Sikap tidak berputus asa dan mencuba sehabis baik menjadikan impiannya untuk mendapat berat badan ideal tercapai.

Biarpun pada mulanya seakan mustahil, tetapi kesungguhan dengan mengamalkan diet disarankan akhirnya berjaya menjadikan gadis ini Ku Nur Zawani mencapai berat idaman.

Melakukan Diet Suku-Suku Separuh (DSSS) perjalanan dietnya bermula sepanjang awal tahun 2019 hingga berjaya menghilangkan lebih separuh dari berat badan asal.

Jika sebelum ini beratnya 124 kg dengan ketinggian 165 cm dan Februari tahun lalu beratnya sekitar 78 kg.

Menurut gadis berusia awal 20 an ini perjalanan masih jauh dan mahu berusaha untuk menghilangkan 20 kg lagi bagi mendapat berat 62 kg.

Buat masa ini berat terkini dirinya yang masih menuntut di tahun akhir Universiti islam Antarabangsa (UIAM) adalah sekitar 68 kg -71 kg. Malah Nur Zawani juga gembira kerana kini dia boleh memakai baju saiz L/XL berbanding 5 XL dulu.

Walau apa pun, ayuh kita lihat perjalanan dietnya yang dikongsi setahun lalu untuk dijadikan inspirasi buat wanita di luar sana.

Hilang 46 KG Dalam Masa Setahun Guna DSSS

Assalamualaikum, first time post pasal diri di facebook. Minta maaf kalau tak memenuhi syarat yang diletakkan admin, tapi saya berkongsi agar dapat jadikan pembakar semangat buat sahabat yang lain dan juga buat diri untuk teruskan perjuangan.

Dan mungkin ada terjumpa di posting saya di tempat sebelah. Tapi perjalanan saya mengamalkan dssp cuma carbohidrat saya tukar kepada roti wholemeal (purple/hijau) atau saya ambik ubi keledek/sweet potato macam dalam running man tu

Doakan saya supaya berjaya capai bmi yang normal yaa demi capai cita-cita impian saya

Hasil dari saya diet calori, eat clean dan suku-suku separuh.

Berat asal : 124kg

Berat 2019(tiada gambar) :88kg

Berat sebelum pkp(feb 2020) : 88kg (naik turun sebab leka serta sibuk study dan main-main tak jaga pemakanan sgt)

IKLAN

Berat sekarang :78kg

Berat target : 62kg

Tinggi saya :165cm

Lebih kurang 20kg lagi. Jauh perjalanan semoga saya istiqamah, terima kasih

Minta maaf tak dapat reply semua. Terima kasih atas kata-kata semangat dan doa. Minta maaf juga baru perasan admin approve. Buat yang tanya saya kongsi cara saya. Lain badan lain penerimaan dan kadar metabolisme yang berbeza. Jenis badan saya inverted triangle shape (segi tiga terbalik)

Contoh cara pemakanan saya.

*kalau dirumah*

Pagi :air kosong + buah (slalunya apple hijau)

IKLAN

Tengahari : roti wholemeal 1@2 keping, apa jenis masakan sayur, protein (ayam/ikan rebus) / goreng ( goreng bagi saya lagi bagus dari sambal atau rendang sb minyak boleh lap pakai tisu, tapi skrg boleh guna airfryer)

Jagung sebagai carbo saya.

Petang merangkap malam: bergantung jugak sama ada saya makan sup sayur tadi atau buah + yogurt

** Air saya ambil 4.6liter (1liter untuk 25kg brt bdn) ini paling penting sb mmg kenyang

** wajib ada buah untuk emergency time (saya tak ambik sgt kekacang, elakkan jerawat)

Kalau di hostel:

Pagi : minum teh hijau + air kosong + jacob yg ada grain/ roti wholemeal/ instant oat

Tengah hari : buah/roti (sb xsempat kejar nk masuk kelas)

Kacang kuda (ada buah sebenanarnya tapi tak ada gmbar).

Petang merangkap malam: roti+sayur+protein+buah+yogurt

**air yang cukup

IKLAN

**susu yang saya ambil : omega/ susu skim

Ni rutin normal saya. Sebelum pkp dan puasa

** sampingan.

-Saya betul-betul lebihkan buah dan sayur. Protein pun dalam kadar yg diperlukan badan. Air kunci utama. Carbo jujur saya elakkan nasi. Tapi saya tak tinggal roti wholemeal. Kalau jemu saya ambik ubi keledek atau rolled oat. Mmg konsep suku² separuh

Ini 3in1 chicken mango wrap wholemeal.

-Sebelum saya try diet saya detox badan. Minum air detox (lemon + limau nipis + halia + serai)

-Kadang-kadang saya suka rebus air halia dan serai.

-Sebelum exercise kalau rajin saya sapu losyen mustajab. Sebab saya rasa lemak saya kategori lemak paling degil didunia. Lambat sangat2 nak kecut

Air susu omega blend dengan apple hijau.

– Ya saya ada exercise. Awal-awal dulu saya suka zumba. Lepastu stop, saya berjinak dgn joging sikit-sikit ja. Pkp ni baru nak kenal workout. Selebihnya saya banyak aktiviti fizikal macam bergerak ke kelas.

** Semangat saya ada naik turun. Hampir give up, tapi saya cuba letak target dan azam nak capai ssuatu. InshaaAllah nak tak nak kena cuba juga usaha. Cuma perjalanan saya lambat sikit berbanding yang lain.

Terima kasih admin. Terima kasih semua ahli. Doakan saya ya

Ubi keledek *ganti nasi.

Artikel Berkaitan:

Amal Diet Pisang, Cara Wanita Ini Turunkan Berat 42KG Hanya Dalam Tempoh 8 Bulan

Hilang 12KG Dalam 79 Hari, Wanita Ini Kongsi Menu Sihat Diet ‘Intermittent Fasting’

Sebulan Berjaya Turun 10 KG, Wanita Kongsi Tip Diet Tampil Langsing Di Majlis Kahwin