Setiap wanita yang mengalami masalah berat badan pastinya mengimpikan bentuk fizikal ideal dan langsing.

Namun bukan senang untuk mendapat apa yang dihajati kerana tanpa keazaman tinggi impian pasti tidak akan tercapai.

Bagi seorang rakan Grup Diet Suku-Suku Separuh, Azie Yonie berjaya mengurangkan sebanyak 19 kg dalam masa beberapa bulan.

Memulakan diet sekitar tahun 2019 hingga membawa ke 2020 dan masih lagi berusaha untuk mendapat angka 55 kg.

Tidak lokek berkongsi caranya menurunkan berat badan tanpa menggunakan sebarang produk kurus. Biarpun ada kalanya naik dan turun, tetapi berjaya dengan caranya tersendiri.

Nak cerita serba sedikit kesusahan untuk menurunkan berat badan saya yang terlalu berat mata memandang ni.

Saya bermula diet tahun 2019, masa tu berat saya 94kg. Saya tolak nasi dan air manis selama 1 tahun. Alhamdulillah saya dapat turun sampai 75kg. Total lost sya 19kg la dalam 1 tahun tu. Membawak ke tahun 2020.

Puasa hari tu saya dpt turun smpai 69kg. Masalah raya kan, naik balik jadi 73kg. So, lepas tak senang duduk tengok berat naik kan, saya pun try laa buat DSSS ni dah masuk hari ke-5 kalau tak silap itu pon kalau rajin masak, berat saya dah jadi 70kg.

IKLAN

Masih mencuba diet DSSS nie. So, target bulan nie saya harap dapat la 60kg walaupun seksanya nak mula dari awal. Saya nak cuba buat DSSS bulan ni walaupun hakikat saya ni malasnya nak masak.

Selalu saya buat diet yang simple, makan lauk je dengan sayur itu pun beli sebab faktor kerja kan. Saya banyak buat IF la dan tak makan malam dan yang wajib 4 liter air sehari.

Tapi diet ni kena ada disiplin je awak. Buat ikut kemampuan kita dan yakin dengan diri kita. Jangan dengar apa orang cakap, orang rendah kan cara kita, kita kutip kata-kata tu dan bukti kan yang kita boleh buat.

IKLAN

Jangan terus down, kalau down duduk depan cermin dan cakap pada diri kita ” AKU BOLEH !!! “

Tip Kurankan Berat Badan:

– Joging & skipping 500×1000

– Kurangkn kuantiti nasi

– Tolak gula

IKLAN

– Amalkan buah dan sayur yang bnyak

GOOD LUCK SEMUA! Doakn saya capai target saya 55kg tahun ni.

Artikel Berkaitan:

Pilih Minum Air Nabeez, Air Rendaman Kurma Rahsia Kekal Bertenaga Sepanjang Ramadan

Amalkan Minum Jus Halia Bersama Madu, Elok Untuk Kesihatan Terutama Turunkan Berat Badan

Akui Kulit Lebih Sensitif & Pernah Ada Masalah Jerawat, Erra Fazira Pastikan Kulit Sentiasa Lembap!