sihat selepas doktor sarankan sis untuk turunkan berat badan disebabkan masalah dalaman. Bermula la, tips sis buat selama 4 bulan. Kadang-kadang ada lah cheat day tu la perjalanan sis agak lama sikit but i enjoy !

Jaga makan, banyakkan makan sayur buah, protein, kurangkan pengambilan air manis, lakukan sedikit senaman, tidur secukupnya, wajib breakfast sebelum memulakan kerja, banyak kan minum air suam.

IKLAN

Sis 1 hari dapat habiskan 3 liter. Ehh lupa, sis dulu suka minum coffee tau tak kira jam. Susah nak kurangkan tabiat tu, sis perlahan-lahan kurangkan ternyata air mineral lah yang paling nyaman sekarang !

Kemana sis jalan, keluar beli sayur ke market pun air botol mineral sis wajib bawa. Hehehe

Rutin harian sis buat selama 4 bulan. Hasil yang sis dapat selama 4 bulan ini lah. Biar lambat asalkan menjadi.

IKLAN

The best advice i can give if you really want to change your body, live healthy is to stay consistent. Motivation is hardly ever there but discipline will get you far

Artikel Berkaitan:

Lenyap 30KG Dalam 15 Bulan, Rahsianya Ambik Superfood & Rajin Workout. Wanita Enjoy ‘Journey Diet’!

Pilih Berjalan Kaki Dari Tidur. Cara Tun Dr M Kekal Sihat & Aktif Walaupun Di Usia 96 Tahun!

‘Biar Badan Rehat. Elak Lakukan Aktiviti Berat ” – Pesan Doktor Pada Remaja Lepas Suntik Vaksin!