Apabila kita rasa tidak selesa bergerak dengan saiz badan timbul keinsafan untuk cuba mencari titik penyelesaian.

Salah satunya adalah berusaha menurunkan berat badan cara sihat, bukan bergantung pada sebarang produk.

Biarpun latihan fizikal agak mencabar, namun keazaman untuk menurunkan mendapat berat ideal mengatasi segalanya.

Perkongsian wanita ini Leny Adam yang mengalami kenaikan berat badan mendadak selepas PKP pertama dulu dan terus menjadi-jadi disebabkan tidak menjaga badan.

Tidak mahu berterusan, dia akhirnya memilih untuk menurunkan beratnya dengan mengikuti kelas latihan fizikal bersama jurulatih dipercayai. Selain turut menjaga pemakanan dengan memilih cara Intermittent Fasting (IF).

Akhirnya setelah berbulan-bulan mengikuti kelas latihan fizikal mencabar (sejak bulan Ogos tahun lalu), dia berjaya menghilangkan lebih 16 kg, iaitu dari berat asal 81 kg ke 65 kg.

Ayuh, ikuti perkongsiannya yang boleh dijadikan panduan kepada mereka yang turut mengalami masalah sama.

Ketika PKP 1.0, berat menjadi-jadi.

Mula timbang badan mencecah angka 81 kg. Pelbagai usaha dilakukan tetapi tidak berhasil. Lagi satu pantang nampak masakan sedap selera bertambah

Fatlossprogram2.0

Ini kenangan 1st day datang training selepas timbang.

Kira hilang akal jugak lah malam tu bila ikut routine workout yang coach @najib113116 bagi..menyesal tak sudah datang. Dah la kenal sorang je dan yang lain tu kira stranger la malam tu..macam training askar pulak aku tengok..aku tahu tak nak datang kalau macam ni.

Tapi sebab timbang pun dah cecah 81kg dan macam macam dah ikhtihar tapi tak berhasil, tapi sebenarnya selera sedap tu yang masalah dia..masalah pantang nampak..mesti nak rasa.dah rasa membawa pulak tambah sikit lagi dan akhirnya habiskan lah..kesian membazir..begitu la hari hari seterusnya..

Yang lagi stress bila nak pergi shopping.selalu rasa badan kecik je..ambik size kecik sebab ukur ukur kat luar mcm muat..macam ye je tapi sebenarnya indah khabar dari rupa..dari size M dulu skrg size XXL atau mungkin XXXL .menakutkan..itu pun kalau ada plus size la..kalau size biasa jangan harap la.tengok je la patung pakai.

IKLAN

Bila dah semua baju nk cuba tak muat, alamat dia memang kena insaf la..

Mula-mula latihan  banyak cuti tulang dan lebih kepada pemerhatian. Semua aktiviti fizikal yang memang betul-betul tough. Malah cakap dalam hati tak akan datang latihan lagi

Berbalik pada latihan pertama, banyak kepada curi tulang dan look look see see je. Gila disuruh buat burpees, langers, mobility segala..memang pandang muka coach masa tu mengutuk je dalam hati..dia suruh buat sepuluh, satu je pun terkial kial. Siap cakap dalam hati, next training memang aku tak datang lagi la ni.

Coach ini buat kerja gila ni..tu belum lagi dia bagi tugas lari 3km untuk minggu berikutnya. Seminggu walaupun training dia 2 kali tapi sakit badan lepas training tu biasanya membawa ke seminggu jugak..Jalan macam orang pantang dah. Itu belum lagi naik tangga..macam baru belajar berjalan rasanya..hahaha

Tadi ada cakap menyesal datang kaan? Tapi minggu berikut dia aku ni looking forward pulak..ialah orang kata no pain no gain..tetap serah diri dan tetap la habiskan larian 3km yang coach suruh..bangga sangat rasa..tapi bila datang training ada gang workout lain siap cakap dorang lari 10km.

Ehh dorang ni biar betul..macam mana dorang boleh lari 10km tu..biasa jugak aku masuk run 10km tapi aku bukan lari atau jogging pun..aku lenggang lenggang kangkung je pun..kalau ada kesempatan akau mengelat gak..sakit perut la.haha..kita bayar kot..

IKLAN

Selepas join group work out ini, aktiviti hujung minggu bertukar 360 darjah. Buat masa sekarang lebih kepada jogging

Bila dah join group work out coach @najib113116 dan @saifulonefitnessunitedkl, aktiviti harian dan weekend semua dan bertukar 360 darjah. Kalau tak ada training biasa aku akan jogging sendiri dan sekarang dah boleh lepas jogging 10km ke 12.5km ..kalau tak run macam pening pulak sekarang…adehhhh

Sekarang weekend bangun pagi lepas subuh mmg tak sambung tidur dah..terus siap siap tuk pergi work out.coach kadang kadang macam kena sampuk pun ada..jangan kan muntah hijo, terduduk terlentang tu dah biasa..

Ada gak yang datang sekali minggu depan dah tak nampak muka pun ada.itu biasa ..tapi aku yang asyik menyesal datang tetap menyerah diri. Gila tak serah diri..baju baju size M & S dulu tu nk simpan sampai bila

Alang alang dah terjebak..kita buat sampai jadi

Bila PKP 2.0 PKP 3.0 bermula, pening juga memikir macamana nak workout lagi ni..tapi nk tak nk Sekarang kena belajar buat sendiri dah. Kena ingat la apa yg coach dah ajar dan praktik kan beberapa bulan lalu.

Biasa jogging dan briskwalk adalah aktiviti kegemaran selain hiking. Kalau tak dapat jogging kt trek jogging, padang bola pun jadi..nk elak dari tempat yang ramai orang kaan?

IKLAN

 

Mula-mula dulu buat sekitar 5km, kemudian jadi 7-8km dan sekarang boleh pergi ke 10-14 km. Daripada tak biasa, dah jadi aktiviti rutin menyeronokkan

Mula mula dulu cuba la 5km, lepas tu 7-8km, sekarang dah boleh pergi 10-14km..selagi tak lenjun peluh kt baju selagi tu tak nak balik. Kaki jogging je paham perasaan tu. kalau tak lari sehari dua dah mula gelisah.. biasa kalau lari padang bola mesti ada yang akan tegur..berapa round dah tu? 15 pakcik?

Geleng kepala pakcik tu..nnt ada lagi tegur berapa dah ? 20 round makcik..gelak dia tengok aku..mesti dia fikir sakit budak ni..hahaha..tapi itu lah kadang kadang sebab dah suka kaan? Buat je la..lagipun nk buat tuk virtual run yg dah register.bukan sikit tapi sampai 500km dengan group 5 orang.kena la paksa diri nk habiskan run tu kaan?

Selain dah pandai makan salad sekarang jumlah portion makan pun dah bertambah kecik jugak,,ialah dah penat2 berjogging mmg tak la makan ikut perasaan dah..makan nasi ke? Ehh makan , at least sekali sehari sebab dah jenis makan nasi kaan? Tak tidur pulak nanti..

Apa pun buat exercise ni bukan lah nk kurus semata, nak sihat dan segar sebenarnya..kalau kurus tu bonus la..tapi biasa mmg akan turun la berat badan. Paling best bila baju lama dah muat balik dan ada jugak yang longgar dan kena beli size lebih kecik 

Apa pun semoga terus bersemangat dan kekal sihat

Berat terkini.

Artikel Berkaitan:

Amal Diet Suku-Suku Separuh, Wanita Berjaya Transform Dari Saiz XXL Ke M. Ini Menu Diambil!

Tanpa Produk, Pilih Gaya Hidup Aktif. Lelaki Kongsi Kisah Turunkan Berat Badan Dari 190KG Ke 90KG!

Amal Diet Suku-Suku Separuh & ‘Workout’ Tanpa Henti, Rahsia Wanita Hilang 18KG Dalam 10 Bulan