Sophia AlBarakbah

Mempunyai wajah yang cantik mulus, Sophia AlBarakbah bertuah kerana raut wajahnya cukup sempurna dan tidak jemu dipandang. Cantik dengan auranya tersendiri.

Berdarah kacukan, pelakon berusia 30 tahun ini pernah dilanda kontroversi berkait dengan tersuka suami orang, namun kisah tular itu tenggelam dek kerana dia bijak mengawal keadaan. Tidak cepat melatah malah berani melafaz kata maaf.

Sophia AlBarakbah Layak Digelar Beauty With Brain

Bukan Hanya Jelita, Sophia AlBarakbah Layak Digelar Beauty With Brain

Menyentuh sedikit soal asal usulnya, Sophia memaklumkan, dia dibesarkan dengan latar belakang bangsa dan budaya yang berbeza-beza.

“Ibu saya orang Cina, ayah pula Arab-Melayu. Datuk saya asal dari Yemen dan ibu bapa mereka datang dari Yemen dan Persia.

“Nenek saya orang Malaysia. Dari Kelantan,” katanya.

IKLAN

Graduan Diploma Bioteknologi

Tidak hanya menjual rupa paras jelita, Sophia juga seorang yang boleh dikatakan ‘beauty with brain’. Dia merupakan graduan Diploma Bioteknologi dari sebuah universiti swasta.

Bukan Hanya Jelita, Sophia AlBarakbah Layak Digelar Beauty With Brain

“Saya belajar bioteknologi dan selepas itu, saya belajar bidang dietetik. Diploma bioteknologi dan lepas itu, saya buat latihan amali selama tiga bulan untuk bidang itu.

“Kemudian, saya sedar yang saya suka belajar bidang itu (bioteknologi) tapi tak suka nak kerja dalam industri tersebut.

IKLAN

“Sebab kebanyakan masa saya habiskan masa dalam makmal. Agak membosankanlah dalam ‘lab’,” ujarnya.

Disebabkan itu ujar Sophia, 30, dia kemudian mengambil jurusan dietetik namun dalam hati punya impian bekerja sebagai veterinar kerana dirinya seorang yang sukakan haiwan.

Bukan Hanya Jelita, Sophia AlBarakbah Layak Digelar Beauty With Brain

IKLAN

“Sebenarnya nak jadi veterinar sebab saya suka haiwan. Tapi, ibu tak bagi.

“Dia tak suka haiwan sangat. Jadi, saya macam ‘okay fine’. Nak jadi doktor tapi ibu pun tak suka. Nanti tengok darah lah, orang mati lah.

“Saya pun macam ‘yelah okey’. Jadi, saya pun ambil jurusan dietetik sekurang-kurangnya bidang perubatan juga (sikit),” katanya.

Selain itu:  Pegawai Wanita TLDM Pertama Pakar Musnah PeIuru & Bahan Letup, Cantik!

Melihat kejayaan Sophia AlBarakbah setakat ini, dia layak dijadikan inspirasi. Malah kelembutan yang ada dalam personalitinya, menjadi bonus menyerlahkan lagi bakatnya dalam industri hiburan tanah air. Moga terus terbang tinggi dan menjadi wanita cantik selari dengan ilmu yang dibawa.

 

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI